Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Elgesys pagal vardus

Maskvos kunigaikštienė
Jauniaus AUGUSTINO piešinys

Nedera nagrinėti, stačiatikių cerkvėje ar katalikų bažnyčioje buvo krikštyta žemės ūkio ministrė Prunskienė, tačiau jos vardas skamba slaviškai: iš tikrųjų ji ne Kazimiera, kaip daugelis dažnai vadina, o Kazimira. Ji dar „krikštyta“ ir labai lietuvišku Šatrijos vardu sovietinėje, KGB vadinamoje, krikštykloje. Neseniai dar vieną „krikštą“ ar „įšventinimą“ patyrė Kazimira: dabar ji Rusijos „kniaginia“ (kunigaikštienė). Pastarąjį vardą ar titulą jai suteikė Rusijos Stačiatikių Bažnyčia. Žinant, kad ta Bažnyčia netoleruoja Romos Katalikų Bažnyčios, kas gali paneigti, kad Kazimira, prieš tapdama kunigaikštiene, nepriėmė stačiatikybės. Kita vertus, žinant, kad tiek Sovietų Sąjungoje, tiek dabartinėje Rusijoje Stačiatikių Bažnyčia buvo ir tebėra pavaldi pasaulietinei valdžiai, netenka abejoti, kad kunigaikštienės vardas jai suteiktas kaip padėka už nuopelnus SSRS ir Rusijos valdžioms.


Draugas Adolfai, kada liausies tarnauti sovietinei propagandai?

Liudvikas PIPIRAS

Atsakęs draugui Adolfui Strakšiui į jo pirmą šmeižtą Lietuvos adresu („Laisvas laikraštis“, Nr. 8) , susilaukiau dar dviejų panašių straipsnių. Tai Adolfo dovana gegužės 9-osios rusų ginklo pergalei prieš Europą.

Tame pačiame laikraštyje yra išspausdintas A.Strakšio (vadinančio save rašytoju) straipsnis, vien pavadinimu atkreipiantis skaitytojo dėmesį - „Organizacinio komunizmo horizontai?“


Karaliaučiaus jubiliejų minėti
su gedulo ženklu

SSRS, okupavusi Karaliaučiaus kraštą, taigi – ir Mažąją Lietuvą bei vykdžiusi ten nuožmiausią genocidą, 1945 metais Potsdame gavo H. Trumeno ir V. Čerčilio sutikimą iki kitos didžiųjų valstybių konferencijos laikinai administruoti šį kraštą. Po SSRS griūties, jos teisių ir įsipareigojimų perėmėja Rusija, užuot atsisakiusi okupacijos, okupante išliko iki šių dienų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija