Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ąžuolų kamienus pavertė skulptūromis

Marijona MIELIAUSKIENĖ, Bronius VERTELKA

Jurbarkietis Juozas Videika
sukūrė „Piemenėlio“ skulptūrą
Danguolės Urbutienės nuotrauka

Rokiškis tapo medžio drožėjų būrimosi centru. Neseniai čia vyko jų V respublikinis pleneras. Laisvalaikiu medžio meistrai turėjo progą susipažinti su Rokiškio krašto muziejaus ekspozicijomis, Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, pabendrauti su rokiškėnais menininkais, aplankyti keletą gražiausiai tvarkomų rajono sodybų, pabuvoti prie Liongino Šepkos kapo Lebedžių kapinėse.

Renginys tapo tradiciniu

Rokiškio krašto muziejus yra parengęs ilgalaikį projektą „Liongino Šepkos dievdirbystės tradicijų tąsa XXI amžiuje“, kurį remia Kultūros ministerijos Kultūros ir sporto rėmimo fondas. Septynerius metus numatyta organizuoti respublikinius medžio drožėjų plenerus, kurie būtų susieti su L.Šepkos kūryba, su senųjų medžio drožybos tradicijų išsaugojimu. Plenerų metu sukurtos skulptūros papuoš Rokiškio miesto parką, kurį 2007 metais numatyta pavadinti L.Šepkos vardu (jo gimimo šimtųjų metinių proga). Plenerai organizuojami nuo 2001 metų. Meistrams siūloma improvizuoti, semtis idėjų iš L.Šepkos kūrybos. Rokiškėnai labai pamėgo kuriamą skulptūrų parką, kuris atgijo ir traukia čia užsukti ne tik vietinius gyventojus, bet ir turistus.

Pradžiugino naujais drožiniais

V jubiliejinis pleneras turėjo keletą naujų bruožų. Jį pirmą kartą svariai parėmė Rokiškio rajono savivaldybė ir Panevėžio apskrities viršininko administracija. Į plenerą buvo pakviesta daug naujų drožėjų. Pirmą kartą pleneras buvo ne tik kūrybos stovykla, bet ir mokykla. Čia drožimo iš medžio gudrybių mokėsi trys moksleiviai iš Rokiškio rajono - Justas Janulis, Ugnius Savickas, Deividas Visockas.

Rokiškėnus šiemet naujomis skulptūromis pradžiugino šie meistrai: panevėžiečiai Stanislavas Janušas ir Algirdas Varžinskas, Vaidotas Butkevičius iš Biržų, Jonas Kęstutis Ražanskas iš Alytaus, jurbarkietis Juozas Videika, Rokiškio rajonui atstovavęs Almantas Sriubiškis, kauniečiai Vidmantas Vikšraitis ir Adolfas Teresius, dalyvaujantis plenere jau penktą kartą. Meistrai aštuonias dienas gyveno ir kūrė Rokiškio krašto muziejaus erdvioje teritorijoje.

Liepos 5 dieną skulptūros buvo statomos parke, o kitą dieną – liepos 6-ąją – įvyko jų pristatymas Rokiškio visuomenei ir plenero uždarymas.

Turtėja skulptūrų parkas

Šiemet meistrai daugiausia kūrė funkcionalius darbus. A.Teresius prisiminė L.Šepkos mėgtą grandinių motyvą, kuris ankstesniuose pleneruose nebuvo naudotas. Žiūrint iš toliau, jo skulptūra primena susirangiusį žaltį, o priėjęs arčiau pamatai, kad ant grandinės briaunos galima prisėsti. Autorius kūrinį pavadino „Eglė – žalčių karalienė“. V.Vikšraitis kūrė siekdamas nenutolti nuo gamtos. Jis pasirinko žolių ir žydinčių gėlynų motyvą. „Suoliukas – pievelė“ yra be griežtų formų, linijos švelniai banguojančios, kaip žolynai žydinčioje pievoje.

Pandėliškis mokytojas A.Sriubiškis savo kompoziciją pavadino „Stok ant akmenėlio, sėski ant žirgelio“. Ji patiks judriems, laipioti mėgstantiems, nenustygstantiems vietoje mažyliams. Juos stebinti mama galės pailsėti sėdėdama gėlės pavidalo kėdėje. Nekantriausi vaikučiai jau plenero uždarymo metu išbandė A.Varžinsko sūpynes, kurias meistras pavadino „Šaukštai popiet“.

Atviroje parko erdvėje stovi V.Butkevičiaus „Paukščių medis“. Prie jo meistrui teko nemažai padirbėti. Vaidotas turi išsaugojęs savo senelio, staliaus, grąžtą, kuriuo dirbo ir šiame plenere.

Jurbarkietis J.Videika sukūrė „Piemenėlio“ skulptūrą. Skobiant ją, atsivėrė puvinys. Ir kaip tik toje vietoje, kur turėjo būti akis. Juozui teko imtis „operacijos“ ir į išpuvusią vietą įstatyti sveiką medžio gabalą. „Operacija“ pavyko labai gerai. Nežinantis apie ją nieko neįtartų. „Piemenėliui“ stovėti šalia eglaičių nebus nuobodu, nes prie jo meistras įtaisė ir sūpynes.

Palei parko taką stovi J.K.Ražansko ir S.Janušo kūriniai. J.K.Ražansko suolą puošia didelis paukštis ir gėlės. Čia prisėdus galima grožėtis S. Janušo „Angelu“ , kuris įsikūrė žalumos fone.

Pandėlietis darbų mokytojas A.Sriubiškis ir A.Teresius ne tik patys kūrė, bet ir mokė tris vaikinukus. Bendromis jėgomis visi padarė suolą, kurį išpuošė ornamentais. Parko teritorijoje jau yra 40 skulptūrų.

Rokiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija