Atnaujintas 2005 rugpjūčio 19 d.
Nr.61
(1362)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Piligrimystės diena – Kryžių kalno atlaidai

Kryžių kalno atlaidai kasmet sutraukia daug maldininkų iš visos Lietuvos bei užsienio. Liepos 30 dieną buvo švenčiami atlaidai, piligrimystės diena bei jaunimo chorų šventė. Iškilmės tradiciškai prasidėjo piligriminiu žygiu nuo Šiaulių Šv. Petro ir Povilo katedros. Čia jau nuo ryto būriavosi neįprastai daug karių, susirinkusių iš daugelio Lietuvos karinių dalinių. 11 val. susirinkusieji patraukė Kryžių kalno link. Eisenai vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Piligrimai džiaugėsi, kad po beveik tris valandas trukusio žygio nejautė nuovargio. Iš pradžių lyg ant sparnų nešė kartu giedamos giesmės, vėliau gilintasi į rožinio slėpinius, pabaigoje nuovargį sklaidė litanija ir giesmės Marijai. Po žygio atvykusieji galėjo atsigaivinti tyru šaltinio vandeniu, užkąsti, pasiklausyti sakralinės muzikos.

Kryžių kalne iškilmės prasidėjo Atgailos sakramento šventimu. Vėliau buvo aukojamos šv. Mišios. Jas koncelebravo Šiaulių vyskupas ir Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta, Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephenas Zurbrigenas, Šiaulių ir kitų vyskupijų kunigai. Eucharistijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Šv. Mišių pradžioje tikintieji išklausė apaštalinio nuncijaus perduotą pirmąjį popiežiaus Benedikto XVI sveikinimą bei palaiminimą Lietuvos žmonėms. Taip pat su dėkingumu buvo prisimintas garbingo atminimo popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas bei malda Kryžių kalne. Apie kryžių apaštalinis nuncijus kalbėjo kaip apie gyvybės medį ir amžinos sandoros altorių, primindamas, kad Kristus ir mus kviečia imti savo kryžių. Arkivyskupas ragino prašyti Švč. Mergelę Mariją padėti mums atlikti savo misiją žemėje.

Šv. Mišių metu giedojo jungtinis Šiaulių vyskupijos parapijų jaunimo choras. Jis Vilmos Klumbytės iniciatyva susibūrė specialiai šiai piligrimystės dienai. Pamoksle, kurį sakė vyskupas E. Bartulis, daug dėmesio buvo skirta Kryžių kalno bei kryžiaus simbolikai.

Iškart po šv. Mišių prasidėjo Šiaulių vyskupijos jaunimo chorų šventė. Neišsigandusieji smarkaus lietaus dalyvavo nuotaikingoje šventėje, žiūrėjo pantomimą „Orkestras“, klausėsi Lino ir Simonos atliekamų dainų.

Inesė RATNIKAITĖ

Apaštalinio nuncijaus Kryžių kalno atlaiduose pasakytą pamokslą
spausdinsime kitą penktadienį

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija