Atnaujintas 2005 gegužės 27 d.
Nr.41
(1342)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Naujas Tikėjimo doktrinos
kongregacijos vadovas

Mindaugas BUIKA

Naujasis Tikėjimo doktrinos
kongregacijos prefektas
arkivyskupas Viljamas Liveida
ir jo herbas

Aukščiausias postas – JAV Bažnyčios hierarchui

Plataus dėmesio tarptautinėje katalikų žiniasklaidoje susilaukė gegužės 13 dieną paskelbtas popiežiaus Benedikto XVI sprendimas naujuoju Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektu paskirti San Francisko (JAV, Kalifornijos valstija) arkivyskupą Viljamą Liveidą. Iki šiol 24 metus – nuo 1981-ųjų iki išrinkimo Popiežiumi šiemet balandžio 19 dieną – šiai seniausiai ir įtakingiausiai Šventojo Sosto dikasterijai vadovavo tuometis kardinolas Jozefas Ratcingeris. Amerikiečių vyskupai savo pareiškimuose nurodė, kad džiaugiasi ir didžiuojasi Šventojo Tėvo pasirinkimu, kuris taip pat reiškia ir Jungtinių Valstijų Katalikų Bažnyčios pripažinimą.

Arkivyskupo V.Liveidos paskyrimas Tikėjimo doktrinos prefektu daro jį trečiuoju Šventojo Sosto pareigybių hierarchijoje po paties Popiežiaus ir Vatikano valstybės sekretoriaus. Tai aukščiausias postas Katalikų Bažnyčioje, kurį kada nors yra gavęs amerikietis dvasininkas. Šiuo metu abu JAV kardinolai turi kitas svarbias pareigas Romos Kurijoje – kardinolas Edmundas Šoka yra Vatikano miesto valstybės administratorius, o kardinolas Džeimsas Stefordas vadovauja aukščiausiam bažnytiniam tribunolui – Apaštalinei penitenciatūrai. Tačiau devynios Šventojo Sosto kongregacijos, kurių svarbiausia, kaip minėta, – Tikėjimo doktrinos kongregacija, yra pagrindinės institucijos, vykdančios Popiežiaus deleguotą kanoninį Katalikų Bažnyčios reikalų tvarkymą.

Ginti tikėjimo tiesos ir moralės integralumą

Pagal 1988 metais paskelbtą apaštalinę konstituciją „Pastor Bonus“, kurioje apibrėžiama Romos Kurijos struktūrų kompetencija, XVI amžiaus viduryje popiežiaus Pauliaus II įkurta Tikėjimo doktrinos kongregacija (tuomet ji vadinta Šventąja visuotinės inkvizicijos kongregacija) turi „skatinti ir saugoti tikėjimo ir moralės doktriną visame katalikiškajame pasaulyje“. Atlikdama šią pareigą, Kongregacija taip pat stiprina studijas ir tyrimus, kad augtų tikėjimo supratimas ir būtų tinkamai atsiliepta į tuos iššūkius, kuriuos tikėjimui kelia mokslo ir kultūros pažanga.

Sutinkamai su Tikėjimo doktrinos kongregacijai iškeltu uždaviniu garantuoti tikėjimo integralumą, ji tuo pačiu suteikia didelę pagalbą atskiriems vyskupams ir vyskupų konferencijoms, kurie turi būti „autentiški tikėjimo mokytojai“, – rašoma konstitucijoje „Pastor Bonus“. Joje taip pat pažymima, kad Tikėjimo doktrinos kongregacijos, kaip tikėjimo tiesos ir moralės integralumo saugotojos, kompetencijoje yra numatytas kelias užkirsti daromoms teologinėms klaidoms, kad jos neplistų Bažnyčios aplinkoje.

Vėliausias atvejis, kai Kongregacija sudrausmino tokias klaidas padariusį kataliką teologą, buvo vasario mėnesį paskelbta nota dėl amerikiečio jėzuito kunigo Rodžero Heito, kuriam atimta teisė dėstyti katalikų teologiją. Tikėjimo doktrinos kongregacija pastaruoju metu taip pat užsiima seksualiniu piktnaudžiavimu apkaltintų kunigų problemomis bei svarsto klausimus, susijusius su katalikų politikų veiksmų neatitikimu Bažnyčios magisteriumo reikalavimų, ypač gyvybės gynimo plotmėje. Visi šie dalykai gana aktualūs būtent JAV Katalikų Bažnyčiai, ir arkivyskupas V.Liveida laikomas pripažintu šių dalykų žinovu. Pagal užimamas naujas pareigas jam, kaip Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektui, tradiciškai priklauso kardinolo titulas, kuris arkivyskupui V.Liveidai, matyt, bus suteiktas per popiežiaus Benedikto XVI pirmąjį kardinolų skyrimą.

Grįžta vadovauti dikasterijai, kurioje dirbo anksčiau

Arkivyskupas V.Liveida, ketvirtos kartos kalifornietis, gimė Longbyče 1936 m. birželio 15 d. Jo proseneliai emigravo į Kaliforniją iš Portugalijos ir Airijos XIX amžiaus antroje pusėje. Beveik visą vaikystę ir jaunystę arkivyskupas pragyveno Los Andželo arkivyskupijoje, kur baigė pradinę mokyklą, gimnaziją, pirmuosius kunigų seminarijos kursus. 1958 metais buvo išsiųstas į Romoje veikiančią Popiežiškąją Šiaurės Amerikos kolegiją tęsti kunigiškos formacijos ir studijuoti teologiją Popiežiškajame Grigaliaus universitete. Gavęs kunigystės šventimus 1961 m. gruodžio 20 d. Romos Šv. Petro bazilikoje ir baigęs teologijos studijas grįžo į Los Andželo arkivyskupiją, kur kelerius metus dirbo parapijose, dėstė gimnazijoje, buvo studentų kapelionas.

1967 metais vėl buvo išsiųstas į Romą rengti daktarinės disertacijos Popiežiškajame Grigaliaus universitete, kurią apsigynė iš teologijos 1971 metais. Romoje vedė seminarus Šiaurės Amerikos kolegijos studentams, o grįžęs į Los Andželą dėstė vietinėje Šv. Jono kunigų seminarijoje. Taip pat buvo paskirtas vadovauti arkivyskupijos kunigų nuolatiniam kvalifikacijos kėlimui, rinktas Kunigų senato pirmininku. 1976 metais su JAV vyskupų konferencijos rekomendacija kunigas V.Liveida buvo nukreiptas tarnystei į Vatikaną, kur šešerius metus dirbo Tikėjimo doktrinos kongregacijoje, kartu dėstydamas teologiją Popiežiškajame Grigaliaus universitete. Taigi dabar arkivyskupas V.Liveida faktiškai grįžta vadovauti tai Šventojo Sosto dikasterijai, kurioje jis jau buvo dirbęs prieš ketvirtį amžiaus. Čia 1980 m. gegužės 15 d. jam buvo suteiktas monsinjoro garbės titulas.

Tuo metu Tikėjimo doktrinos kongregacijai vadovavo kroatas kardinolas Franjas Šeperis, kuriam dėl amžiaus atsistatydinus 1981 metais, prefektu buvo paskirtas ankstesnis Miuncheno (Vokietija) arkivyskupas kardinolas J.Ratcingeris. Kaip tik tuomet užsimezgė arkivyskupo V.Liveidos ir kardinolo J.Ratcingerio artima pažintis, kuri tęsėsi ir vėlesnius dešimtmečius. 1982 metais vėl sugrįžęs į Los Andželą, monsinjoras V.Liveida dirbo arkivyskupijos administracijoje ir 1983 metų kovo pabaigoje paskirtas vietos vyskupu augziliaru. Vyskupišką konsakrą iš tuomečio Los Andželo arkivyskupo Timočio Maningo rankų gavo 1983 m. gegužės 12 d. Kartu su dabartiniu Los Andželo arkivyskupu kardinolu Rodžeriu Mehoniu aktyviai darbavosi reorganizuojant šią didžiausią JAV diecezija.

Pastoracinis patyrimas laicistinėje aplinkoje

Pastaruosius beveik du dešimtmečius arkivyskupas V.Liveida ėjo ordinaro pareigas: nuo 1986 iki 1995 metų jis buvo Portlendo (Oregono valstija) arkivyskupu ir nuo 1995 metų gruodžio – San Francisko (Kalifornijos valstija) arkivyskupu. Abi šios diecezijos yra gana „sudėtingos“ sielovadine prasme dėl radikalios laicistinės aplinkos, įkūnijančios tai, ką popiežius Benediktas VXI įvardijo kaip ideologinę „reliatyvumo diktatūrą“. Arkivyskupo V.Liveidos vadovavimo Portlendo diecezijai laiku Oregonas 1997 metais tapo pirmąja ir kol kas vienintele JAV valstija, kurioje buvo legalizuota eutanazija. Ganytojas, apibrėžęs eutanaziją, kaip „nusikaltimą prieš gyvybę ir išpuolį prieš žmoniškumą“, paragino sudaryti bendrakrikščionišką koaliciją, kad būtų užkirstas kelias eutanazijos plitimui į visas Jungtines Valstijas.

Tuo tarpu San Franciske, kuris dažnai įvardijamas kaip Amerikos „gėjų sostinė“, arkivyskupas V.Liveida, gindamas tradicinę šeimos instituciją, priešinosi šiame mieste nuolatinėms pastangoms įteisinti homoseksualų „santuoką“. Kai 2004 metais San Francisko meras pradėjo masiškai išdavinėti homoseksualų poroms „santuokos“ liudijimus, arkivyskupas V.Liveida surengė maldos budėjimo akciją, kad toks piktdžiugiavimas būtų nutrauktas. Vėliau Kalifornijos Aukščiausiasis teismas panaikino tų „santuokos“ liudijimų galiojimą. Visa ši ganytojiška patirtis turėtų padėti arkivyskupui V.Liveidai atliekant labai atsakingas pareigas Vatikane, kai reikės pagelbėti broliams vyskupams kitur pasaulyje susiduriantiems su panašiais pastoraciniais išbandymais.

Ryškūs darbai nacionalinėje ir tarptautinėje plotmėse

Tarp kitų prasmingų arkivyskupo V.Liveidos sielovadinių iniciatyvų, San Francisko diecezijoje buvo įkurtas didžiulis 30 milijonų dolerių Katalikiškojo švietimo paramos fondas, kuris įgalino padengti išlaidas neturtingoms šeimoms, norinčioms savo vaikus leisti mokytis į privačias katalikų švietimo įstaigas. Matyt, ne be ganytojo rekomendacijos, jo vyskupu augziliaru 2003 metų pradžioje buvo paskirtas vyskupas Ignacijus Vangas, kuris tapo pirmuoju iš Kinijos kilusiu dvasininku, paskirtu Bažnyčios hierarcho pareigoms Jungtinėse Valstijose. Būdamas aktyvus katalikiškos spaudos bendradarbis, arkivyskupas V.Liveida atgaivino ir sustiprino San Francisko diecezijos savaitraštį „Catholic San Francisko“, kurio leidyba prieš tai buvo nutrūkusi. San Francisko diecezija taip pat arkivyskupo V.Liveidos rūpesčiu tapo pirmąja Jungtinėse Valstijose, kurioje įgyvendinama formacijos programa kurtiems seminaristams.

Jungtinių Valstijų vyskupų konferencijoje arkivyskupas V.Liveida vadovauja Doktrinos komitetui, aktyviai veikia kituose episkopato komitetuose, yra Nacionalinio katalikų bioetikos centro valdybos narys. Ypač svarbus jo darbas yra nuo 2003 metų veikiančiame JAV vyskupų specialiame komitete santykiams su katalikais politikais. Ši ganytojų grupė svarsto klausimą dėl galimo katalikų politikų neprileidimo prie Komunijos, jeigu jie remia negimusių kūdikių žudymo (abortų) teisėtumą. Praėjusių metų birželį vykusioje JAV vyskupų konferencijos asamblėjoje pateikdamas teologinius bei kanoninius svarstymus dėl šio klausimo, arkivyskupas V.Liveida sakė, kad „aborto žala užima ypatingą vietą“ katalikų mokyme. „Dėl to katalikams politikams, remiantiems abortus įteisinančius įstatymus, iškyla ypatingos problemos dėl dalyvavimo sakramentuose“. Tačiau galutinį sprendimą dėl jų neprileidimo prie Komunijos turi padaryti atskirai kiekvienas vyskupas, atsižvelgdamas į konkrečios situacijos sunkumą.

Tarptautinėje plotmėje arkivyskupas V.Liveida buvo žinomas kaip 1997 metais vykusio Amerikai skirto Vyskupų Sinodo dalyvis, vėliau paskirtas į posinodinę tarybą. Jis taip pat vadovavo Jungtinių Valstijų vykstančio anglikonų ir katalikų ekumeninio dialogo komisijai (ARS-USA). Nuo 1986 iki 1993 metų jis buvo vienintelis amerikiečių vyskupas, priklausęs Redakciniam komitetui, rengusiam „Katalikų Bažnyčios katekizmą“. Šiam atsakingam darbui vadovauti popiežius Jonas Paulius II buvo paskyręs tuometį kardinolą J.Ratcingerį. „Aš prisimenu daugelį atvejų, kai jis netikėtai įsitraukdavo į mūsų diskusijas ir, pasiraitojęs rankoves, apžvelgdavo atėjusius pasiūlymus dėl pakeitimų ir pataisų, klausdavo mūsų nuomonės ir aptardavo juos su mumis – mes jautėme palaimą dėl jo įžvalgų ir padrąsinimų ir tikrą kolegialaus darbo dvasią“, – prisiminė arkivyskupas V.Liveida savo pareiškime, paskelbtame gegužės 13 dieną, po žinios apie jo paskyrimą naujuoju Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektu.

Geras draugas ir pavyzdys daugeliui

Naujai paskirtas kongregacijos prefektas pabrėžė, kad darbo naujosiose pareigose principinis tikslas bus „skatinti teisingą supratimą tikėjimo turinio, kuris perduotas Bažnyčiai nuo Kristaus laikų, ir padėti Popiežiui bei Bažnyčios vyskupams visame pasaulyje vykdyti jautrų uždavinį, ištaisant klaidingas doktrinines pozicijas, kada nusprendžiama, jog tai yra būtina“. Arkivyskupas V.Liveida taip pat nurodė, kad tikisi, jog jo ankstesnė dviejų dešimtmečių vyskupiška tarnystė Jungtinėse Valstijose padės tinkamai atstovauti galingiausios pasaulio šalies Bažnyčiai prie Šventojo Sosto ir „ryšius tarp Petro sosto ir Amerikos vyskupų padaryti dar tvirtesnius“.

Reaguodamas į naująjį arkivyskupo V.Liveidos paskyrimą, JAV vyskupų konferencijos pirmininkas Spokano vyskupas Viljamas Skailstedas savo pareiškime užtikrino amerikiečių brolių vyskupų „maldas ir geriausius linkėjimus“. Pripažinęs savo kolegai didelę garbę ir kartu didelę atsakomybę, JAV episkopato vadovas nurodę į arkivyskupo V.Liveidos gerą „intelektualinį ir dvasinį pasirengimą“ šiam darbui. Jo mokslo draugas Los Andželo arkivyskupas R.Mehonis taip pat pažymėjo paskirtojo Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefekto „nepaprastą inteligentiškumą, gilų tikėjimo gyvenimą, nedvejojamą ištikimybę Bažnyčios mokymui ir didžiulį patyrimą“ Jungtinių Valstijų pastoracinėje realybėje, kas bus naudinga Šventajam Tėvui.

JAV sostinės Vašingtono arkivyskupas kardinolas Teodoras Makarikas, kuris vadovauja minėtai amerikiečių vyskupų ir katalikų politikų santykių komisijai, sakė, kad popiežius Benediktas XVI „savo artimu bendradarbiu pasirinko vieną žymiausių Jungtinių Valstijų vyskupų“. Nors tokio ganytojo tėvynėje gali labai pritrūkti, tačiau jis džiaugiasi arkivyskupo V.Liveidos, „kaip žymaus teologo ir ypatingo pastoracinio jautrumo ganytojo“ sėkme ir linki jam geriausios kloties naujose atsakingose pareigose. Jis yra „geras draugas ir didelis pavyzdys daugeliui“, sakė kardinolas T.Makarikas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija