Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvos giesmininkų įvertinimas

Vilniaus Arkikatedros choras Graikijoje apdovanotas sidabro medaliu

Vilniaus Arkikatedros choro
giesmininkai ir jų dirigentė
Violeta Savickaitė-Paciūnienė

Garbingu apdovanojimu ir chorui
įteiktais diplomais vilniečiai
ir miesto svečiai gali pasigrožėti
prie įėjimo į pagrindinę
Lietuvos šventovę

Vilniaus Arkikatedros Bazilikos jaunimo choras, vadovaujamas Violetos Savickaitės-Paciūnienės, XXIII tarptautiniame Prevezos chorų festivalyje-konkurse Graikijoje laimėjo sidabro medalį. Garbingu apdovanojimu ir chorui įteiktais diplomais vilniečiai ir miesto svečiai gali pasigrožėti prie įėjimo į pagrindinę Lietuvos šventovę.

Liepos 16 dieną iš kelionės grįžę giesmininkai sekmadienį jau giedojo savo bažnyčioje. Prieš šv. Mišias choro vadovę ir dainininkus sveikino Vilniaus vyskupas Juozas Tunaitis, Arkikatedros administratorius kun. Ričardas Doveika, tikintieji.

Tarptautinė žiuri, vertinusi dvylika mišrių chorų kategorijoje dalyvavusių kolektyvų, daugiau balų skyrė tik filipiniečiams.

„Chorų konkursas Prevezoje kolektyvui buvo puiki galimybė įvertinti savo pajėgumą tarptautiniu mastu“, - sakė V. Savickaitė-Paciūnienė. Nors choras yra dainavęs daugybėje garsių tarptautinių festivalių Prancūzijoje, Italijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse, konkurse su kitais pajėgiais kolektyvais varžėsi pirmą kartą. „Peržiūrėjusi konkurso dalyvių sąrašą, chorų repertuarą, nemaniau, kad pavyks nurungti pajėgius kolektyvus, tačiau jaunimas susitelkė ir, kaip tarėmės, konkursinę programą atliko taip gerai, kaip tik gali“, - sakė kolektyvo vadovė.

Be visiems konkursantams privalomos Antono Bruknerio giesmės „Ave Maria“, Arkikatedros choristai giedojo italų kompozitoriaus Liudviko Da Viadanos „Exultate insti“, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Kyrie eleison“, Vytauto Miškinio „Regine coeli“, taip pat dainavo Justino Prašinsko „Voverę“. Lietuvių pasirodymą aukštais balais įvertino tarptautinei žiuri vadovavęs Airijos atstovas, muzikos ekspertai iš Portugalijos ir Graikijos. Po konkurso sidabro medalio laimėtojai Graikijos koncertų salėse surengė dar du pasirodymus, o po jų savo pergalę atšventė Atėnuose.

Vilniaus Arkikatedros jaunimo choras įkurtas tais pačiais metais, kai pagrindinė tautos šventovė buvo grąžinta tikintiesiems. Nuo pat pradžios jam vadovaujančios dirigentės V. Savickaitės-Paciūnienės teigimu, kasmet kolektyvą papildo nauji nariai, tačiau choro branduolys yra išlikęs nuo 1989-ųjų.

Kiekvieną sekmadienį šv. Mišiose giedantis choras neapsiriboja tradicinėmis giesmėmis - koncertuose, festivaliuose atlieka šiuolaikinius religinius bei pasaulietinius kūrinius, kurie augina kolektyvo profesionalumą, lankstumą, universalumą.

Be jaunimo choro, sekmadieniais ir per didžiąsias šventes Vilniaus Arkikatedroje gieda didysis choras, Šv. Kazimiero grigališkojo choralo studija, vaikų, parapijos ir liaudies giesmių chorai.

Pagal Eltą

Valdo Kopūsto (ELTA) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija