Atnaujintas 2005 liepos 20 d.
Nr.54
(1355)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šeimyninis vokalinės ir fortepijoninės muzikos vakaras

Antradieniais Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje vyksta rusų romanso mylėtojų draugijos Lietuvoje „Melos“ renginiai, kurie išsiskiria teminiu įvairumu ir sudomina nemažai žiūrovų. Jau yra tapusi tradicija rengti šeimos muzikos vakarus. Yra įvykę Prudnikovų, Tarasovų, A.Lioznajos šeimų vakarai. O štai birželio 6 dieną įvyko Mažintų šeimos kūrybos vakaras. Jame dalyvavo Muzikos ir teatro akademijos II kurso choro dirigavimo specialybės P.Gylio klasės studentė Vilija Mažintaitė, prof. V.Vitaitės fortepijono specialybės bakalauras pianistas Darius Mažintas, jaunųjų muzikų mama, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto teorinių disciplinų lektorė ir T.Liubertienės mokyklos fortepijono mokytoja Janina Mažintienė, jos motina, ilgametė Muzikos ir teatro akademijos docentė Nadežda Kazakauskienė, taip pat humanitarinių mokslų daktaras, dainininkas ir režisierius Vilniaus kolegijos Menų fakulteto ir Vilniaus pedagoginio universiteto lektorius Egidijus Mažintas. Savo kūrinius grojo pastarojo sūnus – Lietuvos dailės akademijos magistrantas skulptorius Gediminas Mažintas (g.1980 m.) su drauge skulptore Iveta Petrauskaite. Tarp žiūrovų sukiojosi jaunų menininkų – Gedimino ir Ivetos metukų dukrelė Gertrūda Mažintaitė. Gediminas su Iveta dalyvavo daugelyje parodų.

Koncerto pradžioje skambėjo V.Mažintaitės atliekami romansai: nežinomo autoriaus „Tyliai taip tyliai“, B.Fomino romansas „Tik kartą gyvenime“, F.Šuberto „Palaima“, kuriuos jaunoji atlikėja dainavo puikia intonacija malonaus tembro šviesiu sopranu. Profesionaliai fortepijonu akompanuojant dainininkės mamai J. Mažintienei atliekami kūriniai nustebino ansambliškumu ir muzikalumu. Taip pat jautriai ir stilingai V.Mažintaitė atliko ir A.Arenskio romansą „Laimė“, kuriam akompanavo jos brolis pianistas D.Mažintas.

Aštuonių tarptautinių konkursų laureatas D.Mažintas yra parengęs ne vieną programą, rečitalį, dalyvavęs daugelyje festivalių. Romantizmo klasiko F.Šopeno balades „As-dur ir g-moll“ pianistas skambino talentingai ir intelektualiai, kūrybiškai atskleisdamas šių kūrinių naujas spalvas ir polifoninius pabalsius.

Menininkų šaknys – tai jaunųjų muzikų močiutė ir Janinos motina N.Kazakauskienė, Muzikos ir teatro akademijos ilgametė choro dirigavimo specialybės docentė, išdirbusi 42 metus, išugdžiusi 89 dirigentus (tarp jų G.Rinkevičių, L.Abarį, G.Purlį, R.Songailą ir kt.), kurie mini savo mokytoją geru žodžiu ir pagrįstai ja didžiuojasi. N.Kazakauskienė gimė Sankt Peterburge, baigė N.Rimskio-Korsakovo konservatoriją ir aspirantūrą, dirbo Novosibirsko konservatorijoje ir filharmonijoje, o vėliau drauge su vyru B.Kazakausku grįžo į Lietuvą. Ilgus metus dirbo M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Įdomu paminėti, kad Vilniuje ji įsteigė pirmąją bažnytinio giedojimo mokyklą (prie Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, Ženklo iš Dangaus, stačiatikių (Znamenskoje) cerkvės), daug metų dirbo joje regente.

Koncerte dalyvavo dainininkas ir režisierius E.Mažintas, baigęs mokslus pas vieną žymiausių režisierių – prof. B.Pokrovskį, Maskvos akademinio valstybinio kamerinio muzikinio teatro meno vadovą, net keturis dešimtmečius vadovavusį Maskvos Didžiajam teatrui ir muzikinės režisūros katedrai. Rusijos teatrinėse akademijose taip pat mokėsi mūsų talentingieji teatro meistrai J.Vaitkus, R.Tuminas, J.Dautartas, G.Padegimas , E.Nekrošius ir kt. Dainininkas atliko E. Balsio baladę „Aš – senas jūrininkas“, Variagų svečio dainą iš N.Rimskio-Korsakovo operos „Sadko“, D. Kabalevskio „Don Kichoto serenadą“ ir visų klausytojų šiltai sutiktą rusų klasikos perlą – A. Varlamovo romansą „Deki, deki, mano žvaigžde“, pakylėjęs šį kūrinį į gilaus susimąstymo kupiną akimirką. Vakarą įdomiai komentavo ir artistiškai vedė „Meloso“ draugijos pirmininkė, humanitarinių mokslų daktarė docentė E.Bachmetjeva. Koncertą vainikavo puikus šeimyninis ansamblis – V.Mažintaitė, J.Mažintienė, E.Mažintas (akompanavo D.Mažintas), emocingai ir stilingai atlikęs V.A.Mocarto trio „Piu non si trovano“.

Mažintų kūrybos vakarą publika sutiko šiltai, palydėjo gausiais plojimais, vasaros gėlių puokštėmis ir nuoširdžiu dėkingumu rusų romanso mylėtojų „Melos“ draugijai. Norėtųsi palinkėti šiai puikiai muzikų šeimai prasmingų meno laimėjimų, kūrybinių svajonių įgyvendinimo ir laukti naujų susitikimų koncertų scenose.

Jūratė BALTRAMIEJŪNAITĖ,
kompozitorė, Vilniaus kolegijos
Menų fakulteto lektorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija