Atnaujintas 2005 liepos 13 d.
Nr.52
(1353)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Didžiojo aštuoneto lyderiai sukrėsti

Didžiosios Britanijos laikraščiai
mirga pranešimais
apie sprogimus Londone
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį Škotijoje vykstant Didžiojo aštuoneto G-8 lyderių susitikimui, Londono centre nuaidėjo keletas sprogimų. Per juos žuvo mažiausiai 50 žmonių, per 700 sužeista. Po šių sprogimų, Londono gatvės buvo beveik paralyžiuotos, o skubiai susirinkę Didžiosios Britanijos vyriausybės nariai svarstė susidariusią padėtį. Tuoj po šių sprogimų iki šiol nežinoma garsiosios teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ atšaka prisiėmė atsakomybę už sprogimus. Pačiame Londone veikia 60 islamistinių grupuočių, turinčių dvylika laikraščių ir žurnalų. Tačiau daugelis ekspertų darė ir tokią prielaidą, kad sprogimus galėjo organizuoti vadinamieji antiglobalistai ir įvairaus plauko anarchistai bei ultrakairieji, protestavę prieš G-8 susitikimą. Po sprogimų Londono metro buvo uždarytas, sustojo autobusų eismas, nutrūko telefono ryšys. Ministras pirmininkas T.Bleiras, kad dalyvautų vyriausybės posėdyje, skubiai grįžo į Londoną iš G-8 susitikimo. O iš viso, Londone kilo panika, ir informacijos priemonių apžvalgininkai iš BBC ir CNN tvirtina, jog sprogimai bus organizuotas teroro aktas. Pirmiausia siekiant nutraukti G-8 vadovų susitikimą. Teigiama, kad Airijos respublikonų armija (IRA), kelis dešimtmečius terorizavusi Britaniją, čia niekuo dėta.

Be abejo, tai didelis smūgis G-8 susitikimui, kuriame ir taip pakankamai nesutarimų dėl skolų nurašymo Afrikos valstybėms, naftos kainų kėlimo problemos bei Žemės klimato kaitos klausimai. JAV prezidentas Dž.Bušas, kalbėdamas apie skolų nurašymą Afrikos valstybėms, griežtai pasmerkė didžiulę korupciją Afrikos šalyse, kai valdančiųjų kišenėse nusėda ne tik jų imamos paskolos, bet ir milijardai dolerių, skiriamų neatlyginamai pagalbai skurstančiai Afrikai.

Tai rodo, kad G-8 valstybės susiduria su problema, matydamos, kad skiriama pagalba neduoda reikiamo efekto.

Beje, Škotijos G-8 lyderių susitikime pirmą kartą dalyvavo ir Kinijos atstovas. Todėl daromos prielaidos, jog sparčiai besikeičiančiame pasaulyje į turtingųjų pasaulio valstybių klubą gali būti pakviesta ir Kinija, o ateityje – gal ir Indija, kurios ekonomika irgi vystosi labai sparčiais tempais.

Apie G-8 vadovų susitikimą plačiau rašysime po savaitės išeisiančiuose „XXI amžiaus horizontuose“

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija