Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Veržia ne tik politinę, bet ir ekonominę kilpą

Rusijos Valstybės Dūma vienbalsiai priėmė kreipimąsi į ministrą pirmininką Michailą Fradkovą, kuriame jo vadovaujama vyriausybė raginama iki pasaulinio lygio padidinti gamtinių dujų kainas, pirmiausia Baltijos valstybėms, Gruzijai, Ukrainai ir Moldovai. Kreipimąsi inicijavo ir jo tekstą surašė Dūmos vicepirmininkas V.Žirinovskis, kuris dar kartą pažėrė daugybę kaltinimų ir šmeižtų Baltijos valstybėms. Esą jos begėdiškai išnaudoja „dosnią“ Rusiją pirkdamos dujas po 50-80 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, kai pasaulio rinkoje jų kaina išaugo iki 150-170 dolerių už tūkstantį kubų. Toks Dūmos kreipimasis, be abejo, sugalvotas ne vien V.Žirinovskio, D.Rogozino ir kitų imperininkų, o pačioje aukščiausiojoje Kremliaus valdžioje. Tą rodo birželį paskelbtas Rusijos vyriausybės kontroliuojamo „Gazprom“ valdybos pirmininko Aleksejaus Milerio pareiškimas. Jame rašoma, jog pradedama įgyvendinti trejų metų trukmės programa, pagal kurią bus suvienodinta dujų kaina Baltijos valstybėse ir kitose Europos šalyse.

Specialistų skaičiavimais, „Gazprom“, t.y. Rusijos vyriausybei, įvykdžius šiuos planus, Lietuvoje dujų kaina gali išaugti mažiausiai tris kartus, kiti kalba – apie devynis.

Be to, M.Milerio teigimu, dujų kaina Baltijos valstybėms bus padidinta jau nuo kitų metų ir bus atsiskaitoma tiktai grynaisiais pinigais atsisakant prekių mainų. Manoma, kad „Gazprom“ dujų kainų pakėlimą Lietuvai sieja ir su ketinimais pagal jo nustatytą kainą įsigyti „Mažeikių naftą“. Tokiu atveju, „Gazprom“ gali „susimylėti“ ir už tai padaryti kai kurių kainų už dujas lengvatų. Beje, neseniai Lietuvoje lankėsi „Gazprom“ delegacija, kurią priėmė aukščiausieji Lietuvos vadovai, tarp jų Premjeras ir Prezidentas. Kažkodėl į tai niekas neatkreipė dėmesio (nors apie tai rašė ir Vokietijos spauda), jog „Gazprom“ delegacijoje bus vienas aukštas buvusios vadinamosios Vokietijos demokratinės respublikos KGB padalinio STASI šnipas Varneris, dabar vadovaujantis Vokietijos „Dresden-Bank“ Rusijos skyriui. Tai irgi daug ką sakantis faktas. Tai, kad aukščiausioji valdžia maloniai priėmė KGB-STASI šnipą, dar kartą parodo mūsų vadovų padlaižiavimą. Taip pat tai, jog Prezidentūroje neatsirado nė vieno patarėjo, kuris primintų Prezidentui, koks paukštis yra tas Varneris.

Kitas dalykas, sprendžiant iš aukštų Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnų samprotavimų, Maskva, skelbdama apie didžiulį dujų kainų padidinimą, siekia gauti iš Lietuvos esminių nuolaidų dėl „supaprastinto“ tranzito į Kaliningradą ir iš jo.

Šioje situacijoje matomas aiškus šantažas. Tuo labiau jog dar visai neseniai premjeras A.Brazauskas dievagojasi, kad „Gazprom“ jam esą pažadėjęs nebranginti dujų. Aišku, ir šį kartą A.Brazauskas išsisuks pareikšdamas, jog kai kurie „neatsakingi“ Lietuvos politikų pareiškimai Rusijos adresu bei jo bičiulės K.Prunskienės kelionės į Karaliaučių kritika ir privertė Maskvą žengti tokį žingsnį.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija