Atnaujintas 2005 rugpjūčio 5 d.
Nr.58
(1359)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vatikano radiją kunigas iškeitė į tarnybą karinėse oro pajėgose

Kun. Virgilijus Veilentas
nuo šiol bus Karinių
oro pajėgų kapelionas
Vladimiro Gulevičiaus
(ELTA) nuotrauka

Vatikano radijo Lietuvių skyriui vadovavęs kun. Virgilijus Veilentas nebegrįš į Italiją – laisvalaikiu lėktuvus pilotuojantis kunigas nuo rugpjūčio pradėjo kapeliono darbą Lietuvos karinėse oro pajėgose.

„Aviatoriai – gerai dangų jaučiantys žmonės. Pagaliau tarp lakūnų jaučiuosi savas, nes ir pats skraidau. Manau, suprasiu tuos žmones, viliuosi, kad jiems taip pat būsiu artimas“, – sakė liepos 29-ąją vyriausiajam Karinių oro pajėgų vadui pristatytas kapelionas.

Dirbant radijuje kun. V. Veilentui teko domėtis įvairiausiomis sritimis. Dalis lietuviškos programos laiko buvo skirta Popiežiaus veiklai ir kalboms, kita – politinėms aktualijoms. Klausytojams buvo įdomu sužinoti ir apie misijas, svetimus kraštus. „Žinoma, dalį laiko skyrėme Lietuvos naujienoms. Atrodydavo keista, bet kartais žmonės sakydavo iš Vatikano radijo sužinantys daugiau nei gyvendami Lietuvoje“, – prisiminė ilgametis radijo redaktorius.

Keturiolika metų Vatikane praleidusį kun. V.Veilentą vyriausiojo lietuviškos programos redaktoriaus pareigose pakeis visus tuos metus drauge su juo dirbęs Jonas Malinauskas.

„Prieš keletą metų kolega apgynė filosofijos doktoratą, nestokoja žurnalistinio darbo patirties, išmanymo. Esu visiškai ramus – neišvažiavau nieko nepalikęs savo vietoje“, – sakė dvasininkas. Paklaustas, ar nesibaimina, kad pasiūlyta veiklos sritis bus siauroka, kunigas teigė taip nemanantis. „Dangus yra didelis, platus, o kiekvienas žmogus – beribė visata“, – sakė pastaruosius metus taip pat Italijoje gyvenančių lietuvių kapelionu dirbęs kun. V. Veilentas. Nuo rugpjūčio kunigas pradėjo vilkėti kariškio uniformą ir rūpintis apie pusantro tūkstančio aviatorių sielovada.

Užaugęs Panevėžyje, šalia aerodromo, V.Veilentas pirmą kartą į dangų pakilo vaikystėje. „Atsimenu, per aviacijos šventę tėvelis nusivedė į aerodromą ir už 3 ar 5 litus nupirko bilietą skristi lėktuvu. Man taip patiko, tad pradėjau svajoti tapti lakūnu. Su modifikacijomis, bet ši svajonė išsipildė – sklandytuvais, įvairių tipų lėktuvais esu praskraidęs apie 500 valandų“, – sakė kunigas su asmeniniu motorizuotu sklandytuvu mėgstantis lėtai sklęsti dangumi.

Kun. V.Veilentui – 44 metai. Jis yra baigęs socialinių komunikacijų studijas Romos popiežiškajame saleziečių universitete. Šių metų pradžioje minėto universiteto Misiologijos fakultete jis apgynė daktaro disertaciją apie Vatikano politiką Rytų Europoje komunistinės priespaudos metais.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija