Atnaujintas 2005 liepos 8 d.
Nr.51
(1352)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Džiaugiasi pamatę Popiežių

Kauno „Šilinukai“ gavo Šventojo Tėvo palaiminimą lietuviškai

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kauno „Šilo“ mokyklos dešimtmečiai
(iš kairės): Airida Romanovaitė,
Gabija Meilutytė, Livita Pociūtė,
Gvidas Misiūnas, Tomas Korsakas,
gavę popiežiaus Benedikto
XVI palaiminimą

Birželio 2-11 dienomis Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos folkloro ansamblis „Šilinukai“ buvo pakviestas koncertuoti į Italiją, Romą, Vatikaną. Kauniečiai turėjo galimybę aplankyti tuo pačiu San Mariną, Asyžių, Neapolį, Kaprio salą, Veneciją, Paduvą.

Prieš kelias dienas „Šilo“ mokykloje išvykos dalyviai ir jų tėveliai susirinko aptarti įspūdžių, pažiūrėti filmuotą medžiagą, nuotraukų. Viena kelionės vadovių, mokyklos direktorės pavaduotoja Gražina Kepežinskienė papasakojo, kad grupėje buvo 30 vaikų ir bemaž tiek pat lydinčių tėvelių.

Kelionės gidė buvo žinoma žurnalistė, kino dokumentaininkė Laima Margarita Pangonytė. Keliavome per Čekiją, Austriją. Vienoje vaikai pamatė didingą Šv.Stepono katedrą, Habsburgų dinastijos rūmus, parką, apsilankė Šv. Augustino bažnyčioje. „Užima“ kvapą Austrijos Alpių kalnų didybė, grožis, nesuskaitoma daugybė tunelių. Birželio ketvirtosios rytą, autobusas sunkiai įsiropštė į San Mariną. „Tos pačios dienos pavakare pasiekėme šv. Pranciškaus miestą - Asyžių, – pasakojo G.Kepežinskienė. – Viso pasaulio katalikai žino tą vietovę, todėl čionai plaukia minios maldininkų. Šilinukai smalsiai stebėjo, kaip visi maldininkai gražiai, sutartinai traukė religines giesmes. Žavėjosi miesto architektūra, šventovėmis. Naktį vykome pro Neapolį, o netrukus privažavome prie garsiojo Vezuvijaus vulkano. Akys raibo nuo geltonuojančių citrinmedžių, apelsinmedžių, figmedžių, žydinčių kaktusų, nuostabaus grožio žydinčių magnolijų. Mūsų tikslas – Pagondžiano miestelyje esantys Saleziečių vienuolyno svečių namai. Vakare čia surengėme koncertą. Publika ir namų vadovybė susižavėjusi dėkojo už koncertą, džiaugėsi, kad lietuviai stengiasi išlaikyti papročius ir tradicijas...Vaikai išvydo Kaprio salą, o paskui pasiekėme Romą“.

„Šilo“ pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja G.Kepežinskienė teigė, kad labai įdomiai Romos Koliziejų ir lietuvišką Kryžių kalną sutapatino popiežius Jonas Paulius II, sakydamas, kad senovėje krikščionių persekiojimo simbolis buvo Koliziejus, o sovietmečiu - Kryžių kalnas Lietuvoje. Kauniečiai apžiūrėjo Konstantino Arką, Antonino ir Faustinos šventyklą, Venecijos aikštę, Tautos altorių, Trojano koloną, gražiausią Romos fontaną Trevi, Romos panteoną ir kitas žymias vietas. Birželio 8-ąją laukė susitikimas su popiežiumi Benediktu XVI. Šv. Petro aikštėje svečiai užėmė vietas sau skirtame sektoriuje, pirmoje eilėje prie tako, kuriuo turėjo pravažiuoti Popiežius. Dešimtą valandą trisdešimt minučių kauniečiai pamatė papamobilį ir į aikštę įvažiuojantį Šventąjį Tėvą. Jis šypsojosi, laimino minią, sveikino atvykusiuosius, linkėdamas Dievo palaimos jų šeimoms ir artimiesiems.

Kauno „Šilinukai“ – vieni pirmųjų Lietuvos pasiuntinių piligrimų, kurie gavo naujojo popiežiaus Benedikto XVI palaiminimą lietuviškai : „Sveikinu lietuvių maldininkų grupę „Šilinukai“ iš Lietuvos! Šios dienos psalmės žodžiais dėkokite Viešpačiui visa širdimi už nuostabius Jo darbus. Dievas telaimina jus ir tebūna jūsų šeimų džiaugsmas ir ramybė“. Atsakydami į sveikinimą asambliečiai paskudučiavo trumpą melodiją. Aikšte nuvilnijo plojimai. Susitikimas su Popiežiumi baigėsi. Visi buvo itin pakylėti. Žmonės iš kitų kraštų apstojo šilinukus, pasipuošusius tautiniais drabužiais, klausė, iš kur jie esą, filmavo, gyrė. Šito įvykio vaikai neužmirš visą gyvenimą.

Tą pačią dieną vakare Romos Šv. Karlino bažnyčioje „Šilinukai“ dalyvavo festivalio „Tūkstantmetis su muzika - dovana popiežiaus Jono Pauliaus II atminimui“. Pirmieji koncertavo buvę Kauno „Šilo“ mokyklos pradinukai, dabar tarptautinių konkursų laureatai - Artūras Gelusevičius (gitara), Aistis Gelusevičius (obojus), Rolandas Šidiškis (fagotas), kurie atliko J.S.Bacho, F.Šuberto, G.B.Pergolesio, M.Giulianio ir kitų autorių kūrinius. Antroje dalyje „Šilinukai“ koncertavo kiemelyje. Skambėjo religinės giesmelės. Tradicinių kanklių skambesys susiliejo su „Ratilėlio“ kanklininkių didžiųjų kanklių muzika. Skudučiai, armonikos, lumzdelis ir tyri vaikiški balsai - viskas be galo lyriška, nuoširdu. Klausytojai ilgai plojo, prašė kartoti. Koncerto klausėsi buvęs Lietuvos ambasadorius prie Švento Sosto Kazys Lozoraitis. Po koncerto vaikai girdėjo komplimentus, padėkas. Sulaukė didelio pasisekimo. Grįždami namo kauniečiai aplankė Veneciją, Paduvą. Visi teigė, kad didžiausią įspūdį paliko susitikimas su Šventuoju Tėvu Šv. Petro aikštėje ir Jo palaiminimas, kurio niekados neužmirš.

„Šilo“ mokyklos direktorė Birutė Kazlauskienė dėkojo ne tik savo pavaduotojai G.Kepežinskienei, bet ir Aušrai Gelusevičienei, Alvydai Česienei, Elvyrai Šmitienei, J.Naujalio muzikos mokyklos auklėtiniams, „Ratilėlio“ muzikantams, Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo departamento direktoriui V.Mažeikai, Aukštosios Panemunės Švč. M.Marijos parapijos klebonui kanauninkui D.Brogiui ir kitiems rėmėjams už šios kelionės sėkmę ir vaikų širdyse suradusiems vietos tikrajai katalikiškai džiaugsmo šventei, meilę artimui.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija