Atnaujintas 2005 liepos 13 d.
Nr.52
(1353)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Maironio namuose susipažino kaimynai

Rotušės aikštės kaimynų
susitikime kalba arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius

Nuostabi idėja – į senuosius Maironio namus sukviesti Rotušės aikštėje gyvenančiuosius ir besidarbuojančiuosius – kilo muziejaus direktorei Aldonai Ruseckaitei. O kaimynų, pasirodo, esama išties nemažai – į Maironio Didžiąją svetainę vos tilpo, mat susirinko per pusšimtį. Tiesa, atvyko ne visi kviestieji. Galbūt kai kurie pasibrangino, o galbūt laiko pristigo…


Kurkime gerų širdžių bendruomenę

Renginio dalyvius ir svečius
sveikina Prisikėlimo
parapijos klebonas
kun. Vytautas Grigaravičius

Geri kaimyniški santykiai, kuriuos su giliu atsidūsėjimu dar mena iš kaimo kilusios mūsų močiutės, tampa vis aktualesni ir reikalingesni prieštaravimų draskomoje šiandieninėje visuomenėje. Kaimynas susitinka su kaimynu, drauge aptaria, kaip tvarkys aplinką, pasidalija savo bėdomis ir rūpesčiais ir taip padeda sau ir kitiems išspręsti socialines problemas, kasdienos prasme sukurti gražesnį gyvenimą. Tik ar susitinka šiandien kaimynai? Ar bent jau pasisveikina susitikę?


Turime naują žodyną

Jonas Kazimieras Burdulis

„Lietuvių kalbos žodyno“ rengėjai
po pristatymo Vyriausybės posėdyje

Birželio 22 dieną Lietuvių kalbos institute buvo šventė – Lietuvos visuomenei ir Vyriausybei pristatytas naujas Lietuvių kalbos žodynas. Tai dar 1940 metais pradėto leisti žinomo 20-ies tomų leidinio elektroninis variantas, įdėtas internete (www.lkz.lt).

Naujasis žodynas nėra tiksli „knyginio“ varianto kopija – ištaisyta daugybės rašybos ir kirčiavimo netikslumų bei nepriimtinų lietuvių kalbai sovietinės praeities ideologinių reliktų (pavyzdžiui, Dievo vardas jame rašomas didžiąja raide, atsisakyta sovietinės ideologijos terminų). Be to, tarmių ir senųjų raštų žodžiai bei jų formos pataisyti pagal naujausius kalbotyros tyrimų rezultatus.


Eugenijaus Ignatavičiaus obelis Rotušės aikštėje

Rašytojas
Eugenijus Ignatavičius

Birželio pradžios pavakarys pakvietė susitikti su „Obelimi Katedros aikštėje“. Taip pavadinta naujoji Eugenijaus Ignatavičiaus knyga, išleista šiais, rašytojo jubiliejaus, metais „Vagos“ leidykloje.

Prozininkas, dramaturgas, kalinys, aktorius – tai šio žmogaus gyvenimas…

Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė, pristatydama naująjį novelių rinkinį, pabrėžė, kad knygoje sudėti kūriniai, kuriuose labai skirtingi dalykai – nuo pokario temų iki Petro Užvenčio klajonių po Ameriką. Knyga baigiama jautriu atsisveikinimu su artimu žmogumi. O visas E.Ignatavičius – nuo kūrėjo iki aktyvaus piliečio – atsiskleidė kalbėdamas apie tai, kas rūpi kiekvienam mūsų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija