Atnaujintas 2005 rugsėjo 7 d.
Nr.66
(1367)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kaimo švietėjas

Bronius VERTELKA

Panevėžio rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos Bernatonių
filialo vyr. bibliotekininkas
Saulius Jučys

Tarp šalies 2004 metų geriausių bibliotekos darbuotojų – ir Sauliaus Jučio pavardė. Jis pelnė specialiąją leidyklos „Indra“ premiją. Taip įvertinta įvairialypė bibliotekininko, kultūrininko, kraštotyrininko ir visuomenininko veikla. S. Jučys yra Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Bernatonių filialo vyr. bibliotekininkas.

Šis provincijoje dirbantis žmogus nestokoja gerų minčių. Jis parengė ne vieną projektą ir jį įgyvendino. Atviros Lietuvos fondo paremtas projektas „Bernatonių biblioteka – Bernatonių bendruomenei“ suteikė galimybę filialo skaitytojams, bendruomenės nariams rengti susitikimus su medicinos, policijos, darbo biržos, seniūnijos darbuotojais, psichologe. Jaunimas nemokamai Viešojoje bibliotekoje naudojosi internetu, vaikai lankėsi Gyvūnų globos namuose, žirgyne „Pasaga“, Krekenavos regioninio parko stumbryne, dalyvavo parodose ir viktorinose.

Bernatonių bibliotekoje surinkta ir saugoma išsami medžiaga apie šio krašto kaimus, žymius kraštiečius, svarbius istorinius įvykius. Medžiaga nuolat populiarinama tarp moksleivių, bibliotekos lankytojų įvairių parodų bei renginių metu. Pats S. Jučys 1991 metais yra tapęs jaunimo kraštotyrinės viktorinos absoliučiu nugalėtoju Panevėžio rajone.

Veiklus bibliotekininkas buvo pastebėtas ir įvertintas Panevėžio miesto bei rajono istorikų draugijos. Jis kviečiamas skaityti pranešimų draugijos rengiamose konferencijose ir seminaruose, dažnai surinktą istorinę medžiagą pateikia miesto ir rajono laikraščiams. S. Jučys rengia Bernatonių krašto kalendorius. Iš vietos tremtinių ir politinių kalinių pasakojimų jo surinkta medžiaga įvertinta įvairių šalies institucijų pagyrimo raštais.

Ypač daug S.Jučys nuveikė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos metais. Jis surinko medžiagą apie visus savo krašto knygnešius. Kartu su Skaistgirių ir Bernatonių mokyklų bendruomenėmis organizavo akciją „Knygnešių pėdsakais“, tuo įtraukdamas moksleivius į žinių apie krašto knygnešius paieškas, į jų kapų lankymą bei tvarkymą. Organizavo moksleiviams kelionę į Kauną, ten aplankė knygnešių sienelę.

Siekdamas, kad Bernatonių biblioteka taptų moderniu, skaitytojų lankomu informacijos centru, S. Jučys nuolat tobulina savo kompiuterinio raštingumo įgūdžius, domisi informacinėmis technologijomis. Konferencijoje „NATO ir bibliotekos“ jis laimėjo galimybę aplankyti NATO būstinę Briuselyje. Iš kelionės Belgijoje parsivežė literatūros ir daug įspūdžių, surengė spaudos konferenciją. 2004 metais, pažymint lietuviškos spaudos atgavimo šimtmetį, Viešosios bibliotekos konkurse Jučys pelnė pirmąją vietą už renginių ciklą, skirtą Kalbos ir knygos metams. 2003-2004 metais, vykdant tęstinį projektą „Panevėžio rajono liaudies kūrėjai“, bernatoniškis sukaupė medžiagą apie savo krašto liaudies meistrus, surengė jų kūrybos parodą.

S. Jučys rūpinasi, kad knygos pasiektų tolimiausius skaitytojus. Tokios iniciatyvos ėmėsi prieš porą metų, kai organizavo akcijas „Šiandieniniai knygnešiai“. Pasitelkęs aktyviausius jaunuosius skaitytojus, jis vyko į užkampyje likusius kaimus, pristatė gyventojams naujausias bibliotekos knygas, bibliotekoje vykdomus projektus.

Bibliotekininkas prisideda organizuojant kultūrinius renginius. Kartu su Moterų ūkininkių draugija organizuoja amatų dienas, atgaivina pamirštas kalendorines šventes – Jurgines bei Šv. Martyno. Drauge su Lietuvai pagražinti draugijos nariais dalyvauja išaiškinant tvarkingiausią Panevėžio seniūnijos sodybą, kiekvieną pavasarį su kraštiečių klubu rengia jo sueigas. Bendraudamas su jaunimo klubais „Šypsena“ bei „Svaras“ , bibliotekos darbuotojas sprendžia vietos jaunimo užimtumo bei laisvalaikio praleidimo problemas, dalyvavo projekte „Jauname, tvirtame kūne – tvirtos žinios.“ Sumanus, energija trykštantis 21 metus Viešosios bibliotekos filiale dirbantis S. Jučys yra ir Bernatonių bendruomenės pirmininkas.

Bernatoniai,

Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija