Atnaujintas 2005 birželio 15 d.
Nr.46
(1347)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vėl vienos partijos viena tiesa

Balandžio viduryje Rusijos Valstybės Dūmos deputatai priėmė atnaujintą rinkimų į Dūmą įstatymą. Tai pavadinta rinkimų reforma. Jos tikslas, anot daugelio Rusijos politikos analitikų, – užtvirtinti monopolinę valdžios partijos „Jedinnaja Rossija“ valdžią. Pirmiausia nuo 5 iki 7 proc. pakeltas procentinis barjeras partijoms patekti į parlamentą. Taip pat uždrausta kurti partijų blokus bei koalicijas. Labai sugriežtinta partinių kandidatų sąrašų registracija. Visa tai pirmiausia opozicijai palieka labai mažai galimybių patekti į Dūmą. Partiniai sąrašai gali būti atmesti, jeigu juose bus atrasta 5 proc. vadinamojo broko. Ankstesniame rinkimų įstatyme tokio „broko“ buvo leidžiama iki 25 proc. Kaip pareiškė Dūmos deputatas Vladimiras Ryžkovas, pasinaudojant naujuoju rinkimų įstatymu, iš rinkimų kovos bus galima pašalinti bet kokią Kremliui neįtinkančią partiją. Pasak V.Ryžkovo, partiją remiančių žmonių pasirašytuose lapuose paprastai būna mažiausiai 10 proc. netikslumų, o surinkti 95 proc. „švarių“ parašų neįmanoma, jeigu partija neturi kišenėje kelių milijonų dolerių.

Užtat „Jedinnaja Rossija“ numato pasinaudoti vadinamuoju „garvežiuko“ principu. Tie „garvežiuko“ mašinistai – aukšto lygio valdininkai, kurie ir bus įrašyti pirmosiose „Jedinnaja Rossija“ partijos sąrašo eilutėse. Kaip teigia apžvalgininkai, tie valdininkai, patekę į Dūmą, atsisakys mandatų, o jų vietas užims niekam nežinomi, bet Kremliui reikalingi žmonės. Taip jau buvo padaryta per 2003 metų rinkimus, kai „Jedinnaja Rossija“ reklaminiais kandidatais buvo įrašyti gana populiarūs politikai – J.Lužkovas, S.Šoigu, M.Šaimijevas ir dar apie trisdešimt gubernatorių. Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas A.Vešniakovas ragino atsisakyti šios nuostatos ir pavadino ją akiplėšišku rinkėjų apgaudinėjimu, kai rinkėjai balsuoja už vieną kandidatą, o Dūmoje atsiranda kitas. Tačiau šis A.Vešniakovo pasiūlymas buvo atmestas. Ir išvis 2007 metų Dūmos rinkimuose valdžios partijos rezultatus lems visiškai ne „garvežininkai“, kaip teigia Politinių technologijų centro direktorius Borisas Makarenka, o partijai „Jedinnaja Rossija“ pakaks ir vieno mašinisto, aišku, jeigu juo bus faktiškas partijos įkūrėjas Vladimiras Putinas. „Jeigu Kremlius iki 2007 metų Dūmos rinkimų išliks toks populiarus kaip dabar, tai „Jedinnaja Rossija“ partijos sąrašuose vestuvių generolai bus visiškai nereikalingi“, – teigė B.Makarenka. Beje, Maskvoje sklando gandai, kad V.Putinas gali nepasitenkinti vien agitacija už savo partiją, o atėjus palankiam metui pareikš, jog, pasibaigus jo antrajai kadencijai 2008 metais, asmeniškai vadovaus „Jedinnaja Rossija“ partijai.

Šiuo metu jau daugiau kaip 50 gubernatorių tapo „Jedinnaja Rossija“ partijos nariais. Jeigu 70 proc. paties V.Putino asmeniškai paskirtų gubernatorių taps valdžios partijos nariais, tau visoms kitoms partijoms dalyvauti rinkimuose išvis nėra prasmės. Prognozuojama, kad, be valdžios partijos, į naująją Dūmą gali prasmukti žirinovskininkai. Tai jiems padaryti bus leista, nes V.Žirinovskis ir jo grupuotė visada palaiko Kremlių. Į Dūmą gali nepakliūti net G.Ziuganovo komunistai. Jiems jau surastas pakaitalas – kairiąja pasiskelbusi Dūmos deputato, kurį daugelis vadina politiniu aferistu, Semigino koalicija.

„Politikos“ fondo prezidentas Viačeslavas Nikonovas nėra taip tvirtai įsitikinęs absoliučia „Jedinnaja Rossija“ pergale. Jo nuomone, 7 proc. barjerą gali peržengti ir kitos partijos. Tuo labiau kad panaikintos vienmandatės apygardos, o „Jedinnaja Rossija“ kaip tik ir laimėjo 300 vietų Dūmoje vienmandatėse apygardose, tad dabar šiose apygardose nei rinkimų, nei kandidatų nebus. Todėl V.Nikonovas abejoja, ar V.Putino partijai pavyks turėti Dūmoje konstitucinę daugumą.

Tuo tarpu kiti politikos ekspertai (tokių yra dauguma) skelbia gana niūrias ateities prognozes: „Mūsų politinė erdvė virsta išdeginta dykuma. Tačiau tai tik paskatins opozicines jėgas imtis kitų kovos būdų“, – įspėja Strateginių tyrimų centro direktorius Andrejus Piontkovskis. O Maskvos Karnegio centro ekspertas Nikolajus Petrovas sakė, jog naujasis rinkimų įstatymas beveik garantuoja labai mažą rinkėjų aktyvumą. „Jeigu Kremlius būtų užveržęs veržles iki Ukrainos ir Kirgizijos įvykių, tai dar būtų galima suprasti. Juk valdantieji mano, kad kuo griežtesnė rinkimų kontrolė, tuo stipresnė valdžia“. Bet „spalvotosios“ revoliucijos visiškai paneigia tokią strategiją. Todėl N.Petrovas siūlo Kremliui gerai pagalvoti ir neprovokuoti žmonių, ugdyti pilietinę visuomenę, nes niekas nežino, kuo tas griežtumas gali baigtis.

Taigi dabar visi Dūmos deputatai bus renkami tiktai pagal partijų sąrašus. Visi priešrinkiminiai partijų ir judėjimų blokai ar koalicijos uždrausti. Asmenims draudžiama patiems išsikelti savo kandidatūras. Partija gali išleisti rinkimų agitacijai 400 mln. rublių. (Ankstesniame įstatyme buvo 250 mln.) Kiekvienas, išrinktas pagal partijų sąrašus, negalės pereiti į kitą frakciją. Tai padariusieji neteks Dūmos nario mandato. Dabar partijos, kurių kandidatai bus išrinkti į Dūmą, gaus iš valstybės biudžeto už kiekvieną už tą ar kitą partiją balsavusį rinkėją po penkis rublius. Pagal iki šiol galiojusį įstatymą, gaudavo tiktai 50 kapeikų. Savaitraščio „Argumenty i fakty“ žurnalistai Z.Pivovarova, V.Cepliajevas ir A.Kolesničenko naująjį rinkimų įstatymą įvertino vienu žodžiu: „Prisižaidėme“. Vis dėlto pakankamai aišku, jog V.Putinas nuosekliai vykdo „valdžios vertikalės“ stiprinimo politiką. Naujasis rinkimų įstatymas – geriausias to pavyzdys. Tačiau tai dar nereiškia, kad jokių ryškesnių pokyčių Rusijoje nebus. Atrodo, geriausiai apie tai pasakė žinomas rusų dramaturgas ir istorikas Edvardas Radzinskis: „Prognozuoti Rusijos rytdieną nepaprastai sunku. Jeigu buvusiam Maskvos miesto pirmajam partijos sekretoriui B.Jelcinui kažkas būtų pasakęs, jog, žvelgdamas pro savo kabineto langą, nebepamatys šūkio ant raudono audeklo „Tegyvuoja SSKP!“ ir vietoje jo išvys didžiulę kokios nors Vakarų firmos reklamą, be to, jeigu kas nors būtų pašnibždėjęs, jog netrukus jis sakys kalbą ne SSKP suvažiavime, o JAV Kongrese, smerks komunistų partiją, toks žmogus būtų apšauktas bepročiu. Pernelyg nežinomais vingiais lekia mūsų Rusijos beprotiška ir nenuspėjama troika“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija