Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Homoseksualistų santuokų įstatymas – katalikiškosios Ispanijos gėda

Pagal sekmadienį įsigaliojusį įstatymą, Ispanija tapo ketvirta šalimi pasaulyje, įteisinusia gėjų ir lesbiečių santuokas. Socialistai „prastūmė“ prieštaringai vertinamą įstatymą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų, nepaisant didelės centro dešiniosios Liaudies partijos opozicijos. Susituokusiems homoseksualistams suteikiamos tokios pat teisės, kaip ir heteroseksualioms poroms - teisė į įsivaikinimą, sutuoktinio turto paveldėjimą bei pašalpas.

Anksčiau vyskupai, vienuoliai bei tūkstančiai protestuotojų Madride buvo surengę paradą prieš gėjų santuokas, o gegužę Ispanijos vyskupai įsakė visiems katalikams nepritarti tos pačios lyties asmenų santuokos įstatymo priėmimui.

Įtakingas Ispanijos Katalikų Bažnyčios dvasininkas Madrido kardinolas Antonijus Marija Raukas Varelas pareiškime popiežiui Benediktui XVI pasmerkė šios šalies parlamento sprendimą įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas. Kardinolas teigia, kad įstatymo patvirtinimas parodė, jog visuomenė prarado žodžio „santuoka“ reikšmės suvokimą. Savo pareiškime Popiežiui kardinolas taip pat rašė: „Žmonės ne tik nebepripažįsta religijos, bet ir pačios žmogaus prigimties. Tai patvirtina neseniai išleistas homoseksualistų santuokų įstatymas“.

Popiežius Benediktas XVI pasmerkė tos pačios lyties asmenų santuokas ir vadino jas netikromis bei „anarchistinės laisvės“ išraiška. Šventasis Tėvas ragino piligrimus išlikti vieningus šiuo klausimu. Tokių klausimų svarstymą parlamentuose kiek anksčiau kritikavo ir popiežius Jonas Paulius II, tvirtindamas, kad ne apie viską galima spręsti remiantis vien daugumos nuomone.

Negana to, Ispanijos parlamentas priėmė įstatymą, gerokai supaprastinantį skyrybų procedūrą – sutuoktinių poros ateityje galės būti išskiriamos skubos tvarka. Anot jo, sutuoktiniams nereikės ilgesnį laiką gyventi atskirai, kad jie būtų išskirti. Taip pat nereikės nurodyti konkrečių skyrybų priežasčių, tokių kaip neištikimybė, alkoholizmas ar smurtas.

Išsamiau skaitykite kitą penktadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija