Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Okultinės praktikos nesuderinamos
su katalikų tikėjimu

Vyskupų Konferencijoje buvo pristatytas Lietuvos vyskupų laiškas, kuriuo Bažnyčios ganytojai išreiškė rimtą susirūpinimą pernelyg išplitusia įvairių būrėjų, ekstrasensų ir įvairių ezoterinių mokymų propagavimu spaudoje ir televizijoje. Nekompetentingi asmenys, siekdami populiarinti savo verslą, reklamos tikslais dalyvauja televizijos laidose pačiu palankiausiu metu. Jie prisistato savo srities ekspertais, mokytojais, netgi dvasiniais autoritetais, nors nėra nei vieni, nei kiti.

Lietuvoje plintančios okultinės praktikos griauna bendruomenės vertybinius pamatus, pakerta žmonių pasitikėjimą savimi ir yra visiškai nesuderinamos su katalikų tikėjimu. Taip spaudos konferencijoje, pristatydamas vyskupų laišką tikintiesiems ir visiems geros valios žmonėms, teigė Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Gegužės 19 dieną vykusioje spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretorius monsinjoras Gintaras Grušas ir brolis Arūnas Peškaitis, OFM.

„Net tikintys žmonės sako, kad paskaito horoskopus, bet jais netiki, tačiau kartais net patys nepajunta, kaip atsisako savarankiškų sprendimų ir tampa priklausomi nuo įvairių prognozių ir pranašysčių“, - sakė kardinolas A. J. Bačkis.

Katalikų Bažnyčios Katekizme sakoma, jog horoskopų patarimai, astrologija, būrimas iš rankos, pranašingų ženklų ir likimų aiškinimas, aiškiaregystė, mediumų paslaugos tik maskuoja norą valdyti laiką, istoriją ir galiausiai kitus žmones.

Pasak kardinolo, pranašautojų, aiškiaregių, dvasinių gydytojų ir kitokių „ypatingų sugebėjimų“ turėtojų „paklausą“ sukuria tradicinį tikėjimą praradę žmonės. Svarbiomis savo gyvenimo akimirkomis, užuot patys ieškoję sprendimų, jie puola ieškoti greitų ir paprastų atsakymų pas magus.

Nukentėjusius nuo reklamuojamų „specialistų“ žmones konsultuojantis psichologas, pranciškonų vienuolis A.Peškaitis pažymėjo, kad Lietuvoje ignoruojami teisės aktai ir etikos kodeksai, ginantys piliečius nuo žalingo okultinių praktikų poveikio. „Lietuvos radijo ir televizijos komisija yra patvirtinusi „Televizijos programų rengimo ir transliavimo nuostatas“, kurios apibrėžia paranormalių reiškinių, ezoterinių dalykų rodymo sąlygas bei laiką. Tačiau nei pati komisija, nei kitos institucijos nesiėmė priemonių, kad minėtas dokumentas įgytų visavertę teisinę galią, o jį akivaizdžiai pažeidžiančių laidų transliavimas būtų nutrauktas“, - sakė pranciškonas.

Ganytojai savo laiške (tai buvo pabrėžta ir spaudos konferencijos rengėjų pasisakymuose) savo susirūpinimu apeliavo į spaudos, radijo ir televizijos vadovų ir žurnalistų pilietinį susipratimą dėl žalos, kurią daro tokių pseudospecialistų veikla. Šie asmenys, siekdami plėsti savo veiklą, abejotinais ir su krikščioniškąja morale nesuderinamais metodais užvaldo patiklių žmonių protus ir jausmus, žmonės paniekina neretai daug pastangų reikalaujantį gydymo ir slaugos įstaigų darbą ir kreipiasi į neturinčius teisės gydyti šarlatanus. Neretai nusivylusieji šarlatanų paslaugų efektu ligoniai labai nenoriai prisipažįsta, jog nusivylė naujaisiais autoritetais. Brolis A.Peškaitis pasakojo, jog kartais, kad ir kaip būtų keista, žmonės būna linkę kaltinti save. „Galbūt ką nors padariau ne taip, kaip liepė ekstrasensas. O gal jis kartais, atidaręs kurį nors kanalą, pamiršo jį uždaryti“, – sako nelaimėlis.

Brolio A.Peškaičio liudijimu, žmonės labai dažnai kenčia nuo įvairių baimių, stresų, jiems sunku prisitaikyti prie dažnų ir nelengvų mūsų gyvenimo permainų. Todėl, jo nuomone, būtina žmonėms padėti, o ne dar labiau apsunkinti jų dalią, padedant jų valią užvaldyti šarlatanams. Niekada nebus nekuklu, kreipiantis į naujovišką gydytoją, pasiteirauti, ar jis turi leidimą gydyti, pasitikrinti, kam ir kaip jie yra padėję, o gal ir pakenkę!

Be to, kiekvienas iš mūsų turi rimtai susimąstyti, ar nepadarysime sunkios nuodėmės, kreipęsi į būrėjus. Tikro krikščionio pareiga yra nenukrypti nuo Kristaus mokymo ir išsaugoti nesuterštą savo sielą.

Vyskupų nuomone, kad nebūtų klaidinami žmonės, valstybės pripažįstamos, licencijuojamos medicinos ir psichoterapijos paslaugos turi būti aiškiai atskirtos nuo magų veiklos. „Sunkiai pateisinama situacija, kai labdaringose tradicinių religinių bendruomenių globos ir rūpybos įstaigose dirbantys asmenys privalo turėti socialinių darbuotojų, pedagogų ir medikų diplomus, tuo tarpu „energetinio gydymo“ klinikų savininkams jokie reikalavimai nekeliami“, - teigia vyskupai.

Jonas Kazimieras BURDULIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija