Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Suvokti Eucharistijos prasmę ir švęsti sekmadienius

Šv. Mišias aukoja vyskupas
dr. Jonas Boruta, SJ

ŠILALĖ. Birželio 11 dienos pavakarę prasidėjo Šilalės dekanato Eucharistijos kongresas. Į jį jau iš vakaro suvažiavo dekanato parapijų kunigai su savo tikinčiųjų bei jaunimo delegacijomis. Atvyko kunigų iš kitų dekanatų, klierikų išTelšių Vinco Borisevičiaus kunigų seminarijos.

Besiartinant kongresui, buvo sudaryta koordinacinė taryba, kuri padėjo klebonui dekanui kun. Stasiui Toleikiui pasirengti šiam renginiui. Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje vikaras kun. Sigitas Valauskis dar prieš kongresą suorganizavo Šilalės Simono Gaudėšiaus ir Šilalės meno mokyklos mokinių piešinių parodą Eucharistijos tematika.


Bažnyčios šventė

Salamiestis. Iš akmenų statyta, ant aukštumėlės stovinti Salamiesčio Šv. Antano Paduviečio bažnyčia pažymėjo savo 185 metų sukaktį. Per Antanines kartu buvo paminėti pirmosios Salamiesčio bažnyčios, statytos prieš 310 metų, bei pačio miestelio 425 metų jubiliejai. Gausiai į šventę rinkosi salamiestiečiai ir iš šio krašto kilę, bet po įvairius Lietuvos kampelius likimo išsklaidyti žmonės. Miestelis sulaukė garbingų svečių – Panevėžio vyskupijos generalvikaro kan. dr. Roberto Pukenio, Kupiškio dekano kan. Vlado Rabašausko, Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros altaristo kan. Vytauto Masio. Šv. Mišias aukojo generalvikaras kan. dr. R.Pukenis, dalyvavo kanauninkai V.Rabašauskas ir V.Masys, Salamiesčio klebonas kun. Stasys Zubavičius. Pamokslą sakė kan. dr. R.Pukenis. Poetiškos sielos dvasininkas ragino neišsiskirstyti kaip bitėms, bet glaustis prie namų, kuriuose esi gimęs. Kartu jis siūlė, jog tokie susibūrimai ateityje galėtų tapti tradiciniai. Kan. V.Rabašauskas pašventino prie bažnyčios atstatytą kryžių.


Iškilmingai paminėta arkivyskupijos globėjo Šv. Jono Krikštytojo šventė

Kaunas. Jau tradicija tapo švenčiant Šv. Jono Krikštytojo liturginę šventę Kaune iškilmingai paminėti arkivyskupijos dangiškojo globėjo dieną. Šiais metais Arkivyskupijos diena prasidėjo šventės išvakarėse vigilija Arkikatedroje. Šv. Mišių liturgijos metu, kuriai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, bei po to vykusioje Švč. Sakramento adoracijoje melstasi ir už kaip tik tądien pas Viešpatį iškeliavusį Kapucinų ordino vienuolį tėvą Stanislovą Dobrovolskį, OFM Cap. Arkivyskupo S. Tamkevičiaus teigimu, tėvas Stanislovas po savęs paliko nepaprastai daug gerų darbų, kurių toli gražu ne kiekvienam kunigui ar vienuoliui pavyksta nuveikti per visą gyvenimą: daugybei žmonių jis padėjo artėti prie Dievo, daugybei jis tapo tiesiog geruoju tėveliu, randančiu kiekvienam pas jį besikreipiančiam paguodos, nuraminimo, patarimo žodį, už ką žmonės jį labai mylėjo. „Jo išėjimas yra didelė netektis ir Bažnyčiai, ir visai Lietuvai, todėl ir meldžiame, kad Viešpats jam suteiktų amžinąją šviesą ir ramybę“, – sakė ganytojas.


Dvasingumo šventė

Kaunas. Graži, prasminga šventė birželio 25-ąją įvyko Šilainių Šventosios Dvasios bažnyčioje. Čia buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas gausiam būriui vaikų, paauglių, gyvenančių šioje parapijoje. Į šventę atėjo ir jų tėvai, giminės, broliai bei sesės, tad bažnyčia buvo pilnutėlė. Suprantama, parapija nemaža, joje gyvena daug šeimų, tad per reikšmingesnes šventes šioje bažnyčioje visada gausu tikinčiųjų. Ateityje tokios spūsties gal nebus, nes netoliese jau iškilę naujo bažnyčios pastato mūrai. Čia po kurio laiko bus gerokai daugiau erdvės. Bet parapijos klebonas mons. Lionginas Vaičiulionis džiaugiasi, kad ir dabar žmonės lanko bažnyčią, ateina į ją pasisemti dvasios stiprybės, paprašyti Dievo malonių.


Paminėtas vyskupijos globėjas

Vilkaviškis. Birželio 13 dieną, šiokiadieniais neįprastu ryto laiku, suskambo Vilkaviškio Katedros varpai. Jie pakvietė šv. Mišioms į šv. Antaną. Šią dieną minimas šv. Antanas Paduvietis yra Vilkaviškio vyskupijos dangiškasis globėjas. Vienas iš atstatytos Katedros varpų pavadintas šv. Antano vardu.


Budavonės kankinių minėjime – kvietimas palaikyti viltį

Kunigų kančią ir žūtį primena
kryžiai ir tragišką istoriją
atpasakojanti stendo foroinformacija

Lankeliškiai. Birželio 18-osios naktį ir paryčiais lietumi prakiuręs dangus saulės spindulius į žemę pradėjo siųsti tik prieš pusiaudienį – kaip tik tuo laiku žmonės rinkosi į Budavonės miškelio pakraštį prisiminti 1941 m. birželio 22 d. besitraukiančių iš Lietuvos bolševikų šioje vietoje žiauriai nužudytų trijų Vilkaviškio vyskupijos kunigų. Metams po žūties praėjus čia jiems buvo pastatytas paminklas (projektas kun. P. Brazaičio). Pokario ateistų valdžios nurodymu buvo susprogdintas ir toje vietoje išlikusi gili duobė. Atgimimo metais paminklas atstatytas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija