Atnaujintas 2005 liepos 1 d.
Nr.50
(1351)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Popiežius pas Italijos prezidentą

Popiežius Benediktas XVI
kalba Romos Kvirinalo rūmuose,
kur susitiko su Italijos
prezidentu Karlu Čiampiu

Popiežius Benediktas XVI birželio 24 dieną aplankė Italijos Respublikos prezidentą Karlą Čiampį. Popiežiaus ir prezidento susitikimas įvyko Romos Kvirinalo rūmuose, kurie iki Italijos suvienijimo buvo popiežių rezidencija ir kuriuose po 1870 metų apsigyveno Italijos karaliai, o 1946-aisias tapo Italijos Respublikos prezidentų oficialia rezidencija.

Nors Popiežius neišvyko už Romos miesto ribų, tačiau vizitas vyko pagal tarptautinių valstybinių vizitų protokolą. Iš Vatikano išvykusį automobilių kortežą prie Italijos ir Vatikano miesto – valstybės sienos, tai yra baltos linijos, žyminčios Šv. Petro aikštės ribas, pasitiko Italijos oficiali delegacija, vadovaujama užsienio reikalų ministro. Lėtai pravažiavęs pagrindinėmis Romos miesto gatvėmis, lygiai vienuoliktą valandą automobilių kortežas su Šventuoju Tėvu įvažiavo į Kvirinalo rūmų kiemą.

Pasisveikinęs su popiežiumi Benediktu XVI, prezidentas K.Čiampis pirmiausia aprodė kitados popiežiams priklausiusius rūmus. Prezidento lydimas, Šventasis Tėvas keletą minučių sustojo rūmų Pauliaus koplyčioje, kuri pagal šią koplyčią XVII amžiuje statydinusio popiežiaus Pauliaus V sumanymą turėjo būti tokia pat puošni ir svarbi kaip Vatikano rūmų Siksto koplyčia.

Po keliolika minučių trukusio privataus pokalbio už uždarų durų, prezidentas K.Čiampis oficialių delegacijų ir gausių žurnalistų akivaizdoje tarė sveikinimo kalbą, į kurią atsakydamas Benediktas XVI savojoje kalboje labiausiai akcentavo Bažnyčios ir Italijos valstybės gerų santykių svarbą Bažnyčios misijai ir italų visuomenės gerovei.

„Bažnyčia trokšta palaikyti ir plėtoti nuoširdų bendradarbiavimą, naudingą dvasinei ir moralinei pažangai šalies, su kuria ją sieja ypatingi ryšiai. Šiuos ryšius silpninti ar nutraukti būtų kenksminga ne tik Bažnyčiai, bei ir Italijai. Italų kultūra nuo seno prisisunkusi krikščioniškų vertybių, apie kurias liudija tautos sukurti nuostabūs meno šedevrai ir kiti pasiekimai įvairiose žmonių veiklos srityse. Linkiu, – sakė Benediktas XVI, – kad italų tauta ne tik neišsižadėtų jos istorijai priklausančio krikščioniško paveldo, bet kad jį stropiai saugotų ir kad juo remdamasi kurtų garbingos praeities vertus naujus vaisius. Remdamasi savo istorija ir kultūra, Italija gali padėti Europai atrasti savąsias krikščioniškas šaknis, kurių dėka ji gali džiaugtis savo didinga istorija ir kurios ateity gali būti viso žemyno vienybės pamatas.“

Šventojo Tėvo vizitas pas Italijos prezidentą truko beveik dvi valandas. Benediktas XVI yra penktasis popiežius, apsilankęs Italijos valstybės vadovo rezidencija tapusiuose Kvirinalo rūmuose. 1870 metais besivienijančios Italijos kariuomenei įžengus į Romą ir panaikinus popiežiaus valstybę, Kvirinalo rūmai, buvusi popiežių rezidencija, tapo oficialia Italijos karalių rezidencija. Po 1929 metais pasirašytomis Laterano sutartimis, kuriomis buvo normalizuoti Italijos ir Šventojo Sosto santykiai, pirmasis popiežius, įkėlęs koją į Kvirinalo rūmus, buvo Pijus XII. Jis tuometinį Italijos karalių Viktorą Emanuelį III aplankė 1939 metų pabaigoje.

Pagal VR

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija