Atnaujintas 2005 birželio 8 d.
Nr.44
(1345)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilniaus evangelikai liuteronai minėjo bažnyčios 450-metį

Vilniaus evangelikų liuteronų
bažnyčia sostinės
Vokiečių gatvėje

Vilniaus evangelikų liuteronų
bažnyčios 450 metų jubiliejui –
giesmių šventė Vilniaus
mokytojų namų kiemelyje
Tomo Černiševo ir Mykolo
Ambrazo (ELTA) nuotraukos

Savaitgalį sostinėje vyko tradicinė evangeliškų bažnyčių giesmių šventė „Mes garbiname Dievą šventoje Trejybėje“, skirta Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios 450 metų jubiliejui.

1555 metais sostinės Vokiečių gatvėje įkurtoje šventovėje skambėjo vargonų muzika, šeštadienį Vilniaus mokytojų namų kiemelyje dainavo chorai, grojo orkestrai.

Evangelikų liuteronų parapija Vilniuje veikė jau 1552-aisias. Ji turėjo savo antspaudą su Dievo Avinėliu ir lotynišku užrašu „Branginkite tiesą ir taiką“, o nuo 1555-ųjų – bažnyčią Vokiečių gatvėje.

Eidami aukštas pareigas ir turėdami įtakingų rėmėjų, liuteronai daug prisidėjo prie miesto ugdymo – prie bažnyčios įkūrė mokyklą, biblioteką, ligoninę, vaistinę, vaikų darželį, senelių ir našlaičių namus. Už nedidelį mokestį į juos buvo priimami ir kitų konfesijų tikintieji.

Liuteronų bažnyčia daug kartų degė. Dabartinės bažnyčios kertinis akmuo buvo padėtas 1739 m. rugpjūčio 3 d.

Iki 1940 metų parapijoje tarnavo 67 kunigai. Sovietų valdžiai nacionalizavus evangelikams liuteronams priklausančius pastatus bažnyčia buvo perduota gamybinėms restauracinėms dirbtuvėms. Iki pusės užmūrijus altorius, antrajame bažnyčios aukšte įrengta krepšinio salė.

Parapija atsikūrė tik 1988 metais. Pirmosios pamaldos atnaujintoje bažnyčioje įvyko praėjus lygiai septyneriems metams – 1995-ųjų lapkričio 19 d. Šiuo metu Vilniaus evangelikų liuteronų parapijai priklauso apie 600 narių.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija