Atnaujintas 2005 liepos 20 d.
Nr.54
(1355)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mokytojas, kompozitorius, choro vadovas

Maestro Antano Padleckio 80-ojo gimtadienio kūrybos vakaras

Sveikinimai maestro Antanui
Padleckiui
Zenono Šiaučiulio nuotrauka

Liepos 6-ąją įvyko muzikos mokytojo, kompozitoriaus, „Laisvės kovų dainos“ choro vadovo Antano Padleckio kūrybos vakaras jo 80-ojo gimtadienio proga. Būgštavimai, kad Valstybės dieną, kai Kaune tiek daug įvairių renginių, mažai kas ateis į mūsų koncertą, nepasitvirtino: Karininkų ramovės salė buvo pilnutėlė, o kai kam teko ir stovėti – tiek buvo maestro Antano talento ir jo choro gerbėjų.

Pirmiausia A.Padleckis papasakojo apie savo kūrybą. „Kodėl sovietmečiu tylėjau? Tokie kaip aš buvome nepageidaujami, ignoruojami“, – sakė maestro (jis buvo politinis kalinys, nuteistas 25-eriems metams lagerio). Beje, pirmame „Dainų dainelės“ konkurse nuskambėjo viena A.Padleckio daina, o jos atlikėja tapo laureate. Kad maestro tylėjo, turbūt kaltas ir jam nesvetimas kuklumas, nenoras reklamuoti savo kūrybą. Ypač produktyviai jis pradėjo kurti tik atkūrus nepriklausomybę ir pradėjus vadovauti mūsų chorui.

Choras padainavo daugeliui žinomas dainas: „Niekas neužmiršta“ (ž. K.Genio), „Padėkos malda“ (ž. S.Simanonienės), „Mano daina“ (ž. R.Steponavičiaus). Toliau dainavo duetai, vyrų ir moterų ansambliai.

Galingu tenoru maestro Antanas nustebino klausytojus padainavęs dvi savo dainas.

Graži draugystė nuo lagerio laikų siejo A.Padleckį su poetu Leonardu Matuzevičiumi, pagal kurio eilėraščių žodžius buvo sukurta ne viena melodija. Koncerto metu pirmą kartą nuskambėjo daina „To niekas nežino“, kurią maestro atliko kartu su mūsų gerbiama dainininke Jadvyga Tautkiene. Deja, poetas tos melodijos išgirsti nespėjo.

„Žus tauta, jei nekovos!“ – tokį kovingą K. Genio eilėraštį maestro padeklamavo aistringai, pilietiškai. Po to tarsi atsakas – chrestomatinė išplėtota maestro daina. – „O prisikelki, Lietuva!“, nuskambėjusi lyg oratorija.

Ilgai tęsėsi sveikinimai, o visa salė jubiliato garbei atsistojusi galingai užtraukė „Ilgiausių metų“. Akompanavo nuolatinė mūsų koncertmeisterė Aistė Ulozaitė, koncertą vedė maestro dukra Loreta Krivaitienė.

„Laisvės kovų dainos“ choras taip pat linki savo vadovui A.Padleckiui stiprios sveikatos, energijos, naujų dainų įkvėpimo valandėlėmis.

Jonas Sakauskas,
choro dalyvis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija