Atnaujintas 2005 liepos 13 d.
Nr.52
(1353)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kurkime gerų širdžių bendruomenę

Vakaronė su Algio Svidinsko
folkloriniu ansambliu „Vovingė“

Renginio dalyvius ir svečius
sveikina Prisikėlimo
parapijos klebonas
kun. Vytautas Grigaravičius

Koncertuoja Kauno
sakralinės muzikos mokyklos
choras „Giesmė“,
kankliuoja Dileta Kubilienė

Geri kaimyniški santykiai, kuriuos su giliu atsidūsėjimu dar mena iš kaimo kilusios mūsų močiutės, tampa vis aktualesni ir reikalingesni prieštaravimų draskomoje šiandieninėje visuomenėje. Kaimynas susitinka su kaimynu, drauge aptaria, kaip tvarkys aplinką, pasidalija savo bėdomis ir rūpesčiais ir taip padeda sau ir kitiems išspręsti socialines problemas, kasdienos prasme sukurti gražesnį gyvenimą. Tik ar susitinka šiandien kaimynai? Ar bent jau pasisveikina susitikę?

Kaune, Žaliakalnyje, esančioje „Aušros“ bibliotekoje 2004 metų rudenį įsikūręs bendruomenės centras „Žaliakalnio aušra“ vykdo įvairiapusę sociokultūrinę veiklą, apimančią rekreacijos, švietimo ir ugdymo, užimtumo, kultūros, bendruomenės kūrimo ir geros kaimynystės ugdymo sritis. Bendruomenės centro siekis – tapti Žaliakalnio bendruomenės namais, atvirais ir gerai žinomais visiems gyventojams, į kuriuos ateinama pabendrauti, mokytis ir mokyti, gauti ir duoti.

Žaliakalnis žymus ne tik istorijos, kultūros ir gamtos paminklais, ne tik daugeliu čia gimusių, gyvenusių ir tebegyvenančių iškilių Lietuvos žmonių, bet ir tuo, kad Lietuvos istorijai ir kultūrai ypač reikšmingas prieškario gyvenimas žaliakalniečiams tebėra gyvas, dabarties tradicijoms ir kasdienybės ypatumams darantis įtaką prisiminimas. Žinodami tai, į bendruomenės centrą susibūrę iniciatyvūs žaliakalniečiai nusprendė kurti Žaliakalnio bendruomenę per kultūrą, kuri, vykdydama vienijimo funkciją, atliktų ir socialinę misiją. Pirmasis žingsnis ir buvo žengtas gegužės 19 dieną, kai bendruomenės centras „Žaliakalnio aušra“ ir Žaliakalnio seniūnija pakvietė gyventojus į Kauno Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje vykusią šventę, skirtą Kauno miesto dienoms. Susibūrę draugėn žaliakalniečiai dalyvavo šv. Mišių aukoje už gyvus ir mirusius Žaliakalnio gyventojus. Šv. Mišiose giedojo Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis“ mažiausieji dainorėliai, skaidriais vaikiškais balsais šlovindami Viešpatį ir pripildydami klausytojų širdis gerumo. Ir simboliška, kaip pamoksle žaliakalniečiams sakė Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius, kad pirmam didesniam bendruomenės susirinkimui buvo pasirinkti Dievo namai, tautos šventovė, simbolizuojanti pasaulio lietuvių vienybę, viltį ir dvasios prisikėlimą. Bendroje maldoje atvėrė žaliakalniečiai savo širdis Dievui, gėriui ir tikėjimui, palinkėjo vieni kitiems Dievo ramybės, patirdami tą žodžiais nenusakomą vienybės, bendrumo, buvimo su artimaisiais jausmą. Žaliakalniečiams koncertavo Kauno sakralinės muzikos mokyklos choras „Giesmė“ (vadovė ir dirigentė Salvinija Jautakaitė-Hargreaves) bei aktorė Virginija Kochanskytė. Sielą užburiančios giesmės iš jaunų krūtinių ir didingai po bažnyčios skliautais skambančios eilės visus tarsi pakylėjo. Po sakralinės muzikos koncerto iš bažnyčios išėjusius žmones pasitiko laužas, karšta arbata ir trys folkloro kolektyvai – tautinis ansamblis „Atžalynas“ (vadovė Teresė Varnagirienė) ir Algio Svidinsko vadovaujami folkloro kolektyvai „Gojus“ ir „Vovingė“.

Simboliška ir tai, kad mūsų tėvai ir seneliai, mes ir mūsų vaikai, dėdami plytą prie plytos prikėlėme iš griuvėsių tautos šventovę, kad turime ją čia, Žaliakalnyje, taigi melsdamiesi joje atverkime širdis Dievui ir gerumui... Tegul gera širdis jungiasi su kita gera širdimi, tegul kaimynas ateina pas kaimyną, nepalieka nė vieno abejingo. Suburkime Žaliakalnyje gerų širdžių bendruomenę.

Regina MARKEVIČIENĖ,
Bendruomenės centro „Žaliakalnio aušra“
valdybos pirmininkė

Felikso KERPAUSKO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija