Atnaujintas 2005 rugpjūčio 24 d.
Nr.62
(1363)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Biblioteka – tai žmonės, norintys giliau pažinti save ir pasaulį

Rūta JONUŠKIENĖ

Daugailių bibliotekos
vyr. bibliotekininkė Aida
Grigaliūnienė (kairėje)
padeda rasti atsakymus visiems,
užsukantiems į biblioteką

Utenos A. ir M.Miškinių viešosios Daugailių bibliotekos filialas žinomas visame Utenos rajone. Daugailiuose visada rasi naujų knygų, kurių kitose kaimo bibliotekose nuolat trūksta, čia gausu žmonių, ir ne tik jaunimo prie kompiuterių – elektroninius laiškus rašo, internete naršo ir garbaus amžiaus žmonės. Neseniai Kultūros ministerijos paskatinamoji premija už visuomenės pripažintą bei vartotojų įvertintą aukštą bibliotekos paslaugų lygį, už naujas reikšmingas iniciatyvas aptarnaujant vartotojus paskirta A. ir M.Miškinių viešosios bibliotekos Daugailių filialo vyr. bibliotekininkei Aidai Grigaliūnienei, kuri yra ne tik bibliotekos, bet ir kaimo bendruomenės siela.

Pirmasis rajone viešasis interneto centras

„Visąlaik svajojau dirbti Daugailiuose, todėl jaučiuosi esanti savo vietoje. Bibliotekos nebūtų be žmonių – be moksleivių, seniūnijos gyventojų, pedagogų... Vieni užbėga knygų, kiti – periodikos leidinių, treti – išsiųsti ar perskaityti elektroninių laiškų“, – sako vyr.bibliotekininkė A.Grigaliūnienė.

Utenos rajone Daugailių miestelis buvo pirmasis, kurio bibliotekoje aljanso „Langas į ateitį“ dėka prieš trejus metus duris atvėrė viešasis interneto centras. Prie kompiuterių iš pradžių būriuodavosi vaikai ir jaunuoliai, kurie jau buvo susipažinę su kompiuterinio raštingumo pagrindais. Vėliau pradėti rengti suaugusiems seniūnijos gyventojams skirti kompiuterinio raštingumo kursai, kuriuos finansavo Utenos rajono savivaldybė bei Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondas.

Daugailiškiai naudojasi interneto paslaugomis

„Žmonės ateina ir mokosi iki šiol. Jeigu tik yra noro, didelių pastangų nereikia. Jauniausi interneto paslaugų vartotojai yra vaikai, o vyriausias interneto „studentas“ – Daugailių parapijos klebonas kun. Petras Baltuška. Daugailiškiai mėgsta internetu pasitikrinti loterijos bilietus, domisi bankininkystės naujienomis, ateina susipažinti su naujausiais vyriausybės nutarimais, deklaruoti pajamų, – sako A.Grigaliūnienė. – Mamos elektroniniu paštu susirašinėja su didžiuosiuose šalies miestuose studijuojančiais ar dirbančiais savo vaikais. Anksčiau jaunimas dažniau ateidavo pažaisti kompiuterinių žaidimų, o dabar vis užbėga su rimtais reikalais“.

Kol kas viešojo interneto centro veiklą Daugailiuose finansuoja aljansas „Langas į ateitį“. Tačiau sutartis greitai baigsis. Kas už interneto paslaugas mokės ateityje, kol kas neaišku, bet tų paslaugų žmonėms tikrai reikės. Juk specialus kelio ženklas užsukti į viešąjį interneto centrą kviečia ir pro Daugailius į kitus miestus ir miestelius važiuojančius žmones. Jie mielai naudojasi interneto paslaugomis, ypač vasarą.

Naujų knygų netrūksta

Daugailių biblioteka yra ir bendruomenės centras, nes A.Grigaliūnienė vadovauja Daugailių bendruomenei. Dabar pagal Atviros Lietuvos fondo programą „Skaitmeninių bendruomenių link“ rengiama Daugailių interneto svetainė ir kartu su Vilniuje studijuojančiais jaunaisiais daugailiškiais įgyvendinamas projektas „Susitikime www.daugailiai.lt“.

Daugailių biblioteka turi puikių rėmėjų ir yra viena geriausiai naujomis knygomis aprūpinamų kaimo bibliotekų rajone. Per 100 naujų knygų kasmet skiria Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondas, besirūpinantis kaimo vaikais. Stipri ir veikli Daugailių mokyklos bičiulių draugija. Kraštiečiai Rūta Kulikauskienė, Vytautas Valiukėnas, Dalius Ribokas ir kiti papildo bibliotekos fondus aktualiais leidiniais. Laikraščius ir žurnalus prenumeruoja ir mokykla, ir A. ir M.Miškinių viešoji biblioteka. Žmonės ypač skaito ir domisi periodiniais leidiniais. Nors pagal taisykles ir negalima, tačiau Aida leidžia parsinešti žurnalus namo, nes kaimo žmogus visą dieną dirba ir tik vakarais gali paskaityti. Atsidėkodami už tai, daugailiškiai ir patys atneša ir padovanoja bibliotekai įvairių žurnalų.

Biblioteka Daugailiuose – tai ne tik į lentynas sukrautos knygos. Tai žmonės, kuriems rūpi būti pasaulio įvykių sūkuryje, tai naujausios informacinės technologijos, tai renginiai ir nuoširdus bendravimas. Biblioteka, pasak A.Grigaliūnienės, tai vieta, kurioje galima rasti atsakymus į daugybę klausimų ir pačiam klausti, nes tik nuolatinis žinių ieškojimas veda pasaulį pažangos keliu.

Daugailiai, Utenos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija