Atnaujintas 2005 liepos 20 d.
Nr.54
(1355)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šeimyninis vokalinės ir fortepijoninės muzikos vakaras

Antradieniais Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje vyksta rusų romanso mylėtojų draugijos Lietuvoje „Melos“ renginiai, kurie išsiskiria teminiu įvairumu ir sudomina nemažai žiūrovų. Jau yra tapusi tradicija rengti šeimos muzikos vakarus. Yra įvykę Prudnikovų, Tarasovų, A.Lioznajos šeimų vakarai. O štai birželio 6 dieną įvyko Mažintų šeimos kūrybos vakaras. Jame dalyvavo Muzikos ir teatro akademijos II kurso choro dirigavimo specialybės P.Gylio klasės studentė Vilija Mažintaitė, prof. V.Vitaitės fortepijono specialybės bakalauras pianistas Darius Mažintas, jaunųjų muzikų mama, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto teorinių disciplinų lektorė ir T.Liubertienės mokyklos fortepijono mokytoja Janina Mažintienė, jos motina, ilgametė Muzikos ir teatro akademijos docentė Nadežda Kazakauskienė, taip pat humanitarinių mokslų daktaras, dainininkas ir režisierius Vilniaus kolegijos Menų fakulteto ir Vilniaus pedagoginio universiteto lektorius Egidijus Mažintas.


Lietuviškos dvasios žadintojas

Apie išeivijos muziką Faustą Strolią

Faustas Strolia – Pasaulio lietuvių dainų švenčių Lietuvoje dalyvis, taip pat kompozitorius, dirigentas, chorvedys, išeivijos lituanistinių mokyklų dainų mokytojas.

Kilęs iš anuomet žinomos muzikų šeimos, jau nuo šešerių metų mokėsi smuikuoti pas Šiaulių muzikos konservatorijos dėstytoją Povilą Matiuką. 1947 metais su tėvais Juozu ir Zenta bei broliais Vytautu ir Herkuliu atsidūrė Vokietijoje, Hanau Detmolso ir Uchto pabėgėlių stovyklose. Ten smuiko ir muzikos teorijos jį mokė tėvas kompozitorius Juozas Strolia. Vokietijoje Faustui teko mokytis gimnazijose. Jų šeimai buvo parūpintas net vaikiškas pusinis smuikas, vėliau perdirbtas į tinkamesnį. 1949 metais dvylikamečio berniuko griežimą jau transliavo Londono BBC radijas. Tuo metu mama Z.Strolienė mokė ir kitus lietuviukus skambinti pianinu. Faustas dar mokėsi Romos popiežiškajame bažnytinės muzikos institute, vėliau Čikagos konservatorijos kolegijoje.


Žmogaus balsas

Skaidra Jančaitė
operoje „Žmogaus balsas“

Vieno veiksmo Frensio Pulenko operos „Žmogaus balsas“ premjera skambėjo VDU Teologijos fakulteto Didžiojoje auloje atliekama soprano Skaidros Jančaitės.

Didžiosios aulos muzikos draugija ir Kamerinės muzikos rėmimo fondas išreiškė pageidavimą, kad 1958 metais kompozitoriaus F.Pulenko sukurta lyrinė tragedija skambėtų būtent šios Lietuvoje ir už jos ribų jau žinomos ir mėgstamos vokalistės balsu. Talentinga, artistiška ir darbšti šiuolaikinės, klasikinės bei bažnytinės muzikos atlikėja S.Jančaitė muzikos mėgėjų ir tikrų melomanų dėmesio bei pripažinimo susilaukė parengusi ir atlikusi kompozitorių, garsėjančių kaip kultinių XX amžiaus muzikos kūrėjų, programas.


Mokytojas, kompozitorius, choro vadovas

Maestro Antano Padleckio 80-ojo gimtadienio kūrybos vakaras

Sveikinimai maestro Antanui
Padleckiui
Zenono Šiaučiulio nuotrauka

Liepos 6-ąją įvyko muzikos mokytojo, kompozitoriaus, „Laisvės kovų dainos“ choro vadovo Antano Padleckio kūrybos vakaras jo 80-ojo gimtadienio proga. Būgštavimai, kad Valstybės dieną, kai Kaune tiek daug įvairių renginių, mažai kas ateis į mūsų koncertą, nepasitvirtino: Karininkų ramovės salė buvo pilnutėlė, o kai kam teko ir stovėti – tiek buvo maestro Antano talento ir jo choro gerbėjų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija