Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pakvietė šv. Rokas

Senieji Kauno miesto Panemunės gyventojai tvirtina, kad Šv. Roko atlaidai šioje greta Nemuno įsikūrusioje gyvenvietėje jau daug metų yra patys populiariausi. Senbuviai sako, kad šiuos atlaidus šventė ne vien jų tėvai, bet ir seneliai. Ir sovietmečiu, kai uoliai buvo kovojama prieš tikėjimą, į Šv. Roko atlaidus žmonės plūste plūsdavo ne vien iš Kauno miesto, bet ir iš aplinkinių rajonų. Tuometinė milicija buvo bejėgė įveikti lietuviškas tradicijas, tikėjimą gerbusius tikinčiuosius, be to, ir kitų pažiūrų žmones, atvykusius čion pabūti šventėje. Nemažai darbo turėdavo sovietų saugumo aktyvistai, ypač akylai stebėję, kas eina į vietos bažnyčią dalyvauti šv. Mišių aukoje.

Gražiai, įspūdingai ir pakiliai Šv. Roko atlaidai Panemunėje buvo švenčiami šiemet. Šventės akcentas buvo Švč. M. Marijos Vardo bažnyčioje paaukotos šv. Mišios. Žmonių buvo gausybė, tiek vyresnio, vidutinio amžiaus, tiek jaunimo, vaikų. Tėveliai savo atžalas pamalonino „kermošiniais“ saldainiais, kurie daugybę metų yra tradiciniai kiekvienų atlaidų skanėstai.

Kai kurie atvykusieji, kaip paprastai per atlaidus, tiesėsi ant pievelių paklotus, dėjo ant jų atsivežtąsias ar vietoje įgytąsias vaišes ir šventė. Turėjo naudos ir elgetos – tai irgi būdingas atlaidų bruožas. Suprantama, elgetos stengėsi užimti kuo patogesnes „strategines“ vietas. Ką gi, tai gyvenimas…

Be to, susirinkusiuosius linksmino ansambliai „Tautukai“, „Bočiai“, „Šilinukai“.

Kaip paprastai per Šv. Roko atlaidus, vietos mokyklos stadione vyko jaunimo futbolo varžybos. Jas laimėjo komanda „Panemunė“.

O Panemunės bendruomenės salėje veikė tapybos darbų paroda, kur irgi netrūko lankytojų. Čia vyko ir įspūdingas romansų vakaras.

Šv. Roko atlaidai buvo švenčiami ir Palangoje, kuriuose dalyvavo ne vien vietos gyventojai, bet ir čia poilsiauti atvykę žmonės.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija