Atnaujintas 2005 rugsėjo 9 d.
Nr.67
(1368)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Šv. Baltramiejaus atlaidai ir skulptorių simpoziumas

 

Smilgių kaimo kapinaitėse
prel. Antanui Maskeliūnui
pašventinus
Gedimino Jėčio skulptūrą
Laimutės GIRDAUSKIENĖS
nuotrauka

Į Sintautų bažnyčios šventorių
vyrai atvežė skulptoriaus Zigmo
Sederevičiaus (kairėje) išdrožtą
Švč. M.Marijos skulptūrą.
Viduryje – prel. Antanas Maskeliūnas
Prano JASEVIČIAUS nuotrauka

SINTAUTAI. Rugpjūčio 28 dieną parapija šventė dvigubą šventę – Šv. Baltramiejaus atlaidus ir Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios konsekracijos dešimtmetį. Visais keliais plaukė į Sintautus tie, kurie jaučia meilę ir nostalgiją Sintautams.

Šventėje dalyvavo Kudirkos Naumiesčio klebonas Šakių vicedekanas kun. Donatas Jasulaitis, šv. Mišias aukojo Lekėčių klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius, dalyvavo Šakių kunigai ir daug svečių. Bažnyčios konsekracijos dešimtmečiui priminti šventoriuje pastatyta Švč. M.Marijos skulptūra. Po pirmųjų šv. Mišių ją pašventino Sintautų parapijos klebonas prel. Antanas Maskeliūnas. Bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininkės Birutės Garmuvienės, sugiedojo „Marija, Marija“. Skulptūrą išdrožė skulptorius Zigmas Sederevičius iš Plokščių. Procesijoje dalyvavo ir atlaidų šv. Mišias aukojo kun. G.Marcinkevičius.

Prieš šventę vyko menininkų pleneras.

Tautodailininkai Valdas Eimanavičius, Simanas Kudirka, Andrius Bieliukas, Gediminas Jėčys ir jau minėtas Z.Sederevičius sukūrė kryžius ir skulptūras, kurie buvo pastatyti senose Sintautų parapijos kaimų kapinaitėse (Albinas Bieliukas kūrė savo dirbtuvėse Vilniuje). Prieš dešimt metų kaimų kapinaitėse ar jų vietoje buvo pastatyta dešimt kryžių, šiemet, švenčiant bažnyčios atstatymo dešimtmetį, buvo pastatyti dar septyni paminklai šių kaimų kapinaitėse: Smilgių, Kirmiškių, Balseliškių, Vilkeliškių, Senųjų Zyplių, Menkinių, Pikžirnių. Šventės metu prel. A.Maskeliūnas juos pašventino. Po šv. Mišių aikštėje prieš kultūros centrą vyko vėliavos pakėlimas, plenero dalyvių pagerbimas, iškilmingi pietūs. Sintautiečius ir svečius linksmino „Sadūnų“ kaimo kapela ir daug vietinių meno kolektyvų, nes prie bažnytinės šventės prisidėjo ir ją organizavo ne tik Sintautų bažnyčios vadovas, bet ir seniūnija, Sintautų akademija ir Sintautų kultūros centras, pasikvietęs rėmėjų.

Antrajam pasauliniam karui baigiantis, 1944 metų rugpjūtį traukiantis vokiečiams iš Lietuvos, Sintautus užėmė raudonarmiečiai. Jie į aukštus bažnyčios bokštus įsivedė telefono ryšį ir iš ten žvalgybininkai pranešinėjo štabui apie padėtį fronte. Vokiečiai tai pastebėjo, ir bažnyčia tapo taikiniu. Padegamasis sviedinys pramušė bažnyčios stogą, viduje užsiplieskė liepsna ir apdegino bažnyčios vidų. Bažnyčią buvo galima išgelbėti ją remontuojant, bet bolševikmečiu ne tik niekas neleido jos remontuoti, bet ir ją griovė, planavo visai sunaikinti ir buvo baudžiami tie, kurie rūpinosi bažnyčios reikalais. Tik prasidėjus Sąjūdžiui, rūpestingo ir atkaklaus Sintautų parapijos klebono prel. Antano Maskeliūno pastangų dėka buvo gautas leidimas atstatyti Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią. Parapijiečių darbu ir tikinčiųjų aukomis bažnyčia vėl atgavo ankstesnę išvaizdą.

1995 m. rugpjūčio 28 d. buvo nepaprasta šventė Sintautuose. Iš dulkių, pelenų ir pažeminimo prisikėlė bažnyčia tokia pat, kokia buvo senoji, tik dar grakštesnė, meniškesnė, apgaubta meile ir dvasingumu, savo grožiu pralenkusi visas Zanavykijos šventoves.

Antanina KLIMAITIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija