Atnaujintas 2005 birželio 1 d.
Nr.42
(1343)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

“Tėvynei dirbk ir gelbėk pavojuj“

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje Birutės Dainauskienės vadovaujamos Jaunimo teatro studijos aktoriai parodė literatūrinę-muzikinę  interpretaciją  pagal G.Iešmanto poetinę dramą „Tikocinas“, skirtą Jonušo Radvilos mirties 350-osioms metinėms ir Kėdainių sutarties 350-osioms metinėms paminėti. Jaunieji aktoriai Aušrinė Inkrataitė, Laura Kaminskaitė, Renaldas Ruzgas ir kiti subtiliai perteikė liūdnus istorijos momentus.

Jonušas Radvila (1612-1655) gyveno sunkiu laiku. Mirė karalius Vladislovas Ketvirtasis. Ukrainoje vyko kazokų sukilimas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė, vadovaujama lauko etmono kunigaikščio Jonušo Radvilos, pradėjo žygį prieš kazokus. 1654 metais Ukraina susivienijo su Maskva ir rusų kariuomenė puolė Lietuvą. Iš pietų puolė kazokai. Lietuva neturėjo jėgų pasipriešinti. Lenkija nepadėjo. Rugpjūčio 8 dieną buvo užimtas Vilnius. Jonušas Radvila su kariuomene pasitraukė į Kėdainius. Į šiaurės Lietuvą iš Livonijos įžengė švedai.

1655 m. rugpjūčio 17 d. su švedais pasirašytas Josvainių aktas. Kėdainių sutartis pasirašyta, kai rugsėjo 8 dieną švedai užėmė Varšuvą, o spalio 17 dieną – Krokuvą. 1655 metų rugpjūtį mieste prasidėjo derybos su Švedijos karaliaus Karolio X Gustavo atstovais dėl LDK pasidavimo Švedijai. Derybos baigėsi 1655 m. spalio 20 d. pasirašytu aktu, kuriuo LDK nutraukė uniją su Lenkija, sudarytą 1569 metais, ir sudarė naują uniją su Švedija. Iš lietuvių pusės uniją pasirašė Jonušas Radvila, Katalikų Bažnyčios hierarchai, iš viso 1134 didikai. Iš švedų pusės – grafas Magnusas Gabrielis de la Gardis ir Estijos gubernatorius Benediktas Škiutė (Sklytte). Unijos aktas buvo pasirašytas Radvilų dvare.

Bibliotekoje vykusį renginį pagyvino mokytojos Daivos Naujokienės parengti šokiai.

Edgaras BANIKONIS

Povilas PETRUSEVIČIUS

Kėdainiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija