Atnaujintas 2005 rugsėjo 7 d.
Nr.66
(1367)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Palanga mini didvyrius

Benjaminas ŽULYS

Muziejus šalia kelio

Šiame populiariame Lietuvos kurorte, J.Basanavičiaus gatvėje, netoli ošiančios jūros, kukliame tvarkingame namelyje raudonu čerpių stogu Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Palangos skyriaus iniciatyva jau penkiolikti metai veikia Palangos tremties ir rezistencijos muziejus. Jo stenduose ir ant sienų – gausybė nuotraukų, kitų eksponatų, pasakojančių apie tremtinių išgyventus metus įvairiose Rusijos platybėse, tų žmonių kančias, dvasinius išgyvenimus, tėvynės ilgesį, viltį kada nors sugrįžti į laisvą gimtinę. Tie eksponatai buvo politinių kalinių išsaugoti ir įvairiais būdais pargabenti į Lietuvą, Palangą, jos apylinkes, iš kurių diduma tų žmonių buvo išvežti. Ne visi jie grįžo, nemažai jų pasiliko gulėti svetimoje žemėje kaip tūkstančiai kitų lietuvių. Apie tai byloja ant sienos kabantis tremtyje padirbdintas juodas medinis kryžius su Nukryžiuotoju. Su šiuo kryžiumi tremtyje buvo į kapines palydėti ten mirusieji lietuviai. Daug tų palydų buvo, kryželis regėjo daug liūdesio, skausmo ir ašarų. Dabar jis yra čia, šalia kankinio vyskupo Vincento Borisevičiaus nuotraukos.


Tarptautinė mokslinė konferencija „Vilnius 2005“

Kongreso atidaryme kalba
prof. Ona Voverienė
Autoriaus nuotrauka

Rugsėjo 4 dieną Vilniuje, nacionaliniame dramos teatre, vyko tarptautinė konferencija, skirta 2000 metais vykusio tarptautinio kongreso „Komunizmo nusikaltimų įvertinimas“ ir visuomeninio Tribunolo penkerių metų sukakčiai paminėti. Konferencijos tikslas - apžvelgti per pastaruosius penkerius metus Vidurio ir Rytų Europos valstybėse vykusius komunistinių režimų nusikaltimų mokslinius tyrimus, panagrinėti, kokios buvo taikomos nacionalinės ir tarptautinės prevencijos priemonės, galinčios užkirsti kelius komunistiniams režimams restauruoti, kokios prielaidos ryškėja komunistų nusikaltimų tarptautiniam pasmerkimui, tarptautinio teismo komunistiniams nusikaltėliams teisti įsteigimui ir komunistinės ideologijos, gimdančios totalitarizmą, visuotinam pasmerkimui.


Tik bergždžias triūsas?

Jonas Kazimieras BURDULIS

Premjeras Algirdas Brazauskas
sostinės Gedimino prospekte
šokdina suvažiavimo dalyvę
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Rugpjūčio 27 dieną Vilniuje su didelėmis iškilmėmis įvyko Lietuvos moterų IV suvažiavimas. Jį atidarė Vilija Blinkevičiūtė, Organizacinio komiteto pirmininkė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė, sveikino prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas. Sveikinimą atsiuntė JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais, EWL prezidentė K.Kolthof.


Istorija alsuojantis kampelis

Bronius VERTELKA

Gimnazijos kraštotyrininkų
būrelio vadovas ir muziejaus
įkūrėjas Vytautas Baliūnas

Panevėžio J.Balčikonio gimnazijoje veikia 1972 metais įkurtas muziejus, kur sukaupta apie vienuolika tūkstančių eksponatų. Už istorinę vertę turinčių daiktų išsaugojimą atsako geografijos mokytoju čia dirbęs, dabar pensininkas Vytautas Baliūnas. Sausį jis atšventė savo 75 metų sukaktį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija