Atnaujintas 2005 liepos 27 d.
Nr.56
(1357)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Maskvos manipuliacijos ir cinizmas

Tuo metu, kai visas Senasis žemynas tylos minutėmis pagerbė Londono teroristinių išpuolių aukų atminimą, Maskva prezidento V.Putino nurodymu neprisijungė prie šios akcijos. Mat, kaip paaiškino Rusijos Valstybės Dūmos Saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas komunistas Viktoras Iliuchinas, V.Putinas negalėjo pasielgti kitaip, nes Didžiojoje Britanijoje prieglobstį surado daug čečėnų „teroristų“. Jiems V.Iliuchinas priskyrė ir politinį prieglobstį Anglijoje gavusį čečėnų laisvės kovotojų lyderį Achmedą Zakajevą, kurio išdavimo Maskva reikalavo ypač kategoriškai.

Dar daugiau, Rusijos spaudoje pasipylė straipsnių, kuriuose piktdžiugiaujama dėl to, kas įvyko Londone. Esą Didžiosios Britanijos vyriausybė pati prisišaukė teroristus. Pagrindinis tokių teiginių motyvas – vėl tie patys pabėgę nuo genocido ir prisiglaudę Anglijoje čečėnai…

Pavyzdžiui, dienraštis „Komsomolskaja pravda“ paskelbė savo dviejų politikos apžvalgininkų M.Čižikovo ir S.Jurjevo pasirašytą straipsnį „Londonas susprogdintas!“ Jame trumpai papasakojant apie teroro aktus Londone, žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių, akcentuojama, kad Anglijos vyriausybė, remdamasi demokratijos principais, priglaudė tarptautinius teroristus. O prie jų pirmiausia priskiriami čečėnai. Esą Didžiojoje Britanijoje, pirmiausia Londone, laisvai verbuojami „smogikai“ ir siunčiami į Čečėniją. Todėl šio straipsnio autoriai ragina pasaulio bendruomenę pasinaudoti Rusijos patyrimu kovojant su „teroristais“ Čečėnijoje.

Rusijos informacijos agentūra „Novosti“ irgi išplatino straipsnį, pavadintą „Dvigubi standartai - ne indulgencija nuo terorizmo“. Šiame straipsnyje taip pat pabrėžiama, jog Didžiojoje Britanijoje iki šiol laisvai veikia alžyriečių, egiptiečių, o ypač čečėnų radikaliosios grupuotės. Teigiama, kad musulmonų mečetėje, esančioje Londono Finsberi parke, jau daug metų verbuojami islamo ekstremistai karui Čečėnijoje ir renkamos milijoninės lėšos čečėnų „teroristams“ remti. Taip pat teigiama, kad 1999 metais Didžiosios Britanijos valdžia leido Londone surengti musulmonų kongresą „Džihadas (šventasis karas) prieš Rusiją“. Esą to kongreso metu jo dalyviai sumušė Rusijos ORT televizijos kanalo žurnalistus ir operatorius, bet Londono valdžia ir teisėsauga nekreipė į šį „laukinį incidentą“ jokio dėmesio. Londono valdžia, anot RIA „Novosti“, nereagavo, kai musulmonų imamas Abu Chamza savo pamoksluose ragino vietinius musulmonus padėti čečėnams. Pasirodo, du tų pamokslų klausytojai dalyvavo garsiajame incidente Beslano mokykloje ir buvo rusų specialiųjų tarnybų nušauti mokyklos šturmo metu. Todėl „Novosti“ cituoja aukštų Kremliaus pareigūnų žodžius, kad NATO privalo keisti savo strategiją ir vietoj Rusijos „apsupimo“ imtis priemonių prieš tarptautinius teroristus. Aišku, didžiausiais teroristais vadinami čečėnų laisvės kovotojai.

Visa tai rodo ne tik Rusijos valdžios cinizmą, bet ir demonstruoja jos bejėgiškumą kovojant su čečėnų kovotojais.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija