Atnaujintas 2005 birželio 17 d.
Nr.47
(1348)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Dviejų dekanatų eucharistinis kongresas

Adoracijos metu
giedantis jaunimas

Eucharistinio kongreso dalyviai –
birželio 4-osios rytą
Šv. Aleksandro bažnyčioje

Procesijoje per Varnių miestą
dalyvavo keli šimtai jaunuolių
iš Telšių ir Plungės dekanatų

Netrūko ir mamų su mažyliais
ant rankų...Autoriaus nuotraukos

Į tikinčiuosius kreipiasi
kun. Sigitas Žilys

VARNIAI. Jungtinis Telšių ir Plungės dekanatų Eucharistinis kongresas „Pasilik su mumis, Viešpatie!“ birželio 3-4 dienomis įvyko senojoje Žemaičių vyskupijos sostinėje Varniuose. Varnių parapijos klebonas kan. Jonas Petrauskis padarė viską, kad kongresas vyktų sklandžiai išdabintose Šv. Aleksandro ir Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčiose. Prie kongreso rengimo daug prisidėjo Telšių ir Plungės klebonai dekanai – kanauninkai Egidijus Zulcas ir Donatas Stulpinas. Jie tikintiesiems daug aiškino apie būsimą kongresą bei jo reikšmę ir taip patraukė ne tik suaugusiuosius, bet ir dekanatų jaunimą. Senieji Varniai dar niekad nebuvo regėję tiek jaunimo, kiek jo sugužėjo į Eucharistinį kongresą. Susirinkę tikintieji parodė savo nuoširdumą ir didelę meilę Eucharistiniam Jėzui savo giesmėmis, maldomis ir adoracijos valandomis. Ypač aktyvūs buvo ateitininkai ir skautai. Šią šventę gražiai papuošė Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai ir daugybė kunigų, suvažiavusių iš Telšių ir Plungės dekanatų.

Eucharistinis kongresas prasidėjo birželio 3-iosios (penktadienio) vakarą šv. Mišiomis medinėje, visokias negandas atlaikiusioje Šv. Aleksandro bažnyčioje, kurias aukojo Varnių parapijos klebonas kan. J.Petrauskis, jam talkino Plungės ir Rietavo bažnyčių kunigai Saulius Bytautas, OFM, ir Egidijus Jurgelevičius. Išpažinčių klausė Telšių dekanato Janapolės ir Žarėnų parapijų kunigai Tomas Domarkas ir Virgilijus Pocius. Po šv. Mišių vyko naktinė Švč. Sakramento adoracija. Buvo medituojama, skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, giedama.

Šioje bažnyčioje veikė Telšių V.Borisevičiaus katalikiškos gimnazijos moksleivių piešinių paroda „Gyvoji duona“, kurios tema – šv. Eucharistija.

Birželio 4-osios rytą Šv. Aleksandro bažnyčioje prasidėjo programa jaunimui. Jaunimas giedojo, išklausė kunigų Sigito Žiliaus ir Rimanto Gudlinkio minčių apie Eucharistiją, jos prasmę.

Vėliau visi pasuko į Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią, kur vyko šventė su katecheze, Ją vedė Telšių katechetinio centro vadovas kun. R.Gudlinkis.

12 valandą prie Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios, prie lauke parengto altoriaus, prasidėjo šv. Mišios, kurias aukojo Telšių vyskupas dr. Jonas Boruta, SJ, dalyvaujant abiejų parapijų klebonams, kunigams, diakonams. Buvo daug adorančių, giedojo jungtiniai abiejų dekanatų chorai. Šventorių priešais lauko altorių užtvindė jaunimas su religinių organizacijų vėliavomis. Vyskupas per pamokslą kalbėjo apie Eucharistijos prasmę ir sekmadienio šventimą Dievo artumoje.

Pasibaigus šv. Mišioms, per visą Varnių miestą nusitęsė jaunimo ir suaugusiųjų procesija Šv. Aleksandro bažnyčios link. Vien jaunuolių dalyvavo keli šimtai. Grojo dūdų orkestras, buvo giedamos giesmės.

Prie Šv. Aleksandro bažnyčios buvo pasimelsta, dar kartą išklausytas vyskupo dr. J.Borutos žodis, jo kvietimas dalyvauti liepos 23-24 dienomis įvyksiančiame visos Telšių vyskupijos Eucharistiniame kongrese Švėkšnoje. Vyskupas dar kartą visus palaimino, o šio kongreso šeimininkas kan. J.Petrauskis padėkojo visiems, prisidėjusiems prie kongreso organizavimo ir jame dalyvavusiems.

Surengtoje agapėje giedojo Plungės šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunimo choras ir Telšių kultūros centro vaikų popchoras. Jau visai vakarop įvyko sakralinės muzikos koncertas, kuriame skambėjo solistės Juditos Leitaitės atliekamos sakralinės giesmės. Vyko ir daugiau teatralizuotų renginių, skirtų jaunimui.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija