Atnaujintas 2005 rugpjūčio 12 d.
Nr.59
(1360)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kelyje prie tikėjimo ištakų

Mindaugas BUIKA

Pasaulio jaunimo dienų emblema

Dar Vatikane prieš kelis
mėnesius plevėsavo Pasaulio
jaunimo dienų vėliava

Pasaulio jaunimas atvyksta į Kelną

Pirmasis Popiežiaus vizitas į tėvynę Vokietiją

Svarbiausias kitos savaitės tarptautinis įvykis, be abejonės, bus popiežiaus Benedikto XVI pirmoji užsienio kelionė, kurios metu jis aplankys savo tėvynę Vokietiją. Apaštalinio vizito programa sutelkta į rugpjūčio 16-21 dienomis Kelno mieste vyksiančius 20-osios Pasaulio jaunimo dienų renginius. Tačiau, be laukiamų Šventojo Tėvo susitikimų su jaunais žmonėmis, didelę reikšmę turės jo apsilankymas Kelno senosios žydų bendruomenės sinagogoje, pasimatymas su gana gausių Vokietijos musulmonų atstovais bei kitų krikščioniškų konfesijų dvasiniais lyderiais.

Artėjant rugsėjo 18 dienai numatytiems Vokietijos parlamento rinkimams, su dideliu susidomėjimu bus stebimi popiežiaus Benedikto XVI susitikimai su šalies politiniais vadovais. Matyt, jis turės ką pasakyti ir gerai jam pažįstamiems Vokietijos Katalikų Bažnyčios hierarchams bei jauniesiems seminaristams, su kuriais irgi yra numatytas susitikimas. Šventasis Tėvas taip pat lankysis netoli Kelno esančiame Bonos mieste, kurio universitete teologijos profesoriumi jis dirbo nuo 1959 iki 1963 metų.

Bonoje, kuri buvo šalies sostine nuo Federatyvinės respublikos įkūrimo 1949 metais iki susivienijimo su pokomunistine Rytų Vokietija praėjusio dešimtmečio pradžioje, Popiežius privačiai susitiks su Vokietijos prezidentu Horstu Kioleriu. Šis rugpjūčio 19 dieną įvyksiantis susitikimas, kaip ir kitą dieną Benedikto XVI audiencija federaliniam kancleriui socialdemokratui Gerhardui Šrioderiui bei opozicijos lyderei krikščionių demokratų atstovei Angelai Merkel ir kitiems didžiausios Europos Sąjungos valstybės politiniams veikėjams bus apžvalgininkų vertinami minėtų būsimųjų rinkimų šviesoje. Vokietijoje, atsidūrusioje galbūt giliausioje politinėje, ekonominėje ir socialinėje krizėje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, daugelis su didele viltimi laukia galimų permainų, kurios Bažnyčią sieja ir su dvasiniu tautos atsinaujinimu.

Laukia gausūs susitikimai ir pokalbiai

Pirmasis popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su Pasaulio jaunimo dienų dalyviais įvyks pirmąją jo vizito Vokietijoje dieną, rugpjūčio 18-ąją. Pailsėjęs Kelno arkivyskupo rūmuose, kurie taps jo laikina rezidencija, Šventasis Tėvas sės į laivą ir Reino upe plauks į miesto pakraštį, kur jo lauks tūkstančiai vaikinų ir merginų. Rugpjūčio pradžioje organizacinis komitetas jau buvo užregistravęs beveik 400 tūkstančių jaunimo sąskrydžio dalyvių, kurie atvyks iš 160 pasaulio šalių. Tikimasi, kad į pagrindinius Pasaulio jaunimo dienų renginius rugpjūčio 20 ir 21 dienomis dalyvių susirinks dvigubai daugiau. Jaunų žmonių grupes į Kelną atlydės apie 700 vyskupų ir aštuoni tūkstančiai kunigų, kurie, be kita ko, įvairiomis kalbomis ves katechezės užsiėmimus, teiks Atgailos sakramentus. Informaciją iš šio didžiausio 2005 metų Katalikų Bažnyčios įvykio į visus kontinentus perduos daugiau kaip penki tūkstančiai akredituotų žurnalistų.

Rugpjūčio 19 dieną savo pirmtako popiežiaus Jono Pauliaus II įvestu papročiu Šventasis Tėvas su rinktine grupe į Kelną atvykusio jaunimo susitiks prie pietų stalo. Tikimasi, jog šiame tiesioginiame pokalbyje įvairioms tautoms atstovaujantys jauni žmonės papasakos Benediktui XVI apie jaunimo dienų įspūdžius ir savąjį tikėjimo gyvenimą.

Kaip nurodoma liepos pabaigoje paskelbtoje oficialioje Popiežiaus vizito programoje, jis vadovaus rugpjūčio 20-osios, šeštadienio, vėlų vakarą vyksiančiai maldos vigilijai pagrindinėje visų Pasaulio jaunimo dienų dalyvių susibūrimo vietoje Merienfelde. Kitą dieną, sekmadienį, Šventasis Tėvas celebruos šventės uždarymo šv.Mišias, po kurių kartu su jaunais žmonėmis sukalbės tradicinę vidudienio „Viešpaties Angelas“ maldą. Paskutinysis popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su jaunimo atstovais Kelne įvyks sekmadienio popietę, prieš jam sugrįžtant į Romą: Šventasis Tėvas pasveikins Pasaulio jaunimo dienų organizacinio komiteto narius ir padėkos jiems už atliktą didžiulį darbą.

Saugumo reikalavimai padidino išlaidas

Liepos pradžioje Vatikane surengtoje spaudos konferencijoje Kelno arkivyskupas kardinolas Joachimas Meisneris sakė, kad organizuojant 2005 metų Pasaulio jaunimo dienas vienas didžiausių iššūkių buvo saugumo užtikrinimas. Ganytojas paaiškino, kad organizatoriams buvo iškeltas reikalavimas laikytis visų „17 tūkstančių saugumo normų“, kurias numato Vokietijos įstatymai. Kardinolas pastebėjo, jog, pavyzdžiui, rengiant 2000 metų jubiliejines Pasaulio jaunimo dienas Romoje, Italijos valdžia daugelį saugumo normų laikinai buvo suspendavusi, kad susitikimas būtų „žmoniškesnis“. Kita vertus, Vokietijos vyriausybę dėl jos bekompromisiškumo saugumo atžvilgiu galima suprasti: pastarojo meto teroristinių išpuolių pavojus padėtį gerokai pakeitė, palyginti su 2000 metais.

Įsipareigojimai laikytis reikalaujamų saugumo normų žymiai padidino rengimo išlaidas: kardinolas J.Meisneris minėtoje spaudos konferencijoje sakė, kad būsimasis popiežiaus Benedikto XVI vizitas kainuos dešimt kartų daugiau nei pirmasis popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas 1982 metais. Liepos 25 dieną rėmėjams pristatydamas būsimųjų Pasaulio jaunimo dienų sąmatą, susitikimo administratorius Hermanas Jozefas Johansas sakė, jog bendros išlaidos sieks apie 100 milijonų (!) eurų. Piligrimų įnašai turėtų padengti 40 proc., Vokietijos katalikų diecezijos kitus 30 proc. išlaidų. Likusios lėšos bus gautos iš Vokietijos vyriausybės, Kelno miesto savivaldybės, Europos Sąjungos finansinės paramos bei rėmėjų įnašų.

Renginio mastą rodo tokie faktai: gausybei jaunų svečių atgabenti į Kelną ir sugrąžinti į namus Vokietijos geležinkelio bendrovės išskirs papildomai 140 traukinių. Pasaulio jaunimo dienų dalyvius iš jų apsistojimo vietų į pagrindinius įvykius vežios 1200 specialių autobusų. Kai kurios delegacijos bus tikrai įspūdingos: planuojama, kad iš Italijos į Kelną atvyks daugiau kaip 100 tūkstančių jaunųjų maldininkų, kuriuos atlydės apie 100 vyskupų, trys tūkstančiai kunigų bei 600 seserų vienuolių. Panašios, jeigu ne didesnės delegacijos laukiama iš kaimynės Prancūzijos, o štai Jungtinės Valstijos ta proga „permes“ per Atlantą net 25 tūkstančių jaunųjų katalikų „desantą“, kartu su 70 vyskupų ir keliais šimtais kunigų. (Iš Lietuvos į Kelną atvyks taip pat nemaža dviejų tūkstančių jaunų žmonių delegacija, kurią lydės Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila).

Jaunieji svečiai bus apgyvendinti visose įmanomose vietose – nuo mokyklų ir sporto įrenginių iki alaus daryklų ir daržinių. Beveik 90 tūkstančių vokiečių katalikų šeimų sutiko priimti Pasaulio jaunimo dienų dalyvius į savo namus. Dalyvių maitinimas – taip pat nemažas rūpestis organizatoriams: anot kardinolo J.Meisnerio, piligrimams reikės daugiau nei Evangelijoje minimi penki kepaliukai duonos ir dvi žuvys. Nemažą patyrimą sukaupusi „Sodexho“ kompanija, kuri tiekė maistą 1997 metų Pasaulio jaunimo dienų Paryžiuje dalyviams ir 2000 metų – Romoje, ir Kelne įsipareigojo pristatyti iki 6,5 milijono maisto davinių – po 100 tonų kiekvieną dieną.

Kaip ir kitose Pasaulio jaunimo dienose, taip pat ir Kelne nebus apsieita be dosnios savanorių pagalbininkų tarnystės. Džiugina, kad, užuot planuotų surinkti bent 20 tūkstančių savanorių, kurie padėtų palaikyti tvarką, suteikti būtiną informaciją, patarnauti maitinimo bei medicininės pagalbos struktūrose, iš viso jų užsiregistravo net trečdaliu daugiau. Birželio pradžioje buvo pranešta, kad bendras būsimųjų Pasaulio jaunimo dienų Kelne užsiregistravusių savanorių pagalbininkų skaičius viršijo 30 tūkstančių (31145) ir jie atstovauja 119-ai šalių. Dauguma savanorių (22,2 tūkst.) yra vokiečiai, įskaitant 12,1 tūkst. iš pačios Kelno arkivyskupijos. Tai daugiausia jauni žmonės, – 25 tūkst. savanorių jaunesni nei 30 metų, – kurie pasirengę pagelbėti didžiajam Bažnyčios įvykiui be finansinės kompensacijos už savo darbą. Tiesa, jų kelionės bei pragyvenimo išlaidos Pasaulio jaunimo dienų bei kitu tarnybos laikotarpiu – savanoriai į Kelną renkasi anksčiau ir dalis jų sugrįš į namus vėliau – bus visiškai padengtos iš bendrojo biudžeto.

Kelno kandidatūrą pasiūlė Jonas Paulius II

Apie sprendimą surengti šiemetinį Pasaulio jaunimo susirinkimą Kelne popiežius Jonas Paulius II pranešė per praėjusių 2002 metais Kanados mieste Toronte vykusių Pasaulio jaunimo dienų uždarymą. Tuomet jis priminė, kad Kelno garsiojoje katedroje yra saugomos relikvijos Evangelijoje minimų trijų Rytų išminčių, kurie, sekdami pasirodžiusia žvaigžde, buvo atvykę į Betliejų pagarbinti gimusio Jėzaus. Šio pasakojimo žodžiai iš Šv. Mato evangelijos „Mes atvykome jo pagarbinti“ kaip tik parinkti būsimųjų Pasaulio jaunimo dienų tema, tai reiškia susirinkusiųjų jaunų žmonių tikslą pagarbinti Išganytoją, geriau susipažinti su Jo mokymu.

Tas faktas, jog ateinančios Pasaulio jaunimo dienos bus surengtos būtent Kelne, kuris yra Vokietijos didžiausios katalikų diecezijos centras, siejamas ir su popiežiaus Jono Pauliaus II pastaba, išsakyta kardinolui J.Meisneriui per 1997 metų jaunimo dienų vyksmą Paryžiuje. „Tuomet Popiežius man sakė, jog būtų tinkama vieną pirmųjų tokių jaunų žmonių susitikimą XXI a. pradžioje surengti Kelne, – prisiminė Kelno arkivyskupas. – Tokios nuostatos buvęs Šventasis Tėvas laikėsi todėl, „kadangi praėjusiame šimtmetyje Vokietija paliudijo daugelį didžiųjų žmonijos nelaimių, ir būtų teisinga, kad ji dabar būtų didžiųjų vilčių liudininkė“. Taigi Pasaulio jaunimo dienų surengimo Vokietijoje idėja sklandė jau pastaruosius aštuonerius metus, ir tos šalies Bažnyčia joms atitinkamai rengėsi.

Pirmasis etapas, susijęs su šiuo susitikimu, įvyko 2003 metų Verbų sekmadienį Romoje, kai Kanados jaunimo delegacija pagrindinį Pasaulio jaunimo dienų simbolį – Jono Pauliaus II dovanotą didelį medinį kryžių – iškilmingai perdavė Vokietijos jaunimo atstovams. Vėliau šis kryžius, kartu su Dievo Motinos atvaizdu „Salus Populi Romani“, vaikinų ir merginų buvo nešamas per Europos ir visas Vokietijos diecezijas, savo piligrimystę rugpjūčio 16 dieną užbaigdamas Kelne.

Pasaulio jaunimo dienų laiku XIII amžiuje statytoje Kelno katedroje priešais altorių taip pat bus išstatytas garsusis trijų išminčių relikvijorius, kaip tai buvo daroma viduramžiais, kad piligrimai galėtų šalia jo pasimelsti ir kartu priimti Trijų Karalių palaiminimą. Betliejuje gimusį Jėzų pagarbinusių išminčių iš Rytų šalies relikvijos po krikščionybės įteisinimo Romos imperijoje IV a. pradžioje iš Šventosios Žemės buvo atgabentos į Bario miestą pietinėje Italijoje. Vėliau jos buvo perkeltos į Milaną, kur buvo saugomos iki XII amžiaus, ir 1104 metais galutinai atsidūrė Kelno miesto katedroje.

Be evangelinių išminčių relikvijų, kitas ryškus būsimųjų Pasaulio jaunimo dienų bruožas yra masyvi mozaika, kurioje atvaizduotas velionio popiežiaus Jono Pauliaus II veidas, sukomponuotas iš fotografijų, kurios jaunų žmonių atsiųstos iš viso pasaulio. Buvęs Šventasis Tėvas, aktyviai dalyvavęs visose ligšiolinėse jo paties įsteigtose Pasaulio jaunimo dienose, buvo labai laukiamas ir Kelne. Praėjusį Verbų sekmadienį, kovo 20 dieną, paskutiniame savo kreipimesi į Šv. Petro aikštę susirinkusius dešimtis tūkstančių jaunų žmonių, Jonas Paulius II dar kartą visus pakvietė į Kelną, kuris yra „Vokietijos ir Europos širdyje“, reikšdamas viltį, kad Jėzui pagarbą atidavę išminčiai iš Rytų šalies bus jų vadovais šiam Išganytojo adoravimo tikslui.

Pasirengimas vesti dialogą su jaunąja karta

Naujasis popiežius Benediktas XVI jau pirmojoje savojo pontifikato homilijoje, sakytoje balandžio 20 dieną Siksto koplyčioje aukotose šv. Mišiose su ką tik jį išrinkusiais kardinolais, patvirtino savo siekį nuvykti į gimtąją Vokietiją ir dalyvauti Kelne įvyksiančiose Pasaulio jaunimo dienose. Tame kreipimesi sveikindamas jaunuolius jis pavadino juos „privilegijuotais popiežiaus Jono Pauliaus II pašnekovais“, taip pat „Bažnyčios bei žmonijos ateitimi ir viltimi“. Naujasis Šventasis Tėvas pažadėjo eiti savo pirmtako keliu ir tęsti su jaunuoliais vaisingą dialogą, įsiklausant į jų lūkesčius ir stengiantis „padėti dar prasmingiau sutikti gyvąjį, amžinai jauną Kristų“.

Šias savo nuostatas popiežius Benediktas XVI patvirtino beveik visuose pastarojo meto viešuosiuose pasisakymuose iškeldamas sielovadinį rūpestį jaunųjų kartų dvasiniu atgimimu. Štai liepos 11 dieną susitikęs su grupe maldininkų šiaurės Italijos kalnų kurorte, kur praleido savo trumpas atostogas, Šventasis Tėvas patvirtino planus vykti į pasaulio jaunimo sąskrydį. Jis kvietė melstis, kad „jaunosios kartos, priimdamos gyvybės syvus iš Kristaus, galėtų būti tikru atnaujinto humanizmo saugu Europos visuomenėje, kurioje tikėjimas ir protas bendradarbiautų vesdami vaisingą dialogą“, taip skatindami tikrąją žmogaus pažangą ir autentišką taiką.

Liepos 31 dieną kalbėdamas piligrimams savo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe prieš tradicinę sekmadienio vidudienio „Viešpaties angelas“ maldą 78 metų popiežius Benediktas XVI sakė, kad jis nors „nėra jaunas, bet širdis jauna“, todėl entuziastingai laukia būsimo jo bendravimo su jaunais žmonėmis. „Kaip teisingai numatė mylimas popiežius Jonas Paulius II, Pasaulio jaunimo dienos yra ypatinga proga susitikti su Kristumi, tvirtai tikint, jog tik jis dovanoja žmogui gyvenimo, džiaugsmo ir meilės pilnatvę, – sakė Šventasis Tėvas. – Viso pasaulio tikintįjį jaunimą, taip pat ir tuos, kurie negalės dalyvauti šiame nepaprastame bažnytiniame įvykyje, kviečiu į bendrą dvasinę kelionę prie mūsų tikėjimo šaltinių“. Jis meldė, kad Dievo Motina, kurios didžioji Ėmimo į dangų iškilmė bus švenčiama kaip tik rugpjūčio viduryje, globotų visus, besirengiančius dalyvauti tose prasmingose Pasaulio jaunimo dienose. Švč. Mergelė Marija, „kuri visada pirma mūsų eina tikėjimo keliu, ypač jaunimą teveda į tikrą gėrį ir autentišką džiaugsmą“, – pranešė popiežius Benediktas XVI.

Pagaliau norėdamas dar labiau sustiprinti būsimojo susitikimo dvasinę reikšmę, Šventasis Tėvas nusprendė suteikti jo dalyviams visuotinių atlaidų galimybę, Jo pavedimu rugpjūčio 2 dieną Apaštalinio peniciarijaus (Šventojo Sosto tribunolo) vadovo kardinolo Frensio Stafordo paskelbtame dekrete pranešama, kad visuotinius atlaidus gali gauti visi Pasaulio jaunimo dienose vyksiančių pamaldų dalyje, jeigu jie įprasta tvarka atliks išpažintį, priims šventąją Komuniją ir pasimels Popiežiaus intensijomis, būdami dvasia atsiriboję nuo bet kokios nuodėmės. Kaip pranešė Vatikano radijas, tame pačiame dekrete nurodoma, jog daliniai atlaidai suteikiami visiems tiems tikintiesiems, kad kur ir jie būtų, jeigu Pasaulio jaunimo dienomis jie melsis už jaunimą, prašydami Dievą, kad stiprintų šių laikų jaunųjų žmonių tikėjimą.

Dalyvaus senųjų tradicijų šalininkai

Kelne vyksiančiose Pasaulio jaunimo dienose, kaip visada, dalyvaus įvairių katalikiškų organizacijų bei sąjūdžių, iš kurių išsiskirs „Juventutem“ grupė, palaikanti Tridento lotyniškąsias šv. Mišias. Tai bus galbūt pirmas kartas tokių susirinkimų istorijoje, kai jaunieji katalikai, būdami ištikimi iki II Vatikano Susirinkimo galiojusioms liturginėms apeigoms, turės Šventojo Sosto patvirtintą galimybę melstis pagal senąją tradiciją. Kaip tikimasi, į Vokietiją atvyks trys tūkstančiai „Juventutem“ narių iš 20 šalių, kurie rinksis pamaldoms į jiems paskirtą Šv.Antano bažnyčią netoli Kelno esančiame Diuseldorfo mieste, kuris kartu su Bona įtrauktas į Pasaulio jaunimo dienų lokalizaciją. Tokią eigą suderino Popiežiškoji pasauliečių taryba su Kelno arkivyskupu kardinolu J.Meisneriu.

Iš pradžių Brazilijoje įkurta „Juventutem“ asociacija priklausė atskalūniškam buvusio arkivyskupo Marselio Lefevro sąjūdžiui, tačiau prieš trejus metus sugrįžo į Katalikų Bažnyčią. Ji veikia pagal popiežiaus Jono Pauliaus II 1988 patvirtintas vadinamąsias „Ecclesia Dei“ normas, leidžiančias tam tikromis sąlygomis praktikuoti Tridento lotyniškąsias šv.Mišias. Popiežiškosios pasauliečių tarybos atstovai liepos pabaigoje patvirtino, kad Pasaulio jaunimo dienos yra atviros visiems jauniesiems katalikams, todėl čia negali būti rodomos tokioms grupėms kaip „Juventutem“, kuri yra integrali visuotinės Katalikų Bažnyčios dalis.

Asociacijos pranešime žiniasklaidai nurodoma, kad su jaunaisiais senųjų tradicijų šalininkais bendraus ir melsis trys žymūs kardinolai – Dieviškojo kulto ir sakramentų kongregacijos prefektas kardinolas Frensis Arinzė, Čikagos (JAV) arkivyskupas kardinolas Frensis Džordžas ir Sidnėjaus (Australija), arkivyskupas kardinolas Džordžas Pelas bei kiti aštuoni vyskupai.

Plačiau apie „Juventutem“ veiklą galima susipažinti jos interneto puslapyje www.juventutem.com.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija