Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Plungės dekanate

Dvylika atlaidų dienų

Besiklausydami Kalnuose pamokslo,
žmonės prisėdo ant pievos

Įsiamžinti su vyskupu
dr. Jonu Boruta, SJ, norėjo
maldininkų grupės

Viena Žemaičių Kalvarijos koplyčių
Vladimiro Gulevičiaus (ELTA) nuotrauka

Procesija į Žemaičių Kalvarijos kalnus
su Telšių vyskupu dr. Jonu Boruta,
SJ, (priekyje) ir Kauno vyskupu
Jonu Ivanausku (po baldakimu)

Nuo seno į didžiuosius Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Aplankymo atlaidus suvažiuodavo minios tikinčiųjų ne tik iš Žemaitijos, bet ir iš kitų Lietuvos vietovių. Todėl šie atlaidai kartais dar vadinami ir garsiaisiais Žemaičių Kalvarijos atlaidais, nes jie žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Šiuose dvylika dienų trunkančiuose atlaiduose tikintieji, nuoširdžiai pasimeldę prie stebuklais garsėjančio Švč.Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslo, apvaikščioję Kryžiaus kelio kalnų koplyčias, atlikę nuoširdžią išpažintį ir priėmę Švč.Sakramentą, atgauna fizines jėgas, patiria Viešpaties Jėzaus Kristaus ir Dievo Motinėlės dvasinių malonių.

ŽEMAIČIŲ KALVARIJA. Liepos 1-2 dienomis miestelyje vykę Švč.M.Marijos Aplankymo atlaidai tikinčiuosius dar traukė ir todėl, kad į Baziliką sugrįžo Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslas, nuo XVII a. pirmosios pusės garsinęs malonėmis visą Žemaitiją ir Lietuvą. Jis buvo kruopščiai restauruotas Prano Gudyno restauravimo centre ir šiuose atlaiduose suspindo nauju grožiu bei didingumu.

Ir nors visomis atlaidų dienomis karšta saulė Žemaičių Kalvarijoje tikinčiuosius tiesiog svilino, tačiau gausūs būriai žmonių, šluostydamiesi nuo veidų žliaugiantį prakaitą, ėjo Kristaus Kančios kelią, aplankydami kiekvieną šių kalnų koplyčią. Tam visus įkvėpė Telšių vyskupo dr. J.Borutos pavyzdys, kuris visas šių atlaidų dienas ėjo Kristaus Kančios kelią drauge su kardinolu Audriumi Juozu Bačkiu, kasdien besikeičiančiais vyskupais, kunigais ir visais tikinčiaisiais. Be to, tikinčiuosius atvykti į Žemaičių Kalvariją paskatino ir Telšių vyskupijos dekanatuose vykę Eucharistiniai kongresai, kuriuose taip pat dalyvavo Telšių vyskupas J.Boruta, įpildamas „alyvos“ į tikinčiųjų širdis, kad juose suliepsnotų meilė Eucharistiniam Jėzui.

Didieji Žemaičių Kalvarijos Švč.Mergelės Marijos Aplankymo atlaidai prasidėjo liepos 1-osios, penktadienio, popietę šv. Mišiomis Panų kalno koplyčioje, vakaro Mišparais ir Eucharistine procesija Kalvarijos Bazilikoje, dalyvaujant vyskupui Rimantui Norvilai.

Liepos 2-oji buvo skirta jaunimui, pavadinta „Mes atėjome Jo pagarbinti“ (Mt 2,2). Už šią dieną buvo atsakingas Plungės dekanatas. Iš visos Žemaitijos suplaukė daug jaunimo, kuris savo giesmėmis šlovino Viešpatį ir Švč.M.Mariją. Ypač gražiai jaunimui skirtoje dienoje debiutavo Kaltinėnų parapijos jaunimo choras ir jaunieji ateitininkai, vadovaujami Aidos Buivydienės, parodę dar ir savo meninę programą. Netrūko tą dieną jaunimo iš Plungės dekanato, ypač iš Plungės ir Rietavo parapijų, iš Tauragės dekanato. Visus sujaudino po šv.Mišių parodyta teatrinė miniatiūra apie negimusius kūdikius ir abortus – „Didelis džiaugsmas – Dievo pasauly gimė žmogus!“ Taip pat prisistatė atskirų dekanatų jaunimas, visi susidomėję žiūrėjo grupės „Colder“ iš Klaipėdos pasirodymą.

Kadangi tos dienos pagrindinis tikslas buvo pagerbti Viešpatį, kartu ir Dievo Motiną, todėl po vakarienės visi vos sutilpo į Baziliką, kur vyko Švč.Sakramento adoracija. Po to – Žiburių vigilija Kalvarijos kalnuose, o visi pasakyti pamokslai buvo skirti jaunimui pagal tos dienos temą „Kiekvienas turi teisę į gyvenimą, į būtį...“ Šioje jaunimui skirtoje dienoje taip pat dalyvavo vyskupas R.Norvila.

Įspūdinga ir didelio pamaldumo diena buvo ir liepos 3-ioji, pavadinta Didžiąja Kalvarija ir Parapijų diena. Šiai dienai „dirigavo“ Telšių dekanatas. Savo nuoširdžia šv.Mišių auka, turiningais išsakytais žodžiais visų širdis gilesniu tikėjimu sušildė kardinolas A.J.Bačkis. Jo ganytojiškas žodis daug ką sujaudino iki ašarų...

Liepos 4-ąją susirinkusieji į Žemaičių Kalvarijos atlaidus meldėsi už žemdirbius ir jų triūsą, kad ant mūsų stalo nestokotų duonos, o ypač vargšui ar elgetai. Tad tą dieną atlaiduose netrūko ir žemdirbių. Tądien debiutavo vienas jauniausių Telšių vyskupijos dekanų – Šilalės Švč.Pranciškaus Asyžiečiaus bažnyčios klebonas kun. Stasys Toleikis ir puikiai dirbantis su vaikais ir jaunimu vikaras kun. Sigitas Valauskis.

Į žemdirbiams skirtus atlaidus suvažiavo labai daug tikinčiųjų iš Šilalės dekanato. Ypač daug buvo adoruojančių mergaičių ir ministrantų. Vien iš Kvėdarnos parapijos (klebonas kun. Julius Meškauskas) atvyko beveik šimtas parapijiečių. Gražų būrį tikinčiųjų atsivežė ir Laukuvos parapijos klebonas kun. Pranas Bartasūnas. Bet daugiausia atvykusiųjų buvo iš Šilalės parapijos.

Votyvą aukojo Šilalės dekanas kun. S.Toleikis talkinant šio dekanato kunigams. Turiningas, išsamus buvo ir jo pamokslas maldininkams. Iškilmingą Sumą tą dieną aukojo Kauno arkivyskupo generalvikaras vyskupas dr.Jonas Ivanauskas, kurio pamokslas buvo skirtas Eucharistijos prasmei suvokti.

Pasibaigus šv.Mišioms, visi išsirengė į Kristaus Kančios kelio Kalnus. Šioje procesijoje, drauge su šilališkiais ir visais tos dienos atlaidų dalyviais, ėjo Telšių vyskupas dr. J.Boruta, vyskupas J.Ivanauskas. Po baldakimu, kurį lydėjo baltai pasipuošęs Šilalės parapijos jaunimas, buvo nešama Šv.Kryžiaus relikvija ir prie kiekvienos Kristaus Kančios stotelės buvo palaiminami visi šios procesijos dalyviai. Gražu buvo žiūrėti, kaip šiame Kristaus Kančios kelyje didžiule eisena nusidriekė Šilalės dekanato tikintieji. Todėl Telšių vyskupas dr. J.Boruta šilališkiams padėkojo ir pasidžiaugė gausiu šio dekanato, ypač jaunimo dalyvavimu žemdirbiams skirtoje atlaidų dienoje.

Įspūdingai vyko ir neopresbiterijų ir seminarijų diena, kuriai „dirigavo“ Skuodo dekanatas, vadovaujamas Skuodo klebono dekano kan. Petro Merliūno. Dalyvavo vyskupas Juozas Tunaitis.

Liepos 6-oji buvo skirta kunigams ir ministrantams. Tai dienai vadovavo Tauragės dekanatas. Votyvą aukojo Tauragės dekanas kun. Alvydas Bridikis, giedojo Tauragės parapijos jaunimo choras, o per Sumą, kurią aukojo vyskupas Eugenijus Bartulis, giedojo Tauragės parapijos choras. Adoravo bei šv. Mišioms patarnavo Tauragės parapijos jaunimas. Visi ėjo Kryžiaus kelius.

Įsimintinai vyko katechetų, vienuolių, šeimų, jūrininkų ir verslininkų, „Caritas“ dienos, už kurias buvo atsakingi Mažeikių, Palangos, Akmenės, Klaipėdos ir Šilutės dekanatai. Šių dekanatų dekanai irgi atsivežė labai daug tikinčiųjų, ypač jaunimo ir vaikų. Šiose dienose dalyvavo Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius, vyskupai J. Kauneckas, Juozas Žemaitis, Juozas Preikšas ir Juozapas Matulaitis, kurie aukojo šv.Mišias, pasakė turiningus pamokslus, dalyvavo Kristaus Kančios kelyje eidami su procesija į Kalvarijos kalnus.

Paskutinė atlaidų diena – liepos 12-oji – buvo Žemaičių Kalvarijos parapijos diena, kurioje dalyvavo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephenas Zurbrigenas. Tad buvo lyg ir įvykusių atlaidų apibendrinimas, jų aptarimas.

Už tai, kad ir šių metų Žemaičių Kalvarijos Švč.Mergelės Marijos Aplankymo atlaidai vyko gana pamaldžiai ir sklandžiai, turime būti dėkingi Žemaičių Kalvarijos klebonui kun. Narsučiui Petrikui, kurio balsą dar prieš atlaidus ir atlaidų dienomis girdėjome per „Mažąją studiją“, taip pat Plungės dekanui kan. Donatui Stulpinui, ant kurių pečių gulė visi pasirengimo bei pačių atlaidų rūpesčiai.

Ir dabar čia kiekvieną mėnesį vyksta Telšių vyskupijos dekanatų dienos. Ir vėl meldžiamasi prie stebuklingojo Dievo Motinos paveikslo, ir vėl einama į Žemaičių Kalvarijos kalnus.

Žilvinas PRANCKŪNAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija