Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie politikos bendrumą

Politikoje erzintis nenaudinga. Rusija prisidarė daug klaidų su Baltijos valstybėmis, bet Lietuva galėtų irzlumo klaidų nedaryti. Antai tas Karaliaučiaus (Kenigsbergo) 750 metų jubiliejus. Kad nepakvietė artimiausių kaimynų, o tik tolimesnius nekaimynus, tai buvo matoma per visą Europą, pakako vien pečiais patraukti. Išsidirbinėja, ką su jais darysi. Aišku, negerai, jeigu ir Lietuvoje kokia dama išsidirbinėja. Ir Seimas be reikalo susierzino: pristigęs kelių balsų nepriėmė Karaliaučiaus krašto žmones draugiškai sveikinančio pareiškimo.


Kada būna politika

Gražina TRIMAKAITĖ

Tai, kad blogis nėra nepolitika, jau yra aišku ir dėl to nesiginčijama. Tą blogį randame ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Amerikoje esantį blogį mums padeda suprasti Viliaus Bražėno knyga „Po dvylika vėliavų“. Ją skaitydami, randame terminą ir veiksmą „nupolitinimas“. Jis vyko su Amerikos lietuvių lietuviška veikla. Kryptis – visą dėmesį skirti kultūrai ir taip išeivijoje išlaikyti lietuvybę, o Laisvės kova buvo užmiršta tarsi nereikalinga. Atsirado kultūrinis bendradarbiavimas su nelaisvos Lietuvos okupantais – taip pat esą lietuvybei išlaikyti ir palaikyti Lietuvoje ir išeivijoje. Tikėtasi ir bandyta kultūrine veikla apsaugoti jaunimą nuo nutautėjimo ir jį įtraukti į lietuvišką veiklą: prisiėmęs savo tautos kultūrą, jaunimas turėjo pasilikti lietuviškas.


„Kitas pasirinkimas“ –
prieš dešiniuosius?

Pastaruoju metu gana aktyviai reiškiasi naujas judėjimas „Kitas pasirinkimas“. Politikai važinėja po Lietuvą, susitinka su gyventojais, leidžia laikraštį „Baltijos kelias“. Savo veiklos pradžioje jie kritikavo kairiųjų valdžios klaidas ir nusikaltimus. Atrodė, kad ši nauja politinė srovė ateis dešiniesiems į pagalbą. Deja, dabar jų kalbose ir rašiniuose ryškėja kitos tendencijos:


Neleisime kiršinti

Perskaičius laikraščio „Baltijos kelias“ (Nr.26) vedamąjį straipsnį „Kada į mūsų kiemą ateis šventė“, pasirašytą V.Radžvilo, kyla nemalonus jausmas. Kadangi čia dažnai minimi tremtiniai ir Tėvynės sąjungos nariai, laikraščio rėmėjai, o aš ir esu vienas jų, dėl to negaliu tylėti.


Dėl Kauno sporto ir pramogų rūmų statybos Nemuno pusiasalyje

Lietuvos Respublikos

Prezidentui Valdui Adamkui

Lietuvos Respublikos

Ministrui Pirmininkui

Algirdui Mykolui Brazauskui

Viešas pareiškimas

Vienas svarbiausių Kauno sporto ir pramogų rūmų statybos klausimų yra jų vietos parinkimas. Kauno miesto tarybai priėmus sprendimą šiuos rūmus statyti miesto teritorijos centre, Nemuno pusiasalyje (vadinamojoje Nemuno saloje), miesto ir šalies visuomenė ypač susirūpino upių pakrančių naudojimu. Norėtume atkreipti dėmesį, jog priimtas sprendimas nepakankamai pagrįstas vietos gamtos sąlygomis, miesto centro transporto ryšių išvystymu bei miesto žalumos ir vandens plotų sistemos plėtojimo poreikiais. Jo vykdymas turėtų neigiamą poveikį miesto patrauklumui ir gyvenimo kokybei. Siekiant garantuoti svarbaus objekto statybą turėtų būti pateiktos ir įvairiais požiūriais įvertintos jo vietos alternatyvos.


Linksmų jums milijonų!

Tik džiaugtis reikia, kad atsiranda apsukrių žmonių, kurie sugeba pasiimti europiečių pinigus.

Alfredas Pekeliūnas,

Lietuvos Respublikos Seimo narys

 

O mūza, dainuoki mūsų lūpomis, šlovinki žygius vyrų apsukriųjų! O didysis Hermi, vagių ir pirklių globėjau, ir kokie gi išmintingi buvo senovės vyrai, pasirinkę tave savo patronu, - juk norėdami tarp pirklio ir vagies nors vienos rusiškos kapeikos skirtumą surasti, su savo menku protu atsisveikinti turėtume... O ir mūsų laikais tarp verslininko ir vagies, tarp politiko ir vagies to skirtumo tegul ieško sau tie, kurie turi jautrias svarstykles, gerą mikroskopą, skvarbų žvilgsnį ir pakankamai išminties. Tegul sau knaisiojasi tuose subtilumuose tie, kurie su verslininkais, politikais ir su vagimis pūdą druskos suvalgė ir, tuos skirtumus išsiaiškinę, galvon gerai susidėjo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija