Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Iš dvylikos užaugintų vaikų – du kunigai

Parapijiečių gėlės
po šv. Mišių primicianto
kun. Viktoro Ačo rankose…

Turėjo apie ką pasikalbėti
prieš primicijas kun. Viktoras
Ačas (kairėje) ir naujasis
Upynos parapijos klebonas
kun. Antanas Gutkauskas
(dešinėje)

Varsėdžiai. Rugpjūčio 15-ąją Šv. Roko bažnyčioje įvyko dviguba šventė: Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) atlaidai ir iš šios parapijos kilusio kun. Viktoro Ačo primicijos.

Varsėdiškiai Stefanija ir Antanas Ačai užaugino dvylika vaikų: septynias dukras ir penkis sūnus. Nors ir nelengva buvo turint tokį pulką vaikų, bet jie visi užaugo sveiki, dori ir laimingi. Saugodama šeimos židinį, daug energijos, sumanumo įdėjo bei begalinės meilės šiluma vaikus šildė jų motina Stefanija. Tėvas Antanas jau iškeliavo Amžinybėn. Tad Stefanijai ir toliau teko rūpintis vaikų ateitimi. Moteris visą gyvenimą daug meldėsi, prašė Dievo palaimos jos namams, vyrui ir vaikams. Būti Dievo artumoje pratino ir savo vaikus. Viešpats tai matė ir jos vidurinįjį sūnų Joną pašaukė pasirinkti nelengvą kunigystės kelią. Kun. Jonas Ačas 2000 metais baigė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminariją ir dabar vadovauja šiai seminarijai priklausančiam propedeutiniam (parengiamajam) kursui, esančiam Žemaičių Kalvarijoje, buvusiame dominikonų vienuolyno pastate. Savo brolio Jono pėdomis pasekė ir jaunėlis sūnus Viktoras, kuris tą pačią kunigų seminariją baigė šiemet ir per vasarą dirbo Telšių vyskupijos kurijoje, o Žolinės dieną gimtosios parapijos Varsėdžių Šv. Roko bažnyčioje aukojo savo primicijos šv. Mišias.

Neseniai į Upynos parapiją paskirtas jaunas klebonas kun. Antanas Gutkauskas, aptarnaujantis ir Varsėdžių parapiją, puikiai pasirengė Žolinės atlaidams ir primicianto V.Ačo pirmosioms jo aukojamoms šv. Mišioms.

Į šiuos atlaidus, kartu ir į kun. V.Ačo primicijas, nešini margaspalvių gėlių, įvairių žalumynų puokštėmis, suplaukė minios tikinčiųjų beveik iš visų Šilalės dekanato kampelių. Šiuose iškilminguose atlaiduose, be upyniškio klebono kun. A.Gutkausko, primicianto kun. V.Ačo, jo brolio kunigo Jono, taip pat dalyvavo ir kunigai svečiai iš Telšių: vyskupo sekretorius kun. Remigijus Saunorius, Telšių seminarijos vicerektorius kun. Eligijus Astrauskas, nuo Upynos kilęs, kol kas tik diakonas Viktoras Daujotis ir klierikai. Iškilmingi Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) atlaidai prasidėjo adorančių, ministrantų, klierikų, primicianto kun. V.Ačo ir visų kunigų pagarbiu per visą bažnyčią nuėjimu prie altoriaus.

Atlaidų Sumą perpildytoje Varsėdžių bažnyčioje ir dar šventoriuje stovinčiai miniai, klausiusiai šv. Mišias per puikiai veikusius garsiakalbius, aukojo primiciantas kun. V.Ačas, talkinant savo broliui Jonui, vicerektoriui kunigui E.Astrauskui, diakonui V.Daujočiui. Pirmiausia primiciantas kun. V.Ačas pašventino tikinčiųjų atsineštus žolynus. Jaudinantį pamokslą, skirtą Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) atlaidams, taip pat skirtą ir primiciantui kun. V.Ačui, pasakė jo brolis kun. J.Ačas. Jis pasidžiaugė savo brolio Viktoro Dievo pašaukimu kunigystei ir palinkėjo jam ištvermės šiame nelengvame pašaukime. Vyko iškilminga procesija aplink bažnyčią, gražiai giedojo šios parapijos choras.

Atlaidų, o kartu primicijos šv. Mišios baigėsi primicianto kun. V.Ačo suteiktu palaiminimu kunigams, klierikams, motinai, seserims ir broliams bei visiems, dalyvavusiems šiose iškilmėse. Kai prieš altorių palaiminimui suklupo primicianto kunigo Viktoro motina, atlaidų dalyviai šluostėsi džiaugsmo ašaras, matydami daug vargo gyvenime iškentėjusią moterį, tikrą Lietuvos patriotę, sugebėjusią užauginti tokį pulką gražių, dorų vaikų ir dar du sūnus į kunigus išleisti.

Pabaigoje primiciantas kun. V.Ačas padėkojo savo broliui kunigui Jonui, kad galėjo drauge su juo aukoti šv. Mišias, Upynos parapijos klebonui A.Gutkauskui už puikų pasirengimą šiai šventei, taip pat ir visiems savo gimtosios parapijos tikintiesiems už maldas, kurios jam padėjo tapti kunigu.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija