Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Karmelitų dvasingumo rekolekcijos

Rekolekcijas vainikavo pažintinė
kelionė į Aušros Vartus Vilniuje

Istorinės permainos daro didelę įtaką tiek tautoms, tiek atskirų žmonių likimams, ir tik laikas parodo tikrąją visa ko vertę. Lietuvoje daug metų karmelitus priminė tik išlikę didingi bažnyčių bei vienuolynų pastatai. Šiuo metu jau per 50 lietuvių vadina save karmelitų bičiuliais ir meldžiasi dėl karmelitų ordino atsikūrimo Lietuvoje. Šiauliuose veikia Karmelitiškojo dvasingumo evangelizacinė tarnyba, vadovaujama Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. Ši tarnyba bendradarbiauja su broliais karmelitais, kartais vis atvykstančiais į Lietuvą iš įvairių Europos šalių.

Šią vasarą Lietuvoje viešėjo keturi tėvai karmelitai: Johanas Hetinga ir Tjeu Timermansas iš Olandijos, Feliksas M. Šandlis iš Vokietijos ir Mikaelis O’Neilas iš Airijos. Vilniuje buvo organizuojamos karmelitų dvasingumo rekolekcijos, į kurias atvyko daugiau kaip keturiasdešimt dalyvių iš visos Lietuvos. Rekolekcijas sudarė dvi dalys: liepos 12–15 dienomis tėvų karmelitų vedamos paskaitos Vilniaus Trinapolio rekolekcijų namuose bei pažintinė kelionė į Linkuvą, dalyvavimas čia vykusiuose atlaiduose.

Vilniuje vykusių rekolekcijų tema: „Degu uolumu Viešpačiui, galybių Dievui“ (1 Kar 19, 10).

Tai buvo savęs pažinimo, gyvenimo kelio ieškojimo rekolekcijos. Jas vainikavo apsilankymai buvusiuose karmelitų vienuolynuose bei bažnyčiose. Dvi bažnyčios bei vienuolynas aplankyti Vilniuje. Visų Šventųjų bažnyčios klebonas kunigas Vytautas Rapalis sakė, kad tai pirmoji oficiali karmelitų delegacija į šią bažnyčią nuo pat jos uždarymo XIX amžiuje. Aplankytas ir Kėdainiuose esantis karmelitams priklausęs vienuolynas. Šiuo metu jame saugomos muziejinės vertybės, tačiau rekolekcijų dalyviai turėjo galimybę pamatyti, kaip atrodė celės, kai jose dar gyveno vienuoliai.

Paskutinis aplankytas objektas – Linkuvos bažnyčia, kuri kartu su vienuolyno pastatu taip pat kažkada buvo karmelitų nuosavybė. Liepos 14-18 dienomis Linkuvoje vyko Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai. Liepos 17 dieną vykusioje kulminacinėje atlaidų šv. Mišių aukoje dalyvavo ir rekolekcijų dalyviai. Šv. Mišias aukojo vyskupas E.Bartulis su Lietuvos kunigais bei svečiais tėvais karmelitais. Po šv. Mišių karmelitai išdalijo tikintiesiems per 300 škaplierių.

Vėliau rekolekcijų dalyviai ir tėvai karmelitai pietavo kartu su vyskupu E.Bartuliu. Tiek rekolekcijų metu, tiek per pietus buvo dalytasi mintimis, kad karmelitų bičiulių kiekvienais metais gausėja. Karmelitai džiaugiasi augančiu jaunimo būriu, jų domėjimusi karmelitų dvasingumu. Buvusi svajonė pamažu virsta reikiamybe, kad Lietuvoje turi būti įkurtas karmelitų dvasingumo centras.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai - Vilnius - Linkuva

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija