Atnaujintas 2005 rugsėjo 2 d.
Nr.65
(1366)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Neregėtos jėgos uraganas

Petras KATINAS

Uragano nusiaubtas Biloksio
miestas Misisipės valstijoj
EPA-ELTA nuotrauka

Iš užtvindytų Naujojo Orleano
apylinkių gelbėjami žmonės

„Katrina“ gali tapti brangiausia
audra JAV istorijoje
EPA-ELTA nuotraukos

JAV Meksikos įlankos pakrantę
užgriuvo uraganas „Katrina“

Iš užtvindytų Naujojo Orleano
apylinkių gelbėjami žmonės

Neregėtos galios uraganas nusiaubė kelias pietines JAV valstijas. Ypač nukentėjo Luiziana, Alabama ir Misisipė, kuriose prezidentas Džordžas Bušas paskelbė nepaprastąją padėtį, o Floridoje paskelbta „didelė stichinė nelaimė“. Vienas didžiausių Luizianos valstijos miestų Naujasis Orlenas nukentėjo labiausiai. Net 1,3 mln. žmonių buvo evakuota ar patys evakavosi iš Naujojo Orleano, o negalėję išvažiuoti žmonės, daugiausia vargingai gyvenantys, prisiglaudė dengtame miesto stadione.

Uragano metu vėjas pasiekė milžinišką greitį – net 240 km per valandą. Daugelyje Naujojo Orleano vietų nutrūko elektros tiekimas. Kaip praneša JAV televizijos stotys, vanduo pralaužė vieną apsauginį pylimą ir užliejo miestą, kurio didžioji dalis yra žemiau jūros lygio. Pranešama, jog dauguma Naujojo Orleano namų liko be langų ir durų. Nacionalinis uraganų stebėjimo centras pranešė, kad ir Majamyje (Floridos valstija) vandens lygis pasiekė net penkis metrus. Neregėtos jėgos uraganas, meteorologų pavadintas „Katrinos“ vardu, vėliau nukrypo į rytus, Misisipės valstijos link. Ten, išsiliejus Missisipės upei, žuvo keliolika žmonių. Kiek iš viso žuvusiųjų, dar nežinoma.

Nors uraganai pietinėse JAV valstijose – ne naujiena, tačiau tokios griaunamosios jėgos uragano čia nebuvo nuo 1965 metų, kai siautėjo uraganas „Betsė“, nusinešęs 75 žmonių gyvybes.

Kiek iš viso aukų pareikalavo „Katrina“, dar nežinia. Tuo tarpu islamo radikalai jau trimituoja, kad baisios jėgos uraganas yra Alacho bausmė Amerikai už Iraką, ir pranašauja dar didesnes stichines nelaimes, kurios neva nušluosiančios Ameriką nuo žemės paviršiaus.

Ir dar vienas faktas, anksčiau nepastebėtas per stichines nelaimes Jungtinėse Valstijose – vagys ėmė plėšti gyventojų paliktus namus. Manoma, kad to ėmėsi ateiviai iš buvusios Sovietų Sąjungos, savo įžūlumu toli lenkiantys vietinius gangsterius ir vagis.

JAV žinybos būgštauja, kad galingasis uraganas „Katrina“ pareikalavo šimtų žmonių gyvybių ir pridarė didesnės žalos nei iki šiol manyta. Vien tik Luizianoje benamiais tapo daugiau kaip milijonas žmonių. Dėl potvynio pavojaus iš Naujojo Orleano evakuota dar dešimtys tūkstančių gyventojų ir čia esančių turistų. Trijose valstijose - Luizianoje, Misisipėje ir Alabamoje - 1,7 milijono šeimų liko be elektros energijos.

JAV prezidentas Džordžas Bušas dėl didžiulių sugriovimų nutraukė savo atostogas Teksase. Šiandien, penktadienį, jis ketina apsilankyti Luizianoje. Tūkstančiams nacionalinės gvardijos karių nurodyta vykdyti gelbėjimo darbus. Raudonasis Kryžius Jungtinėse Valstijose jau kalba apie didžiausią savo istorijoje gelbėjimo akciją.

Nuostoliai yra didesni nei mes galėjome tikėtis, sakė Luizianos gubernatorė Ketlin Blanko. Kadangi buvo pralaužti du pylimai ir sugriautas centrinis vandentiekis, ji nutarusi evakuoti visą Naujojo Orleano miestą. Kai kurie politikai situaciją Luizianoje lygina su cunamiu praėjusių metų pabaigoje.

Daugiausiai žuvusių aukų tikisi Misisipės valstija. Vien tik Biloksio mieste, kur eilėmis pastatyti pastatai dėl didžiulio viesulo oro masių spaudimo griuvo kaip kortų nameliai, manoma, žuvo šimtai žmonių.

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį pareiškė užuojautą JAV praūžusio uragano „Katrina“ aukų artimiesiems. „Didžiai nuliūdintas šios baisios nelaimės pasekmių, popiežius Benediktas meldžiasi už visus nukentėjusius Amerikos žmones“, - teigiama Šventojo Tėvo vardu parašytoje telegramoje, kurią išsiuntė Vatikano valstybės sekretorius Andželas Sodanas. Benediktas XVI taip pat prašė „kantrybės, palaiminimo, ir paguodos“ aukų artimiesiems bei teigė melsiąsis „už gelbėtojus bei visus gerus žmones, prisidėjusius gelbstint gyventojus, ragindamas juos ir toliau atkakliai dirbti žmonių labui“.

„Katrina“ gali tapti brangiausia gamtos katastrofa JAV. Draudimo išmokos gali siekti nuo 12 iki 26 milijardų dolerių.

Praėjus dviem dienoms po pragaištingo uragano „Katrina“ Naujasis Orleanas sulaukė humanitarinės katastrofos. Mieste nėra nei maisto produktų, nei geriamo vandens. Kadangi neveikia kanalizacija, likę gyventojai raginami gamtinius reikalus atlikti į plastikinius maišelius. Naujajame Orleane nebefunkcionuoja niekas: nėra elektros, neveikia telefonas, televizija. Televizijos stoties „Fox News“ pranešimais, 100 kilometrų spinduliu neįmanoma gauti nei pieno, nei geriamo vandens, nei benzino.Vandens lygis kai kuriose miesto dalyse siekia šešis metrus. „Miestas yra nusiaubtas“, - sakė miesto meras. Jo vertinimu, prireiks mažiausiai dviejų mėnesių, kol vėl bus pajungta elektros energija. Per ateinančius du mėnesius liks uždarytos ir mokyklos.

Padėtis Naujajame Orleane po uragano tapo beveik nekontroliuojama. Nepaisant mieste paskelbtos nepaprastosios padėties, gyventojai plėšia maisto produktų parduotuves.

Nustojus veikti daugumai siurblių, turistų pamėgta metropolija beveik visiškai atsidūrė po vandeniu. Naujojo Orleano stadione, kuriame apsistojo saugumo ieškoję žmonės, yra katastrofiškos sąlygos. Čia susispietusių žmonių skaičius patrigubėjo iki mažiausiai 30 tūkst. Tvyrant 33 laipsnių temperatūrai, stadione neveikia oro kondicionieriai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija