Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Esminis klausimas

Jonas Kazimieras BURDULIS

Vilniaus miesto vicemeras
socialdemokratas
Gediminas Paviržis
Algirdo Sabaliausko
(ELTA) nuotrauka

Gegužės antrąją savaitę kilęs skandalas dėl ūkio ministro V. Uspaskicho Maskvoje supainiotų viešųjų ir privačiųjų interesų niekaip nenori nurimti. Tos savaitės pabaigoje ministras, išvestas iš kantrybės įkyrių žurnalistų klausimų, pareiškė, jog jis jau surado „tą fabrikėlį“, kuriame yra sufabrikuoti įkalčiai ir padirbti dokumentai. Paprašytas patikslinti, ministras išdavė paslaptį – klastotė atsirado Vilniaus miesto savivaldybėje ir čia pat paminėjo Vilniaus miesto mero pavaduotojo Gedimino Paviržio pavardę. Ministras toli gražu neatrodė kaip žmogus, kuris ramiai miega, – buvo aiškiai matyti, jog prasiveržusi į viešumą informacija užklupo jį nepasirengusį. Galiausiai, pareiškęs, jog jam nepriimtina, kai vieną kartą Politinėje (valdančios koalicijos partnerių) taryboje nusprendus, jog naujasis mokestis bus skaičiuojamas nuo apyvartos, Seime atsiranda pasiūlymas skaičiuoti nuo pelno, ministras pažadėjo, jog kitą pirmadienį jis toje pačioje Politinėje taryboje užprotestuos naujus mokesčius ir pateiks principinį klausimą – ar gali dirbti koalicija?!


Stabdykime okultizmo plitimą

Brangūs tikintieji, visi geros valios žmonės!

Lietuvoje netyla kalbos apie pranašautojus ir aiškiaregius. Gausėja būrimo salonų, parapsichologų kabinetų, šamanų kursų ir televizijos laidų, kurios propaguoja pačias įvairiausias okultines praktikas. Tikėjimai gamtoje ir nematomame pasaulyje tariamai glūdinčių galių įvaldymu populiarėja, nors tai akivaizdžiai ardo asmens ir bendruomenės vertybinius pagrindus, trukdo kliautis žmogiška patirtimi bei sveiku protu. Vadinamojo „New Age“ (Naujojo Amžiaus) ezoteriniai kultai, gydymai, su „dvasiniais mokslais“ susieti kovos menų pratimai, likimą bei „vidinę energiją“ „reguliuojančios“ priemonės yra iš esmės nesuderinamos su katalikišku tikėjimu, tačiau jos plinta ir įgyja vis aukštesnį visuomeninį statusą. Kai kurios savivaldybės net imasi šiuos kultus skleisti už mokesčių mokėtojų pinigus.


Okultinės praktikos nesuderinamos
su katalikų tikėjimu

Vyskupų Konferencijoje buvo pristatytas Lietuvos vyskupų laiškas, kuriuo Bažnyčios ganytojai išreiškė rimtą susirūpinimą pernelyg išplitusia įvairių būrėjų, ekstrasensų ir įvairių ezoterinių mokymų propagavimu spaudoje ir televizijoje. Nekompetentingi asmenys, siekdami populiarinti savo verslą, reklamos tikslais dalyvauja televizijos laidose pačiu palankiausiu metu. Jie prisistato savo srities ekspertais, mokytojais, netgi dvasiniais autoritetais, nors nėra nei vieni, nei kiti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija