Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pasaulis panikuoja

Petras KATINAS

Taip po sprogimo atrodė
viešbutis Šarm el Šeicho kurorte
EPA-ELTA nuotrauka

Po teroristinių išpuolių Londone ir pakartotinų bandymų sukelti panašius sprogimus Anglijos sostinės metro, Europoje, nė kiek neperdedant, kilo panika. O ką jau kalbėti apie Iraką, kur nuo teroristų mirtininkų išpuolių kasdien žūva po keliasdešimt žmonių! Europos valstybių vyriausybės pasimetusios ir nebežino, ko griebtis. Netgi išgirtoji Londono policija, praėjusią savaitę vienoje Londono metro stotyje nukovusi įtariamą teroristą, lyg ir apsijuosusį sprogmenų prikimštu „šachido“ diržu, pakliuvo į gana nemalonią situaciją. Pasirodo, nukautasis metro ne teroristas, o išeivis elektrikas iš Brazilijos, visai nesusijęs su islamo radikalais.


Veržia ne tik politinę, bet ir ekonominę kilpą

Rusijos Valstybės Dūma vienbalsiai priėmė kreipimąsi į ministrą pirmininką Michailą Fradkovą, kuriame jo vadovaujama vyriausybė raginama iki pasaulinio lygio padidinti gamtinių dujų kainas, pirmiausia Baltijos valstybėms, Gruzijai, Ukrainai ir Moldovai. Kreipimąsi inicijavo ir jo tekstą surašė Dūmos vicepirmininkas V.Žirinovskis, kuris dar kartą pažėrė daugybę kaltinimų ir šmeižtų Baltijos valstybėms. Esą jos begėdiškai išnaudoja „dosnią“ Rusiją pirkdamos dujas po 50-80 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, kai pasaulio rinkoje jų kaina išaugo iki 150-170 dolerių už tūkstantį kubų. Toks Dūmos kreipimasis, be abejo, sugalvotas ne vien V.Žirinovskio, D.Rogozino ir kitų imperininkų, o pačioje aukščiausiojoje Kremliaus valdžioje. Tą rodo birželį paskelbtas Rusijos vyriausybės kontroliuojamo „Gazprom“ valdybos pirmininko Aleksejaus Milerio pareiškimas. Jame rašoma, jog pradedama įgyvendinti trejų metų trukmės programa, pagal kurią bus suvienodinta dujų kaina Baltijos valstybėse ir kitose Europos šalyse.


Kremliaus oberšturmbanfiureris

Tokiais žodžiais rusų publicistas Borisas Stomachinas savo straipsnyje „Palaidoti imperiją“, kurį paskelbė Čečėnų agentūra Kavkaz Center, apibūdino Rusijos prezidentą V.Putiną. B.Stomachinas, komentuodamas dabartinę politinę padėtį Rusijoje, rašo, kad didžiausią pavojų Rusijai ir jos kaimynams kelia rusiškoji pseudodemokratija. Štai ką jis rašo: „Kas atsitiks Rusijoje po kokios nors „oranžinės“ ar panašios revoliucijos, dargi patikėjus, kad tokia revoliucija galima? Negi armija ir milicija ims šaudyti į ziuganovininkus ir limonininkus, kurie dabar postringauja apie kažkokią revoliuciją? Nieko panašaus. Jeigu tokia revoliucija ir įvyktų, tai po jos būtų rinkimai.


Maskvos manipuliacijos ir cinizmas

Tuo metu, kai visas Senasis žemynas tylos minutėmis pagerbė Londono teroristinių išpuolių aukų atminimą, Maskva prezidento V.Putino nurodymu neprisijungė prie šios akcijos. Mat, kaip paaiškino Rusijos Valstybės Dūmos Saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas komunistas Viktoras Iliuchinas, V.Putinas negalėjo pasielgti kitaip, nes Didžiojoje Britanijoje prieglobstį surado daug čečėnų „teroristų“. Jiems V.Iliuchinas priskyrė ir politinį prieglobstį Anglijoje gavusį čečėnų laisvės kovotojų lyderį Achmedą Zakajevą, kurio išdavimo Maskva reikalavo ypač kategoriškai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija