Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Aptarta bazilijonų vienuolyno ateitis

Vienuoliai bazilijonai pasiryžę
prikelti netoli Aušros Vartų
įsikūrusį Vilniaus bazilijonų
Švenčiausiosios Trejybės vienuolyną
Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

Vilniuje, bazilijonų vienuolyne (Aušros Vartų 7 a), įvyko spaudos konferencija, skirta Šv. Juozapato bazilijonų ordino vienuolyno Vilniuje atstatymo planams. Išgirsti Bazilijonų ordino nuomonę apie svarbios kelioms šalims (Lietuvai, Ukrainai, Lenkijai, Baltarusijai) religiniu, kultūriniu ir istoriniu požiūriu Vilniaus Senamiesčio dalies numatomą ateitį pakvietė tėvų bazilijonų vadovai: Švč. Išgelbėtojo tėvų bazilijonų provincijos Ukrainoje provincijolas t.Hryhorij Hrynkiv, OSBM, ir tėvų bazilijonų Generalinės kurijos Romoje vyriausias ekonomas, prof. t.Porfirij Pidručnyj, OSBM.

Provincijolas t.H.Hrynkiv, OSBM, savo pranešime trumpai pristatė istorinę apžvalgą, pabrėždamas Ordino atsakomybę už šios unikalios ir šventos tikintiesiems vietos, kuri dvasiškai ir istoriškai priklausė jiems, atstatymą, akcentuodamas dvasinės traukos svarbą ir būtinumą. Taip pat jis pasidalijo Ordino planais atkurti šv. Juozapato (Kuncevičiaus) – šio vienintelio, įkurto Vilniuje XVII a. pradžioje, Katalikų Bažnyčios ordino vieno pradininkų – celę ir suteikti galimybę lankyti ją įvairių šalių tikintiesiems. Į celę, kuri yra pačiuose Bazilijonų Vartuose, iš Šv. Petro bazilikos Romoje numatomą perkelti dalį šv. Juozapato relikvijų.

Provincijolas t. H.Hrynkiv pareiškė padėką Lietuvos Vyriausybei už paramą ir kardinolui Audriui Juozui Bačkiui – už jo tėvišką bazilijonų sielovadinės veiklos palaiminimą. Bazilijonų vienuolyno dalyje, kuri nuo 2002-ųjų gruodžio priklauso tėvams bazilijonams, planuojama atnaujinti patalpas šio vyrų Ordino vienuolynui. Tam, kad atstatytų kritiškoje būklėje esančią bazilijonų vienuolyno komplekso Švč. Trejybės bažnyčią, kad Lietuvoje Bažnyčia kvėpuotų, pasak šviesaus atminimo popiežiaus Jono Pauliaus II, „dviem plaučiais“, kad ji gyventų lotyniškų ir Rytų apeigų bizantiškų tradicijų dvasia, likusioje patalpų dalyje numatoma įsteigti Piligrimų namus „Pas Bazilijonus“. Kadangi, kaip teigia istoriniai tyrinėjimai, tėvai bazilijonai pirmieji Lietuvoje pradėjo spausdinti vadovėlius, bažnyčios varpinėje būtų steigiamas pirmosios spaustuvės muziejus.

Tam, kad įamžintų Adomo Mickevičiaus – lietuvių, lenkų, baltarusių ir ukrainiečių, keturių buvusios LDK tautų poeto – atmintį, planuojama atstatyti autentiškas jo įkalinimo vietos patalpas, kur būtų įsteigtas švietėjiškas centras.

Nepaliko tėvai bazilijonai be dėmesio ir buvusio vienuolyno sodo, kurį taip pat numatoma atkurti su jame augančiais gydomaisiais augalais. Jie turi planą vienuolyno kiemelyje įsteigti muziejų kavai, nes, pagal padavimus, jie buvo vieni pirmųjų, kurie atvežė šį gėrimą į Lietuvos žemes.

Paramą šiems planams įgyvendinti – atstatyti jiems brangią dvasinę, kultūrinę ir istorinę šventovę – tėvai bazilijonai tikisi gauti iš simpatizuojančių ir prijaučiančių jiems žmonių, išsaugojant šio architektūrinio ansamblio dvasią ir vykdant visus UNESCO reikalavimus istoriniams paminklams. Darbus tėvai bazilijonai numato pabaigti iki 2017 metų, kai Ordinas minės 400-ąsias įkūrimo metines, o gal ir anksčiau – iki jo įsikūrimo 400 metinių pradžios 2007 metais.

Vasil Kapkan

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija