Atnaujintas 2005 rugpjūčio 31 d.
Nr.64
(1365)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Laikas keisti mūsų sustabarėjusią teisinę sistemą

Keliolika metų vadovaudamas Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijai (LŽTGA) įsitikinau, kad visuomenės demokratėjimo proceso vangumą palaiko, iš dalies, gan uždara ir sustingusi mūsų teisinė sistema. Užuot suaktyvinus visuomenę, išlaisvinus visuomenines iniciatyvas, nepakankamai buvo tobulinama teisinė bazė ir nesudarytos tam tinkamos sąlygos.


Vertinimas per netektis

Jei užrašytume pasakytas kalbas ir raudas prie velionių karstų ar kapo duobių, patirtume, kad į Amžinybę išlydėjome geriausius žmones, iškiliausias asmenybes. Perskaičius tokį nekrologų sąvadą, turėtų apimti nenumaldomas liūdesys ir iškart kiltų klausimai: kas liko šioje ašarų pakalnėje, su kuo turime gyventi? Ieškodami atsakymo pamatysime, kad aplinkui pakanka geriausių, iškiliausių žmonių, tik jų nevertiname, nebranginame, neskubame padėti, kai jiems to prireikia. Todėl po tokių žmonių mirties kyla priekaištai ar graužatis, kad tų žmonių, kai jie gyveno tarp mūsų, nepastebėjome, neįsiklausėme į jų pamokymus, jų gerų darbų nevertinome, nepadėjome jiems, nesekėme jų pėdomis. Dažnai tik po netekties pamatoma, kad tos asmenybės vedė tiesos ir šviesos keliu, kad be jų pasijuntama našlaičiais. Ar ne toks jausmas buvo apėmęs žmoniją, kai į Amžinybę iškeliavo popiežius Jonas Paulius II?


Istorijos paralelės

Lietuva 2009 metais minės valstybingumo pirmojo tūkstantmečio sukaktį. Šio periodo paskutinieji du šimtmečiai buvo kupini pastangų ištrinti Lietuvos vardą iš pasaulio istorijos. Šiais metais, minint nepriklausomybės atkūrimo 15-ąsias metines po 50-ies metų sovietinės okupacijos, ne vienam kyla klausimas: kiek mes esame laisvi, nepriklausomi ir saugūs? Nuotaikos, kuriomis šiuo metu gyvena mūsų visuomenė, yra artimos ir panašios toms, kurias patyrė mūsų tautos karta, gyvenusi 1933 metais ir minėjusi 15-ąsias nepriklausomybės paskelbimo metines po 123 metus trukusios svetimšalių priespaudos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija