Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Pirmosios Komunijos šventės

Tai tik dalis Kvėdarnos vaikų,
birželio 24-osios popietę
atlikusių Atgailos sakramentą

Pajūrio klebonas kun. Mykolas
Petrauskas dalija Pirmąją Komuniją

Giedoti Pajūrio bažnyčioje ruošiasi
Diana Šiaudvytytė ir Diana Kalnikienė

Pajūrio vaikus Pirmajai Komunijai
parengusi tikybos mokytoja
Rasa Stankutė

Kvėdarnos vaikams gera buvo
pažaisti su klieriku Mariumi Mulskiu
Autoriaus nuotraukos

Vaikus ir tėvelius Pirmajai Komunijai
į Šilalės bažnyčią įveda vikaras
kun. Sigitas Valauskis

Kvėdarnos klebonas
kun. Julius Meškauskas sveikina
vaikus ir jų tėvelius

Jau beveik tradicija birželį skirti galutinei vaikų katechezei ir Pirmosios Komunijos šventei. Paprastai vaikai visus metus sekmadieniais uoliai lanko bažnyčią, tikybos pamokas, susitinka su juos kuruojančiais kunigais ir, susipažinę su tikėjimo tiesomis, išlaiko egzaminą, t.y. teorinių bei praktinių žinių patikrinimą. Beveik visose Šilalės dekanato parapijose vaikų Pirmosios Komunijos šventės įvyko birželio 25-ąją, sekmadienį.

KVĖDARNA. Kvėdarnos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (klebonas kun. Julius Meškauskas) vaikų Pirmosios Komunijos šventė vyko šeštadienį, birželio 24-osios popietę. Tai gražus ir įspūdingas renginys „Atgailos sakramentas“, kuris prasidėjo vaikų ir jų tėvelių adoracija prie išstatyto Švč. Sakramento. Prieš adoraciją Kvėdarnos bažnyčios klebonas pasveikino vaikus ir jų tėvelius, paaiškino renginio prasmę. Šioje popietėje dalyvavęs Telšių vyskupijos Katechetikos ir Jaunimo centrų vadovas kun. Rimantas Gudlinkis taip pat pasveikino visus susirinkusius vaikus. Vaikai labai gražiai adoravo prie išstatyto Švč. Sakramento, tyliai ir susikaupę atliko pirmąją savo gyvenimo išpažintį, kurios klausė klebonas kun. J.Meškauskas ir svečias kun. R.Gudlinkis. Drauge su vaikais išpažintį atliko ir jų tėveliai, vyresnieji broliukai, sesutės, netgi močiutės. Adoracijos metu labai gražiai giedojo Lietuvos muzikos akademiją baigusi kvėdarniškė Diana Šiaudvytytė ir kita kvėdarniškė Diana Kalnikienė, pritariant grupei mergaičių. Buvo ne tik giedamos giesmės, bet ir skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, medituojama. Vakarines šv. Mišias aukojo telšiškis kun. R.Gudlinkis.

Sekmadienį, birželio 25 dieną, net 89 Kvėdarnos parapijos vaikai pirmą kartą priėmė į savo širdeles Komuniją ir tapo visateisiais katalikais. Ta pačia proga buvo pašventinti vaikų atsinešti rožiniai ir škaplieriai, įteikti Pirmosios Komunijos pažymėjimai, o tėvai savo vaikus dar ir palaimino. Šią šventę labai sumaniai vedė klebonui kun. J.Meškauskui talkinęs Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Marius Mulskis ir Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinės mokyklos tikybos mokytoja Jurgita Skurdelienė.

PAJŪRIS. Iš vakaro atlikus išpažintį, birželio 25-ąją, sekmadienį, labai gražiai vyko ir Pajūrio parapijos vaikų Pirmosios Komunijos šventė, kurią organizavo šios parapijos klebonas kun. Mykolas Petrauskas talkinant Pajūrio vidurinės mokyklos tikybos mokytojai Rasai Stankutei, taip pat ir vaikų tėvams.

Prieš prasidedant šv. Mišioms, kun. M.Petrauskas iškilmingai įvedė vaikus bažnyčion išklausyti jiems skirtų šv. Mišių, kurias jis pats ir aukojo už šios šventės dalyvius – vaikus, pirmą kartą priimančius Komuniją. Visus sujaudino klebono vaikams skirtas pamokslas apie Švč. Sakramentą ir jame esantį Kristų, kuris kviečia kiekvieną vaikelį būti su Juo dvasiškoje artumoje. Savo pamokslą klebonas kun. M.Petrauskas, kreipdamasis į vaikus, užbaigė šiais žodžiais: „Išeisite iš šitos bažnyčios nebe vieni – su jumis bus Kristus...“

ŠILALĖ. Pirmosios Komunijos šventė įvyko ir Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Čia vaikus Pirmajai Komunijai atsakingai rengė šios bažnyčios vikaras kun. Sigitas Valauskis, o galutinę vaikų katechezę padėjo atlikti Telšių V.Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Viktoras Dirvonskis. Ypač daug su vaikais buvo dirbama birželio mėnesį: Šilalės bažnyčios klebonas dekanas kun. Stasys Toleikis, kun. S.Valauskis ir klierikas V.Dirvonskis vakarais šv. Mišių metu išaiškino vaikams apie kiekvieną šv. Mišių dalį, kunigo veiksmų reikšmę aukojant šv. Mišias ir t.t. Tad Šilalės parapijos vaikai, rūpestingų šios parapijos kunigų, o ypač vikaro kun. S.Valauskio didelių pastangų dėka, ne tik uoliai sekmadieniais lankė bažnyčią, išklausė teorinį tikybos kursą, bet ir praktiškai pasimokė, kaip reikia sąmoningai dalyvauti šv. Mišiose.

Birželio 25-osios sekmadienį Šilalės parapijos vaikų Pirmosios Komunijos šventė buvo itin įspūdinga. Bažnyčia buvo pilnutėlė ne tik vaikų, bet ir suaugusių tikinčiųjų. Vikaras kun. S.Valauskis aukojo pirmąsias šv. Mišias, kurios ir buvo skirtos beveik šimtui vaikų, pirmą kartą į savo širdeles priėmusių Jėzų Kristų...

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija