Atnaujintas 2005 liepos 22 d.
Nr.55
(1356)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ar išliks lietuviška parapija ir bažnyčia Bostone?

Kai 2003 m. liepos 30 d. vyskupas Sean Patrick O’Malley buvo įvesdintas Bostono arkivyskupijos arkivyskupu, jis priėmė pareigas, kurias mažai kas pasaulyje būtų sutikęs eiti ir kurias mažai kas būtų sugebėjęs eiti. Tuo metu arkivyskupija išgyveno dvasinės bei finansinės krizės skaudžias pasekmes. Jis savanoriškai priėmė popiežiaus Jono Pauliaus II jam pasiūlytas pareigas, kad tarnautų Bažnyčiai. Kaip ganytojas, jis turėjo vesti savo sužeistas avis – dėl kunigų seksualinių piktnaudžiavimų skandalų nusivylusius tikinčiuosius, kurie iš tikrųjų nesuvokė, kiek tai arkivyskupijai kainavo.

Arkivyskupas O’Malley sutiko, kad reikia veikti nedelsiant. Jis pardavė arkivyskupo rezidenciją ir maždaug du trečdalius žemės, ant kurios stovi seminarija ir arkivyskupijos tarnybų pastatai. Gyventi jis pasirinko Švento Kryžiaus katedros kleboniją, kuri seniai neremontuota.

Be teismo susitaręs dėl ieškinio už tariamus seksualinius piktnaudžiavimus, netrukus jis turėjo priimti sprendimus, susijusius su arkivyskupijos infrastruktūra. Vadinasi, mažiau bažnytinių pastatų, nes arkivyskupija dėl finansinių priežasčių ir dėl kunigų stygiaus nebegalėjo visų bažnyčių išlaikyti.

Svarstant, kurias parapijas uždaryti, jis pranešė arkivyskupijos parapijiečiams, kad tokios aukos bus reikalingos arkivyskupijos gerovei ir kad turime atsižvelgti į save, kaip arkivyskupiją, o ne kaip atskirų parapijų vienetą.

Netrukus buvo paskelbta, kad Šv. Petro lietuvių parapija pietiniame Bostone bus uždaryta. Norėčiau pabrėžti, kad nutarimas dėl uždarymo nebuvo taikomas vien Šv. Petro lietuvių parapijai, bet taip pat ir 82 kitoms parapijoms. Arkivyskupas sutiko, kad nutarimo procesas ir vykdymas nebuvo idealūs. Trylika mėnesių po pranešimo apie uždarymą buvo paskelbta, kad vyskupas neribotą laiką susilaikys nuo uždarymo datos skelbimo.

Per tuos trylika mėnesių paramą Šv. Petro lietuvių parapijai pareiškė įvairios grupės ir atskiri asmenys. Keturios dienos prieš oficialų pranešimą, kad arkivyskupas ketina uždaryti parapiją, prelatas Edmundas Putrimas arkivyskupui O’Malley asmeniškai įteikė kardinolo Audrio Juozo Bačkio laišką, kuriame arkivyskupas skatinamas dar kartą apsvarstyti savo ketinimą ir neuždaryti parapijos. Su prašymais leisti parapijai gyvuoti, kreipėsi ir Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas, Lietuvos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Masačiūsetso Valstybės Atstovų rūmų narys Brian Wallace, Bostono miesto Tarybos narys Jim Kelley, Lietuvos Vyčių organizacija, Šv. Petro parapijos draugų organizacija ir kt. Per tą trylika mėnesių arkivyskupas O’Malley susilaukė daug kritikos už jo nutarimą uždaryti Šv. Petro parapiją. Tarp kitko, arkivyskupas buvo kritikuojamas, esą jam nesvarbi Bostono apylinkių lietuvių bendruomenė. Vis dėlto Šiluvos Švč. M.Marijos šventės proga jis išdrįso aplankyti Šv. Petro lietuvių bažnyčią 2004 m. rugsėjo 8 d., keturios dienos prieš parapijos šimto metų jubiliejaus šventę.

Nuo to laiko arkivyskupas turėjo laiko persvarstyti savo sprendimą. Į pagalbą jis dar pasikvietė pertvarkymo komitetą, sudarytą daugiausia iš pasauliečių, kurie buvo prašyti, atlikus bešališkus tyrimus, išreikšti savo atvirą nuomonę apie atskirų parapijų uždarymus. Šis komitetas rekomendavo, kad neribotam laikui uždarymo data Šv. Petro lietuvių parapijai nebūtų nustatyta. Pagirtinas arkivyskupo nutarimas priimti komiteto rekomendaciją, ir duoti Šv. Petro lietuvių parapijai papildomo laiko apsvarstyti, užuot jis būtų įvykdęs savo ketinimą iki galo, be papildomų svarstymų.

Arkivyskupas O’Malley vykdo Dievo pašaukimą kuo geriausiai atlikti savo užduotį su tais ,,įrankiais“, kurie jam buvo suteikti. Ir tokį pašaukimą turi visi krikščionys. Viliuosi, kad tie, kurie kritikuoja jo veiksmus, daug melsis už arkivyskupą, nes jo dar laukia didžiulis darbas pertvarkant arkivyskupiją. To darbo niekas kitas nenori. Jeigu iš tikrųjų Bažnyčia yra viena, šventa, visuotinė ir apaštalinė, tada visų katalikų pareiga melstis už arkivyskupą O’Malley, taip pat ir už visus Bažnyčios vadovus.

Kun. Steponas Žiukas

Redakcijos prierašas. Kaip pranešė Bostono bendruomenės valdybos narė A.Turauskytė, Bostono vyskupija paskelbė pareiškimą,kuriame sakoma, kad lietuvių Šv.Petro parapijai nebus paskelbta uždarymo data. Tą vietos lietuvių bendruomenė supranta kaip leidimą toliau egzistuoti parapijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija