Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Didelė kruša Lietuvoje

Panevežio rajono Aščiagalių kaime
gyvenanti Paulina Lukoševičienė
rodo viesulo išdaužytus langus
Gintaro Lukoševičiaus (ELTA)
nuotraukos

Aščiagalių kaimo (Panevėžio r.)
81 metų Vladislava Juškienė
rodo viesulo išdaužytus langus

Praėjusio šeštadienio vakarą Panevėžio rajone viesulas su kruša nusiaubė per 20 sodybų. Per keliolika minučių dar neregėto šiame krašte dydžio kruša nusiaubė ne vieną Karsakiškio seniūnijos kaimą. Vištos kiaušinio dydžio ledai daužė pastatų stogus, langus, niokojo pasėlius, automobilius, kliuvo laukuose besiganiusiems gyvuliams, kai kam kelias dienas teko gyventi be elektros Labiausiai nukentėjo Bygailių, Aščiagalių, Tiltagalių, Akmenių, Žiliškių, Žvikų, Patrakių, Gailių durpyno kaimai.

Aščiagalių kaime gyvenatys Paulina ir Jurgis Lukoševičiai krušą prisimena su siaubu. Pasak jų, graži ir saulėta diena nežadėjo tokių netikėtų oro permainų. Didžiulis vėjas staiga pakilo apie 18 valandą ir staiga pradėjo lyti žirnio didumo ledukais. Vėliau gabaliukai pasidarė vištos kiaušinio dydžio. Atrodė, kad tarsi kažkas sproginėtų, ėmė dužti langai.

Pasak kaimiečių, nuostoliai jiems padaryti didžiuliai – kiekvieno nedrausto namo remontui jie turės išleisti maždaug po 10 tūkst. litų. Nuo krušos nukentėjusiems gyventojams žada pagelbėti rajono savivaldybė. Stichinės nelaimės padariniams įvertinti sudaryta rajono savivaldybės komisija lankėsi pas nukentėjusiuosius. Pasak komisijos narių, daugiausia nukentėjo gyventojų pastatų stogai. Juos teks keisti. Mažiau nukentėjo pasėliai. Laukuose stichinę nelaimę išgyvenę gyvuliai patyrė stresą, ant jų matyti kraujosruvų. Tik specialistai galės įvertinti, ar kruša nepadarė žalos veršingoms karvėms. Įvertinus stichijos padarinius gyventojams bent dalis žalos turėtų būti atlyginta. Dar sprendžiama, iš kokių lėšų tai bus padaryta.

Tuo pačiu metu audra su stipriu lietumi, žaibais ir kruša siautėjo Alytuje ir Varėnoje, elektros neteko daugiau nei keturi tūkstančiai Rokiškio rajono gyventojų.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ragina gyventojus apdrausti savo būstus ir automobilius nuo gamtos stichijos siautėjimo, o ne kreiptis į valdžią su prašymais kompensuoti patirtus nuostolius. Nuostolių kompensavimo, pasak jo, gali tikėtis tik visuomeninės įstaigos, o ne gyventojai. „Privatus turtas turi būti draudžiamas nuo visų nelaimių, taip pat ir tokių stichinių nelaimių kaip ledai“, – sakė A.Brazauskas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija