Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Eucharistijos prasmės pakylėti...

Su savo Šilalės dekanato
Pajūrio parapijos vėliava –
jauniausias šio dekanato
zakristijonas Evaldas Linkis
Pranciškaus ŽUKAUSKo
nuotraukos

Telšių vyskupijos tikintieji, vadovaujami vyskupo dr. Jono Borutos, iš anksto rengėsi Eucharistijos metų renginiams: tam buvo skatinami visi dekanatai, o per juos ir visos Žemaitijos parapijos. Žemaitijos ganytojas vyskupas dr. J.Boruta važiavo į dekanatus, parapijas, padėdamas šio krašto žmonėms suvokti Eucharistijos metų svarbą, įliedamas tos Eucharistijos šventumo ugnelės ir kunigams, ir visiems tikintiesiems.

Labai maldingai, įsigilinant į Jėzaus Kristaus Kūno ir Kraujo prasmę, gausiai dalyvaujant jaunimui, vyko Telšių vyskupijos dekanatų Eucharistiniai kongresai ir visuose lankėsi vyskupas dr. J.Boruta. Jis aukojo šv. Mišias, sakė pamokslus apie Eucharistijos reikšmę, sekmadienio šventimą.

Liepos 23-24 dienomis kartu su Švėkšnos (Šilutės dekanatas) Šv. Jokūbo bažnyčios 100-osiomis konsekracijos metinėmis ir su Šv. Jokūbo atlaidais įvyko ir visos Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas. Į Švėkšną suplaukė tūkstančiai maldininkų. Ypač daug buvo jaunimo: ateitininkų, skautų, angelaičių ir kitų katalikiškų organizacijų atstovų.

Eucharistinis kongresas prasidėjo liepos 23 dienos pavakare Šv. Jokūbo bažnyčioje katecheze. Šv. Mišias aukojo vyskupas dr. J.Boruta. Po to visą naktį prie Švč. Sakramento adoravo vyskupijos dekanatų jaunimas, jau iš vakaro atvykę tikintieji, kunigai. Adoracijos metu buvo garbinamas Kristus, esantis Švč. Sakramente, medituojama, meldžiamasis, skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, mąstoma.

Liepos 24-ąją, sekmadienį, nors žliaugė lietus, jau iš pat ryto suplaukė tūkstančiai tikinčiųjų. 9 val. ryto bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Ištisos minios meldėsi ir šventoriuje, transliuojant šias šv. Mišias per garsiakalbius.

Miestelio parke iškilmingą Sumą aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, padedamas nuncijaus arkivyskupo P.S.Zurbrigeno. Ganytojišką žodį tarė ir apaštalinis nuncijus. Nors smarkiai lijo, tačiau tūkstantinės minios gana aktyviai įsitraukė į šv. Mišių auką. Gražiai giedojo jungtiniai chorai.

Dar didesnis lietus prapliupo pradėjus Eucharistinę procesiją per Švėkšnos miestelį. Tačiau nė vienas procesijos dalyvis nepasitraukė. Kas kuo prisidengė nuo lietaus – ir visi giedodami ar melsdamiesi ėjo paskui po baldakimu nešamą Švč. Sakramentą.

Pasibaigus Sumai ir kiek pagerėjus orui, miesto parke vyko agapė, buvo rodomas filmas apie Švėkšnos miestelį. Šv. Jokūbo bažnyčios konsekracijos šimtmečiui paminėti buvo surengtas sakralinės muzikos koncertas. Vakarop, maldininkų antplūdžiui sumažėjus, vyko nuotaikinga Švėkšnos miestelio šventė su koncertais, dainomis ir jaunimo diskoteka. Vidurnaktį miestelį ir visą padangę nuplieskė įvairiaspalviai fejerverkai.

Didžiausią įspūdį šiame Eucharistiniame kongrese paliko tai, kad tokią lietingą dieną suvažiavo tūkstančiai žmonių, – suagusiųjų, jaunimo, vaikų, – ir visų veiduose švytėjo džiaugsmas. Jokio stumdymosi, jokio išdykavimo. Pasirodo, Lietuvoje dar esama ir gražaus jaunimo. Visi džiaugėsi šią įspūdinga švente ir kaip susitarę sakė: „Atvažiavome susitikti su Jėzumi Kristumi Eucharistijoje“.

Ir susitikome. Kiekvienas širdyje išsivežėme liepsnojančią meilę Kristui. Vadinasi, ir dekanatuose, ir Švėkšnoje įvykę Eucharistiniai kongresai savo tikslą pasiekė.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalė – Švėkšna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija