Atnaujintas 2005 rugpjūčio 31 d.
Nr.64
(1365)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Privalome išlikti stiprūs

Tokiu pavadinimu Edmundo Simanaičio knyga liepos 2 dieną buvo pristatyta Rukloje į Mokomąjį pulką (MP) suvažiavusiems pratybų jauniesiems šauliams. Be šimto dvidešimt 15-17 metų jaunuolių ir merginų, vilkinčių karinę lauko uniformą, renginyje dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) vadas plk. ltn. Juozas Širvinskas, jo pavaduotojas mjr. Kęstutis Leonavičius, buvęs Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokyklos viršininkas ats. plk. Bronislovas Vizbaras, buvęs MP vadas ats.plk. Stasys Levulis, jaunųjų šaulių vadų rengimu besirūpinantis ats.plk. Jonas Juodka su septyniais jam talkinančiais Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnais, Istorijos tyrimo centro atstovas dr.Jonas Vaičenonis.

Knygos sudarytojas E.Simanaitis padėkojo bendraautoriams, didelę karinės pedagogikos patirtį turintiems atsargos karininkams: plk. S.Levuliui, plk.B.Vizbarui, plk. J.Paužoliui, karo kapelionui teologijos dr. mjr.Arnoldui Valkauskui, buvusiems jaunųjų šaulių vadams Vitai Sinkevičiūtei, Andriui Ivanovui, „Trimito“ redaktorei Skaistei Staknevičiūtei bei kitiems redakcijos bendradarbiams, padėjusiems parengti knygą. Ji parašyta dialogų forma, stengiantis išsaugoti autentišką kiekvieno bendradarbio kalbėseną ir minčių originalumą. Todėl ne visur išvengta nežymių pasikartojimų. Sumanymas pagvildenti jaunimo pilietinės pareigos temą kilo iš bendravimo su karinės pedagogikos specialistais ir vadais, pirmiausia su plk. S.Levuliu. Laikytasi tokios schemos: moksleivis – abiturientas – jaunasis šaulys – šauktinis – naujokas – karys.

Knygoje nagrinėjami veiksniai, formuojantys jaunuolio patriotinę ir pilietinę savivoką. Žinių pradmenis apie pareigą ir atsakomybę jaunuoliai gauna (ar turėtų gauti) šeimose, kurios, deja, ne visada tvirtos, kartais asocialios. Aptariamas išskirtinai svarbus ir dažnai lemiantis jaunuolio apsisprendimą mokyklos vaidmuo ir mokytojo – auklėtojo asmenybė. Mokyklų bendravimas su šauliais tolydžio stiprėja.

Plk.S.Levulio nuomone, didelės reikšmės bręstančiai jaunai asmenybei turi fizinis pasirengimas. Vis populiaresni tampa MP iniciatyva organizuojami žygiai „Radvilų keliais“. Jaunieji šauliai juose noriai pasitikrina savo išgales ir ištvermę. Rašoma apie šauktinio tapsmą naujoku, o po to ir kariu. Įvyksta neišvengiamas psichologinis lūžis. Išmokstama „alkūnės jausmo“ – veikti ir bendrauti komandos principu.

Aptariama mūsų visuomenei aktuali jaunuolio, „susipykusio su įstatymu“, tema. Praktika rodo, kad kariuomenėje dauguma vaikinų, atlikusių teismo paskirtą bausmę už nesunkius kriminalinius nusikaltimus, tampa pavyzdingais kariais. Karinėse pratybose nestinga ekstremalių situacijų, kada nejučiomis išsprūsta stipresnis žodis ar keiksmas. Kaip elgtis, kokia kalba išlieti emocijas ir išlikti oriu?

Nemažai skirta dėmesio simboliams, tradicijoms, šventėms. Ši tema itin aktuali. Rikiuotė ir priesaika žymi svarbų pilietinės brandos tarpsnį. Nagrinėjama ir tėvynės gynybos motyvacija. Karo kapelionas mjr.A.Valkauskas pasakoja apie savo vaidmenį: „Mano darbo principas labai paprastas: padėti jaunuoliui surasti savo vietą gyvenime, padėti susivokti savyje kiek tai galima per tą trumpą laiką ir surasti save ne tik kariuomenėje, bet ir visur kitur, kad ir kur jis būtų. (...) Tie, kurie neturėjo jokio sąlyčio su tikėjimu, paprastai patiria daugiau problemų“.

LŠS vadas plk.lt. Širvinskas konstatuoja, kad „šių dienų jaunimą ypač veikia globalizacijos procesai (...), o jaunuoliai ne visada geba atskirti tikrąsias moralines vertybes nuo išorinio blizgesio“. Tačiau mato, kad „jaunuoliai tampa asmenybėmis, kai įtraukiami į kilnią, prasmingą, naudingą visuomenei veiklą, o tai yra svarbiausia.(...) Bendras darbas ir prisilietimas prie tautos gyvosios istorijos vienija bendram tikslui – kurti atvirą piliečių visuomenę“. Steigdami vasaros mobiliąsias stovyklas glaudžiai bendradarbiauja Krašto apsaugos ministerija ir LŠS. Tokio bendradarbiavimo nauda akivaizdi – stovyklos visą vasarą veikia kaip aktyvaus poilsio, sporto, talkininkavimo gyventojų bendruomenėms ir susipažinimo su krašto istorija mokyklos.

Istorikas dr.J.Vaičenonis teigiamai vertino knygos idėją ir turinį, sakydamas, kad ji bus naudinga ne tik jauniesiems šauliams, kariams, bet ir kaip pagalbinė mokymo priemonė dėstytojams.

Knyga gausiai iliustruota spalvotomis nuotraukomis. Jos pavadinimu paimta jaunųjų šaulių vadės V.Sinkevičiūtės įpareigojanti frazė: „Privalome išlikti stiprūs“. Knyga išleista LŠS ir autoriaus lėšomis. Šaulių vadas plk.lt. J.Širvinskas savo baigiamojoje kalboje padėkojo knygos sudarytojui ir bendraautoriams bei talkininkams už bendradarbiavimą.

Paulius Demikis

Rukla, Jonavos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija