Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sėkmės raktas

Abiturientai laiko egzaminus ir greitai atsisveikins su mokykla. Visi jau nusprendė, kokį gyvenimo kelią pasirinkti. Jau ne vienas pajuto egzaminų kartėlį, nusivylimą, kiti siekia savo pasirinkto tikslo. Kai kuriuos kankina depresija, kiti sveikatos sutrikimai. Visi žmonės trokšta sėkmės, tačiau ne visi ją pasiekia. Kiti net nesuvokia, kas gi yra ta sėkmė. Tikroji sėkmė pasiekiama tik sunkiu darbu ir didelėmis pastangomis. Sėkmė lydės tuos, kurie tinkamai save vertina, turi tikslą ir jo siekia, moka bendrauti (tobulėja ir analizuoja sėkmės ir nesėkmės priežastis).

Pirmiausia turite save įtikinti: „Aš galiu“, bet visų pirma turite tinkamai save vertinti. Jeigu septintukais besimokanti abiturientė galvoja apie teisininkės karjerą, vargu ar jai pavyks įveikti nemažą konkursą į aukštąją mokyklą. Jeigu už lietuvių kalbos egzaminą gavote mažiau balų nei tikėjotės, tai dar nereiškia, kad nieko nemokate. Galbūt šį trūkumą kompensuoja puikios anglų kalbos žinios. Sėkmė visuomet reikalauja žinių bei darbo ir visą gyvenimą teks mokytis, tobulėti. Žinios – tai investicija į ateitį. Sakoma, kad žinių už jokius pinigus nenusipirksi. Žinių, įgytų mokykloje ir universitete, nepakanka. Reikia analizuoti sėkmių ir nesėkmių priežastis. Turime mokytis iš savo gyvenimo ir klaidų, kad nepatirtume nesėkmių. Pasisekimui didelės reikšmės turi aplinkinių pripažinimas, palaikymas. Kartais žmonės patys save nuvertina, tačiau užtenka net mažiausio padrąsinimo, kad žmogus vėl įgytų pasitikėjimo. Reikia padrąsinti, paskatinti veikti neryžtingą jaunuolį.

Atkaklumas – būtina sėkmės sąlyga. Nereikia išsigąsti nesėkmių ir po pirmos nesėkmės nenuleisti rankų. Andrius ir Marius – klasės draugai. Stojo į universitetą, bet abiem nepavyko. Andrius pradėjo dirbti, nors darbas jam nepatiko. Marius bandė stoti antrą kartą ir jam pavyko. Baigęs mokslus, jis gavo gerą darbą ir susikūrė geresnį gyvenimą. Gyvenime galite rasti ne vieną tokį pavyzdį. Svarbu neprarasti humoro jausmo, nes jis nuspalvina gyvenimą įvairesnėmis spalvomis, padeda palaikyti gerą savijautą ir psichikos sveikatą. Kartais abiturientai nežino, ką pasirinks studijuoti: svarsto, abejoja… Tačiau sėkmę lemia svajonė, suplanuoti būdai, kaip ją galite pasiekti. Jeigu norite, kad sektųsi, turite žinoti, ko trokštate, ir atkakliai to siekti. Tam reikalingas darbštumas, energija, pasitikėjimas savimi. Ar niekada nesusimąstėte, kad svajones galite paversti tikrove? Svajonės atskleidžia visus slapčiausius mūsų troškimus, norus, pomėgius. Norint pasiekti svajonę, reikės įdėti daug pastangų, atkaklaus triūso, kuris dažnai bus varginantis, net nuobodus. Jeigu suvokiate laukiančius sunkumus ir vis vien esate pasiryžę imtis šio darbo, vadinasi, jau radote savo svajonę. Siekdami tikslo žinokite, kad svarbu sveikata, kūno lavinimas. Turėkite savo dvasią, ugdykite didesnį pasitikėjimą, savigarbą.

Klysta tie, kurie mano, kad gyvenimas yra vien tik atsitiktinumai ir sutapimai, kad viskas priklauso tik nuo likimo. Tikslo siekimas suteikia gyvenimui prasmę. Pasiekęs vieną tikslą, žmogus pereina prie kito. Kiekvieną neigiamą mintį stenkitės pakeisti teigiama. Jei ištiko nesėkmė, nepamirškite savo tikslo ir atkakliai dirbkite, nepraraskite optimizmo, o į nesėkmę reikia žiūrėti kaip į patirties šaltinį. Visi nori geriau gyventi, trokšta sėkmės, tačiau daugelis nesistengia. Jie tik kalba, kad trokšta sėkmės, tačiau pamiršta, kad be pastangų ir sunkaus darbo sėkmė nepasiekiama. Paprasčiausiai tokiems žmonėms trūksta valios bei suinteresuotumo savo ateitimi ir jie tenkinasi betiksliu gyvenimu. Kai kurie žmonės verkšlena, kad niekada nepasieks geresnių rezultatų, tačiau jie nieko nedaro. Kartais aplinkiniai negailestingai nuslopina vaiko svajones. Jau vaikystėje, veikiami kritikos bei tėvų priekaištų, vaikai mano, kad jie negalės ar nesugebės pasiekti tikslo.

Juk iš karto atsisėdęs už automobilio vairo negali gerai vairuoti. Tačiau kai išgirsti sakant, kad tu niekad neišmoksi vairuoti, užvaldo baimė, kuri trukdo įgyvendinti šį norą.

Tie, kurie yra patyrę skaudžių nesėkmių, pasiekė ir didžiausią sėkmę. Nesėkmės naudingos, nes per jas įgyta patirtis vėliau padeda išvengti klaidų.

Kokios gyvenime svarbiausios vertybės? Vieniems reikia pinigų, turto, kitiems - garbės. Amerikiečių psichologo A. Maslovo teigimu, vertybių sistema atsirado seniai, kai žmonės gyveno kaip klajokliai. Genčiai keliantis į kitą vietą, reikėjo pasiimti daiktus, tačiau daiktų buvo daugiau, negu gali panešti. Tada prasidėjo daiktų vertinimas: vienas vertingesniu laikė papuošalą, kitas ginklą, dar kitas – maistą. Vertybės – tai patys bendriausi principai, pagal kuriuos žmogus vertina, kas yra gerai ir blogai. Svarbu numatyti savo vertybių sistemą, kuri bus pagrindas visai jūsų gyvenimo strategijai bei leis pasiekti tikslą.

Jauni pasirenka vertybes negalvodami apie tėvus, garsius, gerbiamus žmones. Jie pripažįsta svetimas vertybes, kurios atima iš žmogaus galimybę kaupti patirtį, atskeisti savo vidines vertybes. Mes dažnai žavimės įžymiais žmonėmis, net knygų herojais. Paklauskime savęs – dėl kokių vertybių jais žavimės? Turime įvertinti geriausias ir blogiausias jų vertybes, nuspręsti, kurios jums yra priimtinos, o kurios ne.

Mes turime savo idealą. Stengiamės būti panašūs į jį. Tai ypač aiškiai matyti vaikystėje. Žmogus labiausiai žavisi tuo, ko jam labiausiai trūksta, pavyzdžiui, jei žmogus yra nedrąsus, jį žavėkite drąsa, ir jis pats norės toks tapti. Suformuokite vertybes nuo svarbiausios iki mažiausiai svarbios. Štai Andrius yra gabus, tačiau tinkamai nesuplanavo laiko, nepasiruošė egzaminui. Kiti bandė gauti gerą įvertinimą nusirašinėdami. Andrius atsispyrė šiai pagundai, jis gavo blogesnį pažymį, tačiau sustiprino savo vertybių pamatą. Jo pirmoji vertybė – sąžiningumas. Tikrosios vertybės yra pastovios ir kinta retai. Yra ir neigiamų vertybių, pavyzdžiui, įvairiausi būdai, kaip gauti pinigų. Neretai skaitome laikraščiuose, kad apiplėšimuose dalyvauja moksleiviai, studentai. Tai jėga, kuri viršija norą gyventi, sužlugdo gyvenimą, ateitį.

Norint pasiekti sėkmę, reikia tinkamai save vertinti, turėti tikslą ir jo siekti, analizuoti nesėkmių priežastis, mokėti bendrauti. Sėkmė paprastai lydi optimistus, nes jie yra atkaklūs, turi savo vertybių sistemą, yra ryžtingi.

O pabaigoje tiktų Bernardo Šo žodžiai: „Jeigu kada nors, vaikydamiesi laimės, ją aptiksite, tai lyg senutė, ieškojusi akinių, pamatysite, kad laimė visą laiką buvo ant nosies”.

O.ŠULCIENĖ,
Kauno VSC Kėdainių filialo vyr. gydytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija