Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lenkija atsikvošėja

Petras KATINAS

Lenkijoje juokaujama, jog, nepaisant jokių oro permainų, šių metų ruduo bus labai karštas, netgi karštesnis už vasarą. Žinoma, politine prasme. Mat rugsėjo 25 dieną įvyks seimo rinkimai, o po dviejų savaičių – ne mažiau svarbūs prezidento rinkimai. Nors iki abiejų rinkimų dar nemažai laiko, tačiau jų rezultatais jau dabar mažai abejojama. Ir be šių dviejų rinkimų, vyksiančių vieni po kitų, neatmetama galimybė, kad gali įvykti dar vienas balsavimas dėl ES Konstitucijos. Politinės aistros Lenkijoje liejasi per kraštus. Nepaisant to, kad kandidatai į prezidentus dar gali registruotis beveik du mėnesius, jau dabar užsiregistravo dešimt pretendentų, pasirengusių pakeisti Aleksandrą Kvašnievskį.


Kancleris griebiasi už šiaudo

Petras Katinas

Liepos 1-ąją Berlyne įvyko negirdėtas ir beprecedentis politinis įvykis: Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis „paprašė“ Bundestago (parlamento), kad jam ir vyriausybei būtų pareikštas nepasitikėjimas. Nepasitikėjimo pareiškimo atveju Vokietijos prezidentas privalės skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus. Tai kodėl gi G.Šrioderis negalėjo paprastai pareikšti apie savo vyriausybės atsistatydinimą, o suvaidino spektaklį, prieštaraujantį netgi konstitucijai? Tiesą pasakius, kanclerio planai nuversti save tapo aiškūs po triuškinamo valdančiosios socialdemokratų partijos pralaimėjimo Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės regioniniuose rinkimuose. Ir ne tik šioje žemėje.


Homoseksualistų santuokų įstatymas – katalikiškosios Ispanijos gėda

Pagal sekmadienį įsigaliojusį įstatymą, Ispanija tapo ketvirta šalimi pasaulyje, įteisinusia gėjų ir lesbiečių santuokas. Socialistai „prastūmė“ prieštaringai vertinamą įstatymą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų, nepaisant didelės centro dešiniosios Liaudies partijos opozicijos. Susituokusiems homoseksualistams suteikiamos tokios pat teisės, kaip ir heteroseksualioms poroms - teisė į įsivaikinimą, sutuoktinio turto paveldėjimą bei pašalpas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija