Atnaujintas 2005 rugsėjo 2 d.
Nr.65
(1366)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Gyvojo rožinio“ draugijos narių susitikimas

Susirinkusiuosius sveikina
Utenos Dievo Apvaizdos
parapijos vikaras
kun. Andrius Šukys

Utenoje buvo surengtas Panevėžio vyskupijos „Gyvojo rožinio“ draugijos susitikimas, kuriame dalyvavo per 600 draugijos narių iš visų devynių vyskupijos dekanatų bei svečiai iš Vilniaus ir Vilkaviškio vyskupijų. Renginį inicijavo „Gyvojo rožinio“ draugijos vadovė iš Panevėžio Nijolė Gylienė bei šios draugijos kapelionas, Utenos Dievo Apvaizdos parapijos vikaras kunigas Andrius Šukys. Susitikimas skirtas Eucharistijos metams paminėti.

„Gyvojo rožinio“ draugija buvo įkurta 1822 metais ir popiežiaus Pijaus VII apdovanota ypatingomis privilegijomis. 1928 metais popiežius Pijus XI nustatė sąlygas laimėti visuotinius atlaidus kalbant rožinį. Lietuvoje 1918–1940 metais gyvasis rožinis buvo labai paplitusi maldos forma. Šiuo metu atkurta „Gyvojo rožinio“ draugija veikia dar tik antruosius metus.

Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupijos generalvikaras kan. Robertas Pukenis, Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas ir Dievo Apvaizdos parapijos vikaras kun. Andrius Šukys.

Prieš šv. Mišias į susirinkusiuosius kreipėsi Utenos Dievo Apvaizdos parapijos klebonas kun. Henrikas Kalpokas, generalvikaras kan. Robertas Pukenis perdavė nuoširdžius Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko sveikinimus ir palaiminimą.

Buvo kalbama antroji rožinio dalis – Šviesos slėpiniai. Kiekvieną slėpinį meldė skirtingų dekanatų atstovai. Po rožinio bendruomenė giedojo Švč. Mergelės Marijos litaniją, kitas maldas, kurių melodiją perėmė ansamblis „Vox animae“ (vad. Virginija Šeduikienė). Per šv. Mišias vėl skambėjo ansamblio „Vox animae“ bei Dievo Apvaizdos bažnyčios vargonininkės Ritos Deveikienės atliekamos giesmės. Homiliją sakė „Gyvojo rožinio“ kapelionas kun. A.Šukys. Jis teigė, kad draugija turi tapti bendruomene, kvietė kiekvienam savyje kurti Bažnyčią, džiaugtis ir dalytis džiaugsmu su kitais. Po šv. Mišių šventoriuje buvo pasodintas medelis susitikimui atminti.

Po to renginys persikėlė į Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapiją, kur bažnyčioje buvo skaitomas „Gyvojo rožinio“ draugijos nario Pasiaukojimo aktas Švč. Mergelei Marijai, aprobuotas vyskupo J.Kaunecko. Maldininkai kalbėjo apie savo pasiryžimą gyventi su Dievu ir Dievuje, vykdyti visus įsipareigojimus, priimtus krikšto metu, pasižadėjo kasdien kalbėti rožinį, sąmoningai mąstyti slėpinius, prašyti kitiems atsivertimo, stengtis būti pavyzdžiu kiekvienam broliui ir seseriai.

Šventė baigėsi agape Utenos kolegijos salėje, kur visus linksmino liaudiška kapelija „Muzikontai iš pa Utenas“.

Audronė DRISKIUVIENĖ

Utena

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija