Atnaujintas 2005 rugsėjo 7 d.
Nr.66
(1367)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pamąstymai apie kultūrą

Aleksandras ŠIDLAUSKAS

Aleksandras ŠIDLAUSKAS

Kultūra – plati, įvairialypė sąvoka.

Keliasdešimt kultūros apibrėžčių kalba apie žmonijos kūrybos įvairovę.

Kiekviename žingsnyje mus lydi kultūros reiškiniai. Tiesa, vieniems kultūra yra tiesioginis darbas, kitiems tai – savaitgalio pramoga, o tretiems – nelabai suvokiama žemė.

Radijas groja sonatą, televizija transliuoja Dainų šventę, savaitraščiai analizuoja įvairias kultūros sritis, knygynų lentynos pilnos romanų, teatrų ir kinų afišos skelbia spektaklių premjeras, anonsuoja naujus kino filmus. Renginys seka renginį: kaimuose ir miesteliuose repetuoja folkloro ansambliai ir kaimo kapelos, dainuoja chorai, groja pučiamųjų orkestrai, o miestuose vilioja simfoninės muzikos koncertai. Aplinkui – masinės kultūros renginiai ir girdiniai.


Galerijos šviesa

Iš Trakų kilusi
Jolanta Lebednykienė –
dailės galerijos direktorė

Vasarą Panevėžio dailės galerijai sukako 15 metų. Savivaldybei pavaldžioje biudžetinėje kultūros įstaigoje galima pamatyti ne tik miesto, apskrities ar šalies, bet ir užsienio menininkų kūrybą.

Paliktos skulptūros – kaip simpoziumų vyksmo ženklas

Dailės galerija organizuoja ir tarptautinius keramikų simpoziumus. Rengti juos mintis pirmajam kilo daugiau nei prieš 20 metų Alvydui Pakarkliui, tada stiklo fabrike dirbusiam ir ką tik Dailės institutą baigusiam panevėžiečiui. Jo siūlytam eksperimentui – išbandyti stiklo krosnyje degti ir meno kūrinius – pritarė įmonės vadovybė.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija