Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Svečiai iš Omahos meldėsi už Lietuvą

Inesė RATNIKAITĖ

Svečiai iš Omahos su Šiaulių
vyskupu Eugenijumi Bartuliu
ir Avinėlių užtarėjų draugų vadovais

Rugpjūčio 5-6 dienomis Šiauliuose viešėjo Avinėlio užtarėjų bendruomenės nariai kun. Džonas Paulas Džoisas (John Paul Joyce) ir s. Meri Magdalena (Mary Magdalene) iš Omahos, Jungtinių Amerikos Valstijų. Susitikti su jais į Šiaulius atvyko Avinėlio užtarėjų draugai iš visos Lietuvos.

Avinėlio užtarėjai – mišri Romos katalikų bendruomenė, kurią sudaro kunigai, vienuoliai ir pasauliečiai, atsidavę tikinčiųjų kontempliatyvumo ugdymui ir jų parengimui užtarimo tarnystei. Bendruomenę 1980 metais įsteigė ir iki šiol jai vadovauja motinėlė Nadine Braun (Nadine Brown). Lietuvoje veikia apie 20 Avinėlio užtarėjo draugų grupelių.

Jų vadovas – šiaulietis Rimantas Pumputis buvo susitikimų su bendruomenės nariais iš Omahos organizatorius. Jo iniciatyva surengti keli susitikimai, pasinaudota galimybe pabūti kartu meldžiantis, asmeniškai pasikalbėti.

Pirmieji su svečiais rugpjūčio 5 dienos rytą bendravo kunigai. Susitikime dalyvavo ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Tėvo Džono Paulo kalba kunigams buvo skirta supažindinti su Avinėlio užtarėjų bendruomene Omahoje bei jų, kaip kunigų, misijos svarba ir atsakomybe. Bendruomenės charizma, anot tėvo Džono Paulo, yra bendruomeninė užtarimo malda, suprantama kaip Jėzaus – Avinėlio misija. Svečias pasakojo, kad bendruomenės nariai priima keturis vienuolinius įžadus: skaistybės, neturto, klusnumo ir ryžto dėl sielų, vadinamo meilės auka. „Meilės auka reiškia, kad esame pašventinti kaip aukos avinėliai. (...) Vienybėje su Jėzumi prisiimame žmonių, už kuriuos meldžiamės, nuodėmes, kad taptume laisvi“, - sakė tėvas Džonas Paulas. Avinėlio užtarėjų bendruomenės misija, tėvo teigimu, – nešti kontempliatyvųjį dvasingumą visai Bažnyčiai. „Norime, kad per mus Jėzus baigtų pasaulio nuodėmių naikinimą“, - sakė svečias ir pridūrė, kad kunigai kartu su Kristumi yra naštos nešėjai. Jie yra pašaukti užtarti žmoniją ir maitinti ją Dievo žodžiu.

Po vakarinių šv. Mišių Šiaulių Katedroje tėvas Džonas Paulas ir sesuo Meri Magdalena susitiko su tikinčiaisiais. Tėvo iš Omahos mokymo tema: „Mergelės Marijos nekaltasis prasidėjimas – pagalba gyvenant Eucharistija“. Svečio manymu, svarbiausia tai, kad Marija suprato savo misiją – dovanoti pasauliui Dievo Sūnų – Išgelbėtoją. „Kiekvienas iš mūsų turime tikėti, kad kartu su Marija esame pašaukti į skubią ir neatidėliotiną misiją, – sakė kunigas vienuolis. – Taip pat turime tikėti, kad Eucharistija yra tinkamiausias maistas, teikiantis tvirtumo misijai atlikti“.

Kitos dienos rytą į susitikimą su svečiais susirinko užtarėjų maldos grupių vadovai. Jiems tėvas Džonas Paulas kalbėjo apie žmogiškąjį silpnumą bei dvasios neturtą. Grupių vadovai, tėvo teigimu, dažnai susiduria su savo silpnumu. Tačiau tik silpnumo suvokimas padeda priimti Dievo duodamą stiprybę. Mokymas baigėsi bendra malda už Lietuvą.

Tos pačios dienos popietę buvo susitikta su maldos grupių nariais ir draugais Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje. Tėvo mokymas rėmėsi Izaijo knygos fraze: „Ant tavo mūrų, Jeruzale, sargus pastačiau...“ (Iz 62, 6). Ši frazė, tėvo Džono Paulo teigimu, atspindi krikščioniškąjį pašaukimą į užtarimą. Kaip krikščionys esame pašaukti tęsti atperkančią Dievo Avinėlio misiją. Užtarimas – tai atsiliepimas į naująjį Jėzaus įsakymą: „Mylėkite vienas kitą taip, kaip aš jus mylėjau“. Svečias pabrėžė, jog tai galima daryti pasiaukojančiu gyvenimu, kuriame Dievo klausymasis ir Jo girdėjimas yra esminiai dalykai.

Po mokymo Šiaulių vyskupas E.Bartulis aukojo šv. Mišias. Pamoksle ganytojas Avinėlio užtarėjo draugų susitikimą siejo su tikrojo gyvenimo džiaugsmo pilna Kristaus atsimainymo švente. Jie, ganytojo teigimu, atlieka labai svarbią misiją: užtaria žmones pas Dievą, kad šie taptų geresni, šventesni. Užtarimo maldą vyskupas siejo su Dievo žodžio klausymu. „Kuo daugiau išgirsite Dievo balsą, kuo giliau priimsite Jį į savo širdis, tuo daugiau jūs išsilaisvinsite iš viso pasaulio, kuriame matome tiek daug blogio“, - kalbėjo Šiaulių vyskupas.

Po šv. Mišių susirinkta šalia esančioje katalikiškoje mokyklėlėje atsisveikinimo vakarui. Nuoširdaus jaukumo teikė kartu giedamos lietuviškos ir angliškos giesmės. Susirinkusieji dėkojo svečiams, prašė dar daug kartų apsilankyti Lietuvoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija