Atnaujintas 2005 birželio 1 d.
Nr.42
(1343)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Keraminės istorijos

Rūta JONUŠKIENĖ

Keramikė Aldona
Jonuškaitė-Šaltenienė
prie savo keramikos darbų

Vilniuje, Žirmūnų gatvėje įsikūrusioje „Dalios“ galerijoje, veikė Nacionalinės premijos laureatės (1998) keramikės Aldonos Jonuškaitės-Šaltenienės retrospektyvinė paroda „Keraminės istorijos“. Dailininkė gimė ir augo Utenoje, o į meno pasaulį ją atvedė visiems uteniškiams gerai žinomas mokytojas Utenos garbės pilietis Vytautas Petronis.

Nuostabiausia bendrauti su ugnimi

„Kartais esu dėkinga likimui, kad tapau keramike. Erdvinį meną aš suvokiu geriau. Kūryba man yra kaip malda, kaip išpažintis. Mano žvėrys gyvena giliai mano širdyje. Jų nerasi nei miškuose, nei enciklopedijose. Kokį pavidalą jie gauna realybėje, priklauso nuo mano dvasinės būsenos, nuotaikos, aplinkos, nuo mano rankų ir akių, kartais net nuo molio ir krosnies. Labai dažnai aš noriu sukurti jiems namus ir laukus, – sako šalyje ir užsienyje žinoma dailininkė keramikė A.Jonuškaitė-Šaltenienė. – Bet pats nuostabiausias dalykas, kad aš galiu bendrauti su ugnimi, kuri gali atleisti arba nubausti...“

Dailininkė yra apdovanota Baltijos šalių taikomosios dailės trienalės Taline medaliu ir prizu, Lietuvos kultūros ministerijos premijomis, pelniusi Kečkemeto (Vengrija) keramikos studijos stipendiją, dirbusi Merilendo universiteto Dailės koledže (Baltimorė, JAV), dalyvusi dešimtyse parodų šalies ir užsienio dailės galerijose. Jos darbai saugomi Lietuvos, Turkijos, JAV muziejuose ir galerijose.

Parodoje – visas kūrybos kelias

„Keraminės istorijos“ – trečioji keramikės A.Jonuškaitės-Šaltenienės paroda. Nors menininkė dažnai reprezentuoja Lietuvą užsienyje, tačiau individualias parodas rengia retai. „Keraminės istorijos“ buvo unikali galimybė apžvelgti visą keramikės kūrybos kelią, nes paroda retrospektyvinė: joje buvo eksponuojami nuo 1978 metų sukurti darbai bei rodoma pati naujausia šiais metais sukurta instaliacija „Šulinys“.

Patys naujausi darbai akį patraukė intensyviomis spalvomis. Jie dideli, masyvūs, turintys vizualaus pasakojimo siužetus, susidedančius iš dviejų tiesų, iš gėrio ir blogio, iš tamsos ir šviesos. Šalia keramikos darbų, pirmąkart buvo eksponuojami piešiniai ir eskizai – pirminė medžiaga, iš kurios gimsta meno kūrinys, dažnai jau pakitęs, nutolęs nuo „užpaišytos“ minties. Dailininkė saugo daugybę tokių piešinių, atspindinčių minties tapsmą realiu apčiuopiamu kūriniu. Pasak jos, piešiniai ypač stebino amerikiečius, nes keramikams piešti nėra būdinga. „Specialiai aš nepiešiu, bet tik greitai užfiksuoju į galvą šovusią mintį“, – sako A.Jonuškaitė-Šaltenienė..

Simboliais kalba apie žmones

Dėmesį patraukė instaliacija „Šulinys“. Šulinys žmogaus sąmonėje – tai gyvybė, vanduo, atgaiva. Tačiau šis šulinys kitoks – jis miręs, pilnas keistų gyvių ir vabalų, jame nėra nė lašo vandens. Pasak pačios dailininkės, tai tarsi miražas ar viltis, į kurią nuolat einame, nors ji tėra sau paguosti išgalvotas mitas.

„Dialogas“ – tai dviejų milžiniškų paukščių – žalsvai pilko ir mėlyno – pašnekesys. Tačiau mėlynoji paukštė apsunkusi, agresyvi, apnešta kasdienybe. Visai kaip žmogus, iš kurio tik reikalaujama ir reikalaujama, užmirštant, kad, be pareigų, egzistuoja dar ir kitas – dvasios – gyvenimas.

Vieną iš keraminių skulptūrų autorė vadina autoportretu, nes joje įrašyti dailininkės inicialai, kurie skaitomi kaip žodis AŠ. „Tai tiesiog žaidimas spalvomis. Mano Zodiako ženklas yra Ožka, todėl ir nulipdžiau ožką, nes tai man labai gražus gyvuliukas. Tarp kitko, ir režisierius bei poetas Jonas Mekas žavėjosi ožkomis“, – sako A.Jonuškaitė-Šaltenienė, mėgstanti perkelti žmonių gyvenimus į simbolių plotmę, nes, jos teigimu, gyvenime daug situacijų, kuomet žmonės pavirsta gyvuliukais.

Pasižymi menine įtaiga

Menotyrininkė Vaiva Ščiglienė įsitikinusi, kad A.Jonuškaitės-Šaltenienės sukurtos skulptūros ar jų kompozicijos yra personifikuotos ir metaforiškos. Dailininkės kūryba buvo pastebima ir vertinama daugelį metų. Ši paroda, pasak menotyrininkės, unikali tuo, kad joje apžvelgiamas visas kūrybinis kelias bei eksponuojami patys naujausi kūriniai.

A.Jonuškaitė-Šaltenienė yra viena konceptualiosios keramikos Lietuvoje pradininkių ir lyderių. Jos kūriniai pasižymi ypatinga menine įtaiga, dailininkė turi savitą kūrybinį braižą, atpažįstamą tarp daugelio autorių.

Vilnius

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija