Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

…ir kitos kaimo problemos

Jonas Kazimieras BURDULIS

Kiekvienas ūkininkas pasakys, ko jam labiausiai trūksta, – pinigų ir technikos. Ūkininkas viską pelno savo paties rankų darbu, bet tas darbas nėra teisingai mokamas – iš jo neprasigyvensi ir technikos taip lengvai neįsigysi. Smulkus Lietuvos ūkininkas jau seniai suprato, kad rankų darbu pelnysi tik nuospaudas, o atsidūręs Europos Sąjungoje ir nesugebėdamas ar negalėdamas našiai ūkininkauti turėsi užleisti savo vietą tiems, kurie turi pakankamai kapitalo ir technikos. Deja, mūsų ūkininko darbštumas – ne tas vaistas, kuris pakeistų kaimo vaizdą. Šiandien, palikdami kaimiečius beteisiais žiūrovais, nesusivokiančiais, kaip čia atsitiko, kad jie kaime tapo nereikalingi, į kaimą jau skverbiasi finansiškai pajėgūs miesto verslininkai, kuriems greitas pelnas yra vienintelis prasmingas bet kokios veiklos pagrindas.


Provincijoje gaminamomis staklėmis domisi užsieniečiai

UAB „Medžio staklės“
direktorius Regimantas Šulčius:
„Šalies ekonomika gali
augti tiktai gaminant“
Autoriaus nuotrauka

Akmenytės kaime, kuris yra Kupiškio rajone, gaminama maždaug 20 pavadinimų medienos perdirbimo staklių. Tarp jų – ir juostiniai gateriai rąstams pjauti, diskinės apipjovimo, diskinės skersavimo staklės.

Pjaunant rąstus juostiniu gateriu, gaunama geresnė medienos išeiga nei juos pjaunant rėminiu gateriu. Esant mažesniam pjūklo takui, mažiau medienos paverčiama pjuvenomis. Su tokiu įrenginiu patogu dirbti, lengva jį nustatyti bet kokio storio pjovimui. Įmanoma juo pjauti įvairaus storio lenteles.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija